Jump to content
Българският форум за музиканти

Електрическа китара - Как да изберем (За начинаещи)


G.Varbanov

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Благодаря ти за добрите думи, радвам се че ти е харесала темата. В този форум има хора с дългогодишен опит и много повече заслуги от мен, които заслужават нещата, които спомена. Аз трябва да скъсам още доста струни докато ги достигна. Пропуснал съм да отдам кредит на приятелката ми, която е начинаещ китарист/басист и помогна с редакцията на темата и снимките, и се постара изказа да е разбираем за начинаещ. От скоро има профил тук: rossa

 

Thank you! 

:rockon:

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Човекът написал/компилирал тема за която на всеки начинаещ преди 20 години би му отнело 5-6 години да асимилира, ние му търсим кусури...

Всеки има , естествено  свое мнение по въпросите, но полезността на информацията далеч надхвърля субективните моменти.

 

 

Поздравления !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евалата, адаш, както и на приятелката ти, доста добро хрумване е още при съставянето да свериш с начинаещ как звучат нещата! Поздрави!

Само се надявам да се чете от когото трябва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Похвалите към автора са напълно заслужени!

 

Аз просто се надявам да има хора, които да я четат тази много полезна и добре поднесена информация! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна публикация, въпреки че доста от нещата ги знаех, структурирани по този начин много ми помогнаха да се замисля над някои неща. Скоро мисля да си купувам нова китара и тази тема е безценна за мен. Благодаря много за хвърления труд!

П.С. Аз съм нов в този форум, сега се регистрирах по заръка на един приятел ( не знам псевдонима му тук ) и това е първият ми коментар тук. Имам доста въпроси по предстояща покупка, а и не само, но не мисля да pollute-вам хубавата тема с въпроси за специфична марка/модел. 

Позрави на всички, 
Жечко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Имам въпрос относно марката Apollo и по точно моделът DDF5235. Задавам този въпрос тъй като не видях нищо за тази марка а си взех такава китара , звучи ми добре но все пак бих искал да разбера каква е "славата" на тази компания .

Мерси предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Свиря на класическа китара и на бас, сега реших да си купувам и електрическа. Темата е изключително полезна, много благодаря на автора. Имам няколко странични въпроса обаче.
Първо - знам, че има разлика, но има ли нужда на този етап да си купувам отделно усилвател за електрическата китара, или мога да ползвам този на баса?
Второ - какъв клас китара мога да си купя за бюджет около 500лв (само за китарата)? Искам да си купя наистина добра китара (не от най-висок клас, но все пак), понеже не знам кога пак ще имам възможност да си купя друга.

Трето - ако не мога да си намеря достатъчно добра китара в моя град, какво бихте ме посъветвали (държа да пипна въпросната китара, преди да я купя, а възможностите ми за пътуване са доста ограничени)?
Четвърто - кога има смисъл да почна да мисля за ефекти и ако може малко повече информация за тях (какви са основните видове, кой за какво е най-подходящ, колко важно е качеството им за качеството на звука, ала-бала)?

И последно, но не на последно място - какво свирите, когато изпробвате китара в магазин, така че да проверите възможностите ѝ по най-добър начин?
Благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че темата ти е била полезна:

 

1. Историята познава случаи като усилвателя Fender Bassman, който първоначално е бил разработен за бас китара, но в последствие китаристите са го приютили: http://en.wikipedia.org/wiki/Fender_Bassman

В твоя случай обаче, предполагам става въпрос за доста по-нисък клас кубе с 10 инчов говорител. |Ще ти върши работа, но бих те посъветвал да прочетеш темата за усилвателите и да започнеш да спестяваш за добър такъв, защото лошия звук би могъл лесно да те откаже. 

 

2. За 500лв можеш да си купуш НОВА китара от нисък клас или такава от базара, която хваща долния сегмент на средния клас. В темата съм натъртил подробно за избора на евтини китари и за това, че е по-добре да се насочиш към базара. Ето ти примерен добър инструмент за тези пари. Китарата е сетната от Bass Traffic (Костадин Димитров - запомни това име), а щом е минала през ръцете му значи е перфектна, за този ценови клас!

 

http://bazar.muzikant.org/auction_details.php?auction_search=1&auction_id=175120&option=basic_search&basic_search=schecter&form_basic_search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8&keywords_search=schecter&limit=10&item_type=all

 

3. Без да пипнеш няма как да знаеш, дали един инструмент би ти подхождал. Когато аз купувам онлайн се ориентирам по характеристиките на китарата като: вид дървесина, адаптери, брой прагове, мензура, бридж, профил на нека. Аз съм изпробвал всички тези неща на различни китари и знам коя би ми допаднала, но винаги бих предпочел да я изпробвам преди да купя. Пътуването до София би било не малка част от бюджета ти, но ако можеш да си го позволиш те съветвам да го направиш.

 

4. Бих те посъветвал първо да си вземеш приличен усилвател. Прочети темата за усилвателите. Когато ми остане време ще направя подробна тема за ефектите с видео материали и ревюта. Като за начало можеш да си вземеш някой мултиефект процесор като този: 

 

http://bazar.muzikant.org/auction_details.php?auction_search=1&auction_id=175418&option=basic_search&basic_search=pod&form_basic_search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8&keywords_search=pod&limit=10&item_type=all

 

От него ще се ориентираш, кой ефект как звучи, след което можеш да започнеш да спестяваш за по-качествени отделни ефекти или по-добър процесор. Започни с основните неща като Wah-wah, Deley, Reverb (някой усилватели имат вграден), Noise-Gate, Compressor, Chorus/Phaser/Flanger. Можеш да започнеш с modeling усилвател (прочети темата за усилвателите :>) Аз започнах с такъв, като вградените му ефекти и симулации бяха доста прилични, но са далеч от истината, поне за мен.

 

5. Използвай ушите си и октий какво звучи добре за теб.

 

И последно - всичко освен Smoke on the water!

 

guitar-playing-warning.jpg

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окей. Благодаря ти много за бързия и пълен отговор. Смятам засега да се насоча само към купуването на китара, а постепенно ще спестявам и ще си купя друга апартура (а.к.а нормален усилвател).

Сега като се замисля беше смешно да си мисля, че за такива пари ще мога да си купя нещо наистина добро (освен ако не изкарам някакъв епичен късмет както стана с бас китарата ми). Предполагам ако хвърля още 300-400лв към кюпа за електрическа китара ще направя няква разлика? Принципно мога да си позволя до 1000лв, обаче се скръндзя, щото ще трябва догодина да си скъсам четирибуквието от учене, за да си възобновя средствата. Ако ще купувам такава китара, трябва задължително да мине през ръцете ми първо.

Айде, аз тичкам към темата с усилвателите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Хора взех си една китарка скуаерче иии аз не ги разбирам много- начинаещ съм, но искам да ви питам  третият потенциометър за какво служи?? Немога  да разбера какво променя.... първият е ясно, вторият е за високи честоти а третия или не ми работи или незнам за какво се използва. Някой да каже за кво иде реч. Явно ми е слаб английския, щото нищо не можах да разбера :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Условно наречените "втори" и "трети" потенциометър са тон контрол за различните пикапи. В зависимост от позицията на 5-позиционния превключвател даден тон контрол може да работи или не (в текущата позиция, де. Инак все си работи).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря ти за информацията :) ама мойта явно е много бъгава защото и в 5-те позиции втория потенциометър си работи :) а третия не променя нищо :Д просто за 100 долара това е на мегдана :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

При повечето Скуaери, средния пот е тон контрол зa нек, a нaй-долния зa мидъл aдaптерa. Бриджa по дефоут нямa тон контрол.

 

Имa обaче серии, които през годините сa рaзлични. Един корейски стрaт беше с мaстър тон зa нек и мидъл,a нaй-долния беше зa бриджa.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Заглавието ме накара да подскоча, но реших да го изгледам и накрая го казват правилно - "How to buy the best guitar FOR YOU" :)

Guthrie Govan и той тролна стабилно! :)

 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.