Jump to content
Българският форум за музиканти

7, 8 и 9 струнни китари - Защо?


Recommended Posts

Скоро имаше една тема за 9 стринен Ibanez, която хвърли всички разбиращи в пълно недоумение.

-Защо ми е 8-9 струнна китара като няма да използвам всичките струни? Я сега направи sweep picking и на 8-те, за да ни убедиш, че не си се прекарал жестоко с тази китара!

-Защо да не си купя корабни въжета (11-ки; 12-ки; 13-ки) и да си дропна Епифона, Ибанеца, LTD-то, а защо не и Фендера!? Ще стане абсолютно същата работа!  :slap:

 

-Защо ми е кола с 400 конски сили, като няма да ползвам всичките постоянно. Мога просто да си сложа турбо на Голфа!?  :butcher:

 

Няма проблем, можете да направите всичко това. На теория би трябвало да работи. Друго не ви трябва за спор във форум освен теория и предположения. Да ама като тръгнеш да го ръгаш това турбо в изнемощялия Голф и ви избият клапани, прецакате колектори, прегрее двигателя, защото сте забравили допълнителното охлаждане, какво ли не още теорията започва да приема материално изражение.

 

Въобще не искам да обидя вашите 6 струнни китари - те са супер. Вероятно моите никога няма да звучат добре като вашите в строеве Ми, Ре, Drop C, но до там ако сте с 24.75, 25.5, а било то и 27 инча мензура. Ако не желаете да модифицирате китарата си и смятате да свирите в Ми, просто забравете за корабните въжета. Сложите ли такива се пригответе да си разширявате улеите на нъта, да си пилите ключовете и прочее гимнастики. Разбира се има и изключения от правилото, може да има заводски китари, които стават за това, но на мен не са ми известни. За Епифон мога да ви гарантирам, че няма да станат. За LTD-та с тремоло също мога да ви гарантирам, че излезли от завода няма да понесат такъв тормоз.

 

Да речем, че си знаете музиката и  предпочитате Ре, и Ми - няма проблем съгласен съм с вас - не ви е нужна 7-8-9 струнна китара. Обаче някой като ми каже: "Абе мани ги тея глупости, за какво са ти толкова струни, аз мога да го направя същото със моята 6-струнна китара." - Е ок разбирам да си начинаещ и да не си пробвал или виждал дебели струни, приемам че можеш да се объркаш. Но тези мнения не идват от начинаещи. 7-8-9 струнната китара не е просто 8 струни хванати за една дъска. Предвидени са неща като:

 - По-широки улеи в нъта за по-голям калибър струни.

 - По-дъга мензура, за да осигури комфортен опън при ниски строеве: 27, 28, 29 и дори 30 инчови мензури.

 - По-широки отвори в ключовете.

 - В някой случаи локинг бриджове и нътове за по-голяма стабилност дори да няма тремоло.

 - 8 струнните са в 8-ма F или F#. За да постигнете това с 6 струнна китара ви трябват поне 12-ки или 13-ки, но пак няма да имате комфортен опън.

 

Добре г-н Интернет Трол, аз съм с 300+ мнения и очевидно не разбирам колкото теб и ще те послушам. Заключвам си 8 струнната китара на тавана. След 15 минути сълзи се успокоявам, че мога да направя същото със 6 струнните си китари! Все някоя от тях ще стане! Едната е баритон, абсурд е да не стане!

 

И така весело си вадя 13-ките от торбата. Взех ги с идеята, че ако не паснат на някоя от 6 струнните, ще отидат за резерва на 8-ка. Г-н Интернет Трол каза, че ще станат, значи няма какво да гледам към тавана!

 

Прилежно обезкосмявам първия Епифон. До него стои и комплект 10-46 (струните с които излиза от завода) за всеки случай... вероятно съм се прецакал, че се подсигорих, няма как да не станат дебелите!

 - И така - не стават!  Шокиран съм!  :surprise:

Пробвам с 13-65. 6-та (0.65) та дори и 5-та (0.56) не влизат в нъта, ключовете и струнника. Все още не губя надежда! 

 - Явно г-н Трол има доста по-метълска китара от моя скапан Епифон, така че експеримента ми до момента не е правилен. 

 - Я да пробвам с баритона! Нищо, че от завода излиза с 10-46, нали е баритон, би трябвало да е направен за ниски строеве и дебели струни. (Специално на моя не му е това идеята. Направен е баритон заради размерите. Ония с кофата е 1,92м с огромни ръце и малки китари са му неудобни. Свири в Ми)

 

Къде сбъркахме?

 

6-та струна (0.65) наложена до каналите на нъта на първата снимка и вкарана максимално в 6-ти канал на нъта на втората снимка:

 

20ijosm.jpg28gxtw1.jpg

 

 

Нека видим и ключовете: 

 

2i0usyw.jpg

 

Резултат: Не влиза по никакъв начин, дори и само върха. Представете си сега 0.75 и 0.80. Има хора, които свирят и с по-дебели.

 

Ок, явно съм прекалил с размерите, нека пробваме 5-та струна на мястото на 6-та. Все пак е само 0.56 - би трябвало да стане!

 

205fsqq.jpg2nk50cx.jpg

m7ev02.jpg

 

Ужас! Пак не ляга в нъта както трябва!

Ахааааа, върха влезе в ключа. Ще стане работата! Само трябва да повикам приятел да я издърпаме до бриджа! Че на кой му е нужно покритие на струната, нека остане по ключа.  :hysterical:

 

Жалко, иначе толкова добри струни, но няма да им се радвам на тази китара. Добре, че имам ключ за тавана!

Въпросната китара и струни:

 

2irls3p.jpg2wbufdf.jpg

 

Такива хубави струни, как да отидат на боклука? Отивам до тавана да си взема абсурдната китара. 0.65 на 8-ма, може да понесе до 80. Не е нужно да са много по-дебели защото голямата мензура 29,5 ти осигурява достатъчно комфортен опън при този размер. Без драма, без дърпане и пилене, мога да си свиря и в Ми на долните.

 

2dt1y13.jpg

 

Сигурен съм, че има изключения от правилото и някой може да покаже заводска китара, която ще понесе подобен калибър струни без да се замисля. Масовите китари обаче не се справят. 

 

Не всички обичаме да свирим само в Ми и Ре. От време на време се експериментира - я за кеф, я да научиш нещо ново. Предимно за кеф. 

 

Когато ми писне единия от епифоните, може и да се прежаля да го унищожа за експеримент с ниски строеве и дебели струни. Не очаквам смайващи резултати. 

 

Не се заблуждавайте от удивителните знаци. Тона ми е дружелюбен. Доста се позабавлявах с експеримента. Надявам се да спася някоя китара от подобен тормоз с тази тема. Наздраве!  :cheers2:

 

:icon_shithappens:

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, кой и защо се опитваш да убедиш в какво с тази тема?

Не може ли всеки да си живее в неговия си свят, ние с убеждението, че 9-струнните китари са глупост, и ти в твоя, в който те са много необходими :)
 

В крайна сметка всеки има различни разбирания за това кое е музика....и кое гимнастика :)


P.S. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/9961_10200697734805188_231672430_n.jpg   Това е снимка от снощи, китарата е Епифон с 24.75, а групата Fyeld...свирят в Ла...как е станало не знам :D

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сатанисти! Продали са си душите за черна магия!

 

zog8q1.png

anYxEWV_460sa.gif

 

Разбирания за музика всякакви. Никого не навивам за 8-9 струнна китара. Отогварям на мненията тип "Аз това мога и с Кремоната да го направя!" Един вид предупреждение за хора, които искат да свирят доста тежка музика, като джент и подобни, а купуват Корт с надеждата да го дропнат. A и B строеве да речем, че са поносими с 11-ки и малко сетъп, но пак далеч от комфортни. Говорим за доста по ниско - F, F#, G, а при 9 струнните и по-ниско.  :whistle:

 

Хора които използват Extended range guitars по чуждите форуми има колкото искаш. И тук има такива, за тях е темата. Няма само Металика да циклим!  :metalist:

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свикнал съм на акустична да свиря с 12-53 в МИ

 

ниски настройки на фабрични китари:

 

в А и В съм настройвал само Фендер JimRootTele ... 25.5"

1) когато я взех беше с вероятно същите струни 13-65 DR - не влизат 5 и 6 добре в нът-а

2) смених струни 12-54 в РЕ...добро усещане на струните, по-добре влизат в нът-а

3) реших да се "лигавя"(защото не свиря нещо смислено, а по скоро си дрънкам) сложих 13-64 (2до7 от сет за 8 струнна)..

- трудно(не невъзможно) вкарах 64 в заключващите ключове Фендер

- струните са малко по- меки(в стандартно СИ/В) то колкото бих желал .... пробвах и DroppA

- пак не влиза добре в нът-а , намислих да я заведа на майстор да ми направи 2 нът-а ... един за СИ(дропЛа)- 13-64 и друг за Ми/Ре 10-50(2)

 

не си взимам 7++ защото:

- имам достатъчно китари в къщи на които не свиря, не вярвам че ще се справя добре с допълнителната струна (и с 6 ми е трудно) ... по- скоро бих си взел баритон(27) за да ми е по- комфортно в СИ(В)

- не си падам много по- твърде ниските строеве

 

П.П. за "лиготията" съм свалял и .048" в ЛА .... звук вади но усещането е неприятно

П.П.2 - като/ако ми изпадне изгодно ЩЕ си взема 7ак, а когато/ако му свикна 8..... и т.н.

 

МЕЧО ПУХ --- колкото повече толкова повече

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мнението за многострунните китари, макар и за повече от 7 да ми е малка ръчичката  :blush: но пък съм страдала от описаните експерименти с дроп-нати строеве на 6-струнни китари и аз лично намирам за страшно ограничаващо това да настроиш такава китара в Drop-B, да кажем, сравнено с удобството да свириш на седем струни, когато ти дотрябва по-нисък тон от ми, без да се налага да си чекнеш пръстите и да сменяш пръстовки и прочие... Пък и си мисля, че една или повече допълнителни струни носят със себе си и предимството при свирене във високи позиции, без това да изисква скокове по грифа при дълги пасажи... Разбира са, за всеки влак си има пътници, но аз също като автора на темата, не харесвам фашистките изкази на някои хора, че повече от 6 струни, 22 прагчета и фиксиран бридж не са необходими никому и са просто лигавщини... да не казвам други думи, употребявани от гореописаните, в разни постове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рискувате да изместите темата от "Може ли 6-струнна китара да се дропне пълноценно" към "За и против 8-9 струнни китари".

Което знаем как ще свърши: с няколко страници караници и лок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблем с отрицателните мнения, но е добре да са от хора, които са пипали такава китара за повече от 2 минути в магазин. А между другото много ще се радвам ако някой демонстрира модифицирана 6 струнна китара за нисък строи. На мен също би ми била удобна, ако е направена както трябва.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата на Mick Thomson от Slipknot. Не знам дали е удобна за ниски строеве, но като се има в предвид, че песните на Slipknot са в Drop B и Drop A сигурно е удобна и е 6 струнна. 00067130.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДА може да се дропне до Си или Ла ... по- ниско не вярвам ... стандартните баритони (не за тези с КОФИТЕ) са пригодени за струни 13-65

за по- ниско АЗ лично не вярвам ...

в ключовете ако може да влезе 65 вярвам ще може да се модифицира за стандартно СИ...

 

ако човек си направи подходящи нътове за различните настройки - Ми или Си и да ги подменя при смяна на струните ... както и да прави допълнителни настройки на интонация и екшън .... може да изполва една китара в тези настройки ....

има ли смисъл от цялата тази "разправия" - според мен НЕ

 

ако на човек често му се налага да свири в Си и Ми .. му трябват 2китари или една 7струнна ...

 

за още по- ниски настройки 8++

 

вярвам, че има неща, които ще са трудни(да не казвам невъзможни) за свирене на 6 струнна => има нужда от повече 7-8-....

 

има смисъл в многострунните китари на не са за всеки и не трябва да са самоцел

 

П.П. китарата която цитирах (Fender JimRoot също е подходяща за Slipknot - защо ли !??!?), но според мен без смяна на ключ(поне 6ти) по-дебела от 65 не може да влезе !!!!!fender-as-jim-root-tele.jpg

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На твойта китара съм разпилвал 6 тия ключ  :yahoo: пичове свирете си на китарите и не се занимавайте с глупости!!!! ЗАЩОТО:

http://www.youtube.com/watch?v=eJlN9jdQFSc&list=RD3aF9AJm0RFc

Редактирано от serengeti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

serengeti 

 

thedude.gif

 

 

 

badValue Jim Root от много време искам да пробвам, само че с тъмния фингърборд. 

 

SynV Ibanez Seven бях пробвал черния в софийски магазин. Никак не е зле. Не се загледах тогава дали биха понесли по-дебели струни. 

Трябва да имаме едно на ум - сигничър китарите НЕ СА тези, с които свирят в действителност. Техните китари със сигурност са доста моднати за самите тях. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върбанов, един приятелски съвет ,

като в никакъв случай целта ми не е да се заяждам.

По-малко мисли за 9,10 и 11 струнни китари,повече свири. :)

Редактирано от Dean
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук е така защото сме "коне с капаци"... "едно си баба знае, едно си бае". Всичко ново, което не разбираме го заклеймяваме. За щастие не всички.

 

Спор с такива хора е безсмислен, но все пак има и хора, които оценяват написаното. Моето мнение го знаете по въпроса, за това предлагам на авторите на такива теми да пишат доклади кои мнения да се трият и да не влизат в спорове с неприемащите нищо друго освен собственото си мнение.

 

Каквото каже автора - това ще става в темата му. Естествено ако не нарушава правилата.

 

Жоро, ти си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.