Jump to content
Българският форум за музиканти

Винаги се кефя на такава китара, ама още не съм виждал на живо!


a_panov

Recommended Posts

Да, навсякъде където се инвестира в оборудване и най-вече в човешки ресурс. Китай или която и да е друга държава не е друга планета. И у нас нещата стоят точно по същия начин. Ако се предлага добро заплащане и добри условия на труд, могат да се намерят квалифицирани и съзнателни работници, които ако разполагат с качествени материали и оборудване, ще произвеждат качествена продукция. За съжаление, това не може да влезе в празните глави на повечето тукашни чорбаджии, провъзгласили се за индустриалци (не визирам китаростроене). Така и не се научиха, че да събереш селските несретници и да им платиш по 300 лв на месец за да ти работят по 10 часа на ден не води до никъде.

Поотплеснах се... съжалявам, за отклонението от темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми то зa твa големите компaнии си имaт отдел човешки ресурси... Те и зa твa сa стaнaли големи фирми.

Отделен е въпросa, че пaри печелят поръчителя и производителя, a рaботнaтa ръкa, конкретно зa Китaй...

Виж, зa Корея не знaм. Предвид с кaкви темпове им се рaзвивa икономикaтa, тa дори сa пред достa европейски държaви, нa дaли се водят "евтинa рaботнa ръкa". Спрямо СAЩ и Япония - дa - кaто две държaви с трaдиции в производството нa китaри.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какви традиции имат японците за китари?

Сигурно националната им музика се свири с такива..

Традиции имат щатите за електрически и европейски производители за акустични

От гледна точка на бизнес могат да изкарат производството (както сме снимали етикета на маратонки за по 50 евро - пише произведено във виетнам...),,.

Но материала не е същия за инструментите,не е задължително да са лоши,има добри бройки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами както и да го гледаш японците започват да правят китари шрез 60-те и 70-те, та до ден днешен.

 

Казах, че имат традиции в производството, не съм казал, че ел.китарите са културно обвързани с историята на Япония.

 

Така или иначе водещите компании в бранша са именно от САЩ и Япония. Това, че за теб има само две марки и защото рок и блус музиката (излязла предимно от САЩ и Англия) е записвана на въпросните две марки, не значи, че всичко друго е шит или респективно - не съществува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали си чел "Колела" на А.Хейли.В книгата авторът описва американския автомобилен бизнес през 70-те години.Помня един доста подигравателен абзац за японските коли.

Какви били боклуци,колко били некачествени,как били крадени от американските и т.н.Ако мистър Хейли пишеше романа сега,незнам какво трябваше да пише...

За китарите....Фендер и Гибсън за големи имена,заслужено си имат милиони и милиони фенове,ама между редовете пише и друго.И двете компании са спасявани поне по веднъж от фалит.Лео Фендер напуска Фендер през 60-то години,купува ги Си Би Ес.Гибсън ги купуват от една компания Норлан,после едни поляци.

Между другото Ibanez са по-стара компания от Фендер и има да ги чакаш да фалират.Само от барабани ТАМА могат да се издържат.

ЕSP са сравнително от скоро,ама се справят чудесно.А що се отнася до качество,можем да поговорим доста.Ще се смаеш колко "американски" китари,всъщност са произведени в Япония.

 

Едит. М/у другото точно по времето на компанията Норлан,Гибсън правят едни от най-качествените си китари.Ръководството прави промени с цел подобряване на качеството,като например добавят в някои модели "гърбицата" на грифа при хедстока,сменят "тюн-о-матика" с гибралтар.И естествено всички ревват в един глас:
"Ама т'ва не е оригиналния дизайн,това е лудост,това е светотатство".И Норлан клякат.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то много неща могат да се кажат, но умишлено избегнах, за да не става спор... Точно при Норлан, бтв, Гибсън съдят Ибанес, защото около средата на 70-те японците ползват т.нар. "мустак" или "отверена книга" патент за формата на главата, който принадележи на Гибсън.

Така или иначе, по тва време вече Ибанес са спрели да ползват тази форма и двете компании се разбират извън съда, като дори това подтиква Ибанес да пуснат свои модели на пазара, а не копия.

Това е то "lawsuite guitars", дето му викат - едва ли не - японците правели толкова добри копия, че Гибсън се принудили да ги съдят, за да ги изкарат от пазара. А то не е баш така.

 

А - иначе, ако говорим за качество - очаквано е, ако плащаш 2,3, та дори 4 хил. лв., това, което получаваш, да е на топ ниво. Без значение къде и от кого е правено.

 

Колкото до китарите, струващи около 1500лв. (долу-горе това е май най-евтиното за японска китара), все си мисля, че ще е по-добре да е правена от японци, отколкото от пуерториканци или мексиканци, в завод в САЩ. (Без да звучи расистко..)

 

Ибанес са стара компания, да. Обаче до към 40-те години са внасяли китари (оригиналните Салвадор Ибанес) от Испания, а в последствие купуват марката.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ма те верно са произведени маса Токай и подобни добри копия на оригиналите,а и има произведено  в япония фендъри,се тая говорим за бизнес или за инструментите,ами имал съм стар  джапан скуаер страт и стар си-би-ес американски оригинал - доста са далеч като звук и резултата е в полза на оригинала,не ми пука,че ме смятате за бренд-слейв,и не твърдя,че марките са изработени по добре от копията - звучат различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, пичове, така и така я обърнахме на кво ли не тая тема, да попитам тук, вместо да отварям нова:

 

Харесах си един DiMarzio Air Norton neck в базара. Свирил съм на Ibanez RG550 с такъв на нека и се влюбих в тоя адаптер, звучи ми много меко и приятно. Чета обаче доста отзиви в jem и др форуми и хората масово казват, че в махагонови Ибанеси много мътно звучал... Моята е точно от махагон и малко се колебая - и без това сега нек адаптера ми звучи глухо, някак (стоковите INF).

 

Та - някой пробвал ли е конкретно Нортъна в махагонова китара.

Знам, че всичко си опира до личен вкус и предпочитания, ама да попитам все пак за мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Виждал съм на снимки няколко инструмента произведени от Коцето (K.D.), които са ме оставяли с отворена уста и широко отворени очи, но никога не съм виждал такъв инструмент на живо. Надявам се, някой ден да стана притежател на такъв инструмент. Коцето има златни ръце.

Имам два негови инструмента!!! Може да нямам пари, да карам три месеца само на варен ориз и домати с лук но на Коцето с китарите не се разделям!

http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/page-42?do=findComment&comment=596325

 

http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/page-53?do=findComment&comment=661758

http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/page-59?do=findComment&comment=716334

http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/page-59?do=findComment&comment=716335

 

Та да ви кажа, по-добро от ръчната изработка има!!! Това е ръчната изработка на Коцето! И при него се ходи така:

http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/page-57?do=findComment&comment=705683

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Чудесни китари, моите предпочитания от линията на Charvel e за San Dimas - като тази, например :

 

2966000511_frt_wlg_001.png

 

 

Иначе, гороспоменатият модел на Greg Howe, базиран на ESP Horizon, е наистина култов и тези прототипи са произведени единствено за него.

По тази причина, реших да взаимствам грифа в проекта за моята къстъм китара.

Тялото реших да е точно копие на Fender HM Strat и ето какъв е резултатът :)

 

http://www.youtube.com/watch?v=O0tE0fSogYo

Ами да ти кажа откровенно и на мен ми допадна гореспоменатата китарка но маи скоро няма да свиря на нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.