Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Колеги, помагайте, защото и идея си нямам какво е объркано....

Ситуацията е следната : преди време записвах миди файлове на аудио, в MP3 формат. Проблеми нямаше, обикновено когато пиковете бяха на около  -6 децибела, фоновият шум беше на около -72 и всичко беше ок.

Преди няколко дни (след цяла година пауза и пре-инсталация на Windows), пробвах пак. Обаче се появи странен проблем : шумът стои на около -20 децибела и е доста осезаем. Първо помислех, че е от кабела, но се оказа, че не. После : че е от електричеството, защото и преди ми се е случвало. Но не е. Оказа се, че дори когато изключа всички кабели от компа и пак фоновият шум си стои на -20 и не пада по - надолу. Намалил съм нивото на входния сигнал от настройките на Windows на около 5 от 100, защото иначе е прекален силен и моментално влиза в пиковете (както правех и преди). Но си стои на -20 и се чува "съскане", дори без да е включено каквото и да било в лаптопа.

Не мога да разбера хардуерен ли е проблемът, или софтуерен. Имам качени ASIO4ALL, които ми изписват, че някои от компонентите не са настроени както трябва. Не ми изписва кои и като пусна тестовете за синхронизация, не са успешни. Пробвах и да ги изтрия и да пробвам с вградените и пак не става - шумът си стои и това е. Лаптопът в Toshiba Satellite L300 -23D, аудио картата е вградена и е Intel 82801ib ich9.

Миди-тата ги просвирвам през модул Ketron SD2. Но шумът надали е от него, по - скоро проблемът е в лаптопа, защото шумът го има, дори когато не вкарвам абсолютно никакъв сигнал.

Преди ползвах Sound Forge 6.0, сега : Cool Edit Pro 2.1.

Ще съм благодарен на каквито е да е идеи от какво може да се получава.

Поздрави!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си настройките на Уиндоуса - ако си разрешил прослушването на микрофона (микрофонния вход) - напълно е възможно от там да влиза въпросния шум

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Знам, но за съжаление, не е от това :(

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом се ограничава сигнала толкова бързо, гарантирано има много голям коефициент на усилване (висока чувствителност) на използвания вход.

Защо е така, вече е по-сериозен въпрос -

Хардуерен проблем (повреда в интерфейса)

Програмен проблем (повреда някъде по веригата от драйвери, програми и други от сорта)

Настройка на параметри и условия (лошо фиксирани параметри и др).

Големият коефициент на усилване "вкарва" този висок шум и изисква ниско входно ниво на сигнала, за да не се стига до ограничение. Т.е има пряка логическа връзка, която насочва към решаване на именно този проблем.

Не бива да се приема за даденост, че преди време всичко е работило. И да не е ползвана системата, повреди винаги може да се получат, така, че има доста работа да се свърши  :greenball: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Oбщо взето и аз не знам хардуерен ли е проблемът или софтуерен, но и преди като записвах намалях чувствителността на входа на лаптопа на около 5-10 от 100, иначе сигналът е прекалено силен. Тогава записвах с клавир, но това няма особено значение в случая :)

Абе ще гледам да се оправя. Много е трудно така, от разстояние, някой да успее да разгадае, какво точно се е оплескало.

Ако някой се сети все пак нещо - да пише, пък  дано разреша проблема!

Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.