Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за 2 китари


Perseus

Recommended Posts

Здравейте. Знам че тези теми не са много на почит тук, но все пак ако някой може да помогне - хвала :)

По принцип не съм фен на безсмисленото купуване на нещо, което няма да се утилизира добре, но се оказа че китарата ми е прекалено скапана вече и е нужна нова.

Свиря метъл и рок - Цепелин, Металика, както и по-лекички неща от сорта на Екстрийм, Били Айдъл и тн.

Харесват ми и се колебая между

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_31979/Cort_CR250_VB.html

и ESP в същия ценови сегмент, например:

http://www.musicworld.bg/bg/m_2080000/i_20047/ESP_M_100FM_STBLK.html

 

Свирил съм само с Cort-a и като цяло съм много доволен от изработката и звука. Ако някой има опит с ЕСП-то или е свирил и с двете китари, бих се радвал ако може да сподели мнение. Бих приел и предложение до 800 лв. Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като цяло щом си се ориентирал към род и метъл ще е хубаво да се разходиш до xxxx които са вносители на джаксън, също така може да отидеш до Форте Мюзик които са вносители на Би си Рич. Жк. Младост 1 пък можеш да откриеш магазина който е вносител на шектър (забравих му името). Общо взето пробване му е майката. Ако обаче си се спрял точно на тези два модела бих предпочел Корт-а. ЛТД-то също е готино, но китара за 500лв. едвали ще е с качествен флойд роуз. Ако не е качествен ще ти създаде проблеми и т.н. Но пак опира до пробване и до това какъв звук търсиш. Аз лично бих избрал корт-а понеже е махагон и по нататък ако му сложиш по - хубави адаптери ще стане супер китара. Обаче ти препоръчвам първо да обиколиш музикалните магазини защото може да ти попадне китара която ти повече ще харесаш. Айде и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително евтин флойд да ти направи проблем, ако се грижиш добре за него и особено - ако не прекаляваш с ползването му.

 

Относно тия две китари:

 

Китарата тип Лес Пол почти със сигурност ще има малко по-богат и плътен тон и малко по-равномерни и продължителни тонове, за сметка на по-трудния достъп до края на грифа и посбиването на пръстчетата към последните позиции(заради малко по-късата мензура).

 

Китарата тип СуперСтрат(с флойда) най-вероятно ще звучи малко по-металничко, с по-металически и стерилен звук(на чисто) и малко по-къси тонове. За сметка на това, имаш по-лесен достъп до високите тонове по грифа и тремоло, с което можеш да си играеш.

 

Аз ако съм ритъм китарист и държа на добър солиден тон, или пък обичам по-чисти и полумръсни тонове, свиря рок, блус и т.н.ще взема първата китара.

Ако свиря предино метъл с много дисторшън и по-скоро пиля сола и искам китарата да ми е най-удобна за тази цел, бих взел втората, с ясното съзнание, че правя известен компромис със звука.

 

...и разбира се, това са общи положения, трябва да пробваш, преди да решиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди време имах вьпрсното LTD - ESP впечатленията който пазя за нея че ми беше страшно удобна за свирене в положение седнал , има изключително тьньк гриф , направо нереално , китарата беше китаиско производство и вьпреки това нямаше забележки по изработката и , флойда беше SPECIAL и се дьржеше безупречно , адаптерите по мое мнение си бяха задоволителни ако ще дрьнчиш яка жица , китарката звучеше поне за мен доста кухо и някак си глухо , но пак повтарям за яка жица си е задоволителна , и все пак мисля че не си заслужава парите ако ще я купуваш нова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕSP(както и Ibanez в тоя ред на мисли) нямат фабрики,които да произвеждат инструменти в този ценови диапазон.

Шансът въпросното LTD и Cort-а да са произведени на едно и също място е да речем 100%...

Всичко опира до това коя от дветe китари ти харесва повече визуално,като имай предвид,че струните на Cort-a ще са по-меки на пипане от LTD-to.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Мисля че само се затвърди мнението ми за Cort-a. Иначе да, ще обиколя преди да направя финално решение. Само това за струните не го разбрах?

 

ЕSP(както и Ibanez в тоя ред на мисли) нямат фабрики,които да произвеждат инструменти в този ценови диапазон.

Шансът въпросното LTD и Cort-а да са произведени на едно и също място е да речем 100%...

Всичко опира до това коя от дветe китари ти харесва повече визуално,като имай предвид,че струните на Cort-a ще са по-меки на пипане от LTD-to.

 

Би ли пояснил?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само на мен ли ми прави впечатление, че това са две коренно различни китари?

 

Прагове:

Cort - 22 Jumbo; LTD - 24 Xtra Jumbo

 

Bridge:

Cort - Tune-o-matic; LTD: Floyd Rose Special

 

Форма на тялото:

Cort - LP; LTD - RG

 

Мензура: 

Cort - 24,75; LTD - 25,5

 

Тяло:

Cort - Mahagony; LTD - Basswood

 

Радиус на фингърборда:

Не съм проверявал, но предполагам Корт-а е 12, LTD-то 14+

 

Има и още ОГРОМНИ разлики, но няма смисъл да продължавам. Да не говорим, че визията е коренно различна. Не може да съществува избор между тези две китари. Аз имах подобна тема преди време, но бях абсолютно начинаещ и не бях прочел 2 реда. Ти казваш, че вече имаш китара, това предполага, че знаеш долу-горе какво търсиш.

 

Ритъм ли искаш да свириш, лийд ли? На каква китара си свирил до момента. Пробвал ли си китари с подобни характеристики?

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не е само на теб :)

Ако трябва да обобщим двете китари,ето какво ми идва на ум:

LTD:
-Kато всяка китара с Флойд е изключително досадна за сетъп,смяна на струни и детюнинг.

-Повече части означава повече шанс нещо да се счупи/износи.

+Предлага възможността да се тренира техниката на Тремоло бара,която е много важна за някои(напр.Стив Вай)

+По-стабилна от гледна точка на разстройване(ако приемем,че Флойда работи като хората).

 

Cort:

+По-мека на пипане.

+С повече възможности за настройване на тона.

-С по-голям шанс за повреда на главата и късане на струни(ако приемем,че ъгъла на хедстока и тюн-матик моста са копие на Лес Пол).

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 Върбанов, взе ми думите от устата. Ако не друго, поне флойда е една огромна разлика. Като гледам какво свири, флойда няма да "играе" кой знае колко, най-много само да пречи. Аз предлагам да се разходи и до MMG, защото гледам, че има интересни предложения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте пак, ами може да звучи малко странно, но аз не съм съвсем начинаещ от към свирене, но нищо не разбирам от китари. Просто не съм се интересувал досега кой знае колко, стигаше ми да вади звук, но това вече не стига. Флойд-а не мисля че ми трябва, няма да свиря много сола, аз свиря ритъм китара. Китарата на която съм свирил до сега е евтина (към 200 лв), тип стратокастър, но е много стара а и не звучи изобщо ОК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом не ти трябва флойд, Корта е добър избор, според мен - играл съм си малко с такава, хареса ми - само си избери бройка внимателно, че понякога има малки дръвцета за гризване (то за всички марки важи вече, дори за Гибсъните от по-ниЗък клас). Но звука (пък и не само) е доста разл от Страт тип китара, на която пишеш, че си свирил - имай го предвид. Отивай и пробвай в магазините - щом не си начинаещ в свиренето, би следвало да можеш да "харесаш" нещо при сравняване с други неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проба си трябва първо без амп,после с подходящ такъв.Как се избира внимателно броика да не би да има 10 в магазина от всеки модел или те кефи или не аз така ги виждам работите.Така по картинка и ценоразпис едвали ще избереш правилно.Сравняваме наи ефтиното ESP с наи скъпия CORT и освен по цена по друго нямат прилики.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Perseus, наистина пробата му е майката. Въпреки това искам да ти повторя едно нещо, написано по-горе - ако наистина не разбираш от китари, твърде възможно е да останеш с неприятни впечатления от LTD-то, защото сетъпът при такова тремоло се прави доста по-трудно и е възможно (и твърде вероятно) в магазина китарата да не е в съвсем добър за свирене вид.

Отделно на това наблюденията ми са, че ESP като марка са доста скъпи и китара за 500лв няма да е кой знае колко представяща марката. Има го това и за бройката,че китарата е като колата и жената - на каквато случиш :)

Флойдът е за хора, който солидно солират и украсяват. Свирейки музиката на горепосочените групи и немаловажното ти уточнение за неразбиране от китари може само да ти навреди при избор на китара с флойд в този ценови клас.

 

Считам, че един добре изработен фикс бридж ще ти пасне по-добре на "табята". Там гледай преди всичко дали струните лягат на бриджа правилно, а не под някакъв странен ъгъл, както и прегледай ключовете. Ако това е наред, един оглед по дължината на грифа под малък ъгъл ще ти даде представа дали случайно не е изметнат (щото и това се случва понякога), а другото е да ти хареса как звучи китарата.

Пробвайки китара с флойд трябва да познаваш принципите на работа на тремолото, а ако не ги, ще ти трябва помощник, иначе няма да разбереш самичък. Там нещата стоят така: тремоло, гриф, звук. Ключовете не са от чак такова значение. Но имай предвид, че теншънът при тази китара ще е по-голям и ще се бендва една идея по-трудно заради по-дългата мензура на китарата и усилията на пружините на флойда да компенсират твоя натиск. Общо взето, мисля, че една китара с флойд изисква по-задълбочени познания и може да ти създаде излишни главоболия.

Относно мнението на колегата ZLE за късането на струни - оптималният ъгъл на главата на китарата спрямо тялото е 13-15 градуса още от времето на цигулките на Страдивари. Ако това е спазено и няма прекалено тесни каналчета на нъта (горното магаренце), тогава струните ще се чувстват добре и късане ще се случва изключително рядко. Ако гледаме бриджа - там е важно да лягат хубаво в каналчето, че иначе метал в метал под ъгъл може да повреди струните.

Аз лично свиря на фикс бридж и струни късам само като се престаравам да им обирам паразитните отпускания при сложени нови струни.
Имай предвид, че CORT-ът ще се държи много добре със струни 10-46, докато за ESP-то е възможно да се направи компромис. То си зависи и от теб. Важно е да споменеш и с какви струни свириш - материал и размер. Някои хора не обръщат такова внимание на това, но си е важно, особено ако сравняваш различни мензури и типове бридж.

 

Надявам се да съм помогнал и да съм говорил на разбираем за теб език.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Благодаря за отгоовора! Мисля че разбрах, макар че с не съм 100 % сигурен че ще се справя сам с всичките тези оглеждания и тестове :))

Колкото до струните в момента свиря с Ernie Ball 11-46 custom gauge nickel wound electric guitar strings.

Междувременно видях и още една китара - Cort M600 - Адаптери: Seymour Duncan TB-6 + SH-6 - това дали би било по-добре от CR250 като качество? Тези двете като че ли са по-близо като тип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не забелязах някой преди това да е "сравнявал" BoltOn vs SetIn .... второто в съчетание с махагоните би трябвало(на теория) да е по- добра комбинация.....

 

като ще ходиш до магазина може да пробваш (в същия ценови сегмент) Cort z44 и evl-z4 които пък са и с EMG които можеш да разделяш(при з44, а най- вероятно другата лесно меже да се предправи)  .... какво и другите китари които в момента е безсмислено да се цитират .... влизаш, пробваш(всичко), забавляваш се и ако нещо ти допадне го отнасяш

 

ПП - мразя запетаи

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.