Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на EMU1616m


Recommended Posts

Някой да препоръча добър техник/сервиз, където биха се заели с ремонт на въпросната карта? За София иде реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво й има? Някой вход/изход не работи, или изобщо не се разпознава?

Как се повреди?

 

Ако е нещо по аналоговата част или АЦП/ЦАП, вероятно може да се оправи.

Ако е процесорът - едва ли...

Кое прави проблем, платката или външното устройство?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема се прояви при един експорт, като нямаше някакви признаци преди това ... В хоста (cubase) всичко беше наред - вст инструменти, аудио канали, ефекти, панорами - всичко работи и се чува както се очаква. Но след експорт резултата беше моно микс (без да е цъкнато нещо случайно) ... И след рестарт картата просто не запали. Захранването не работи, но не знам има ли поражения след него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е такъв проблемът, предполагам, гаранцията е свършила...

Това, че захранването не работи дава някакви надежди, но не знам дали то не работи или картата не тръгва(можеш да провериш дали има напрежение самото захранване с мултицет).

 

Това е относително сложна материя. Бих могъл да я погледна(а има и други колеги от форума, които ако искат - ще си кажат), но такъв тип устройства обикновено не подлежат на домашен ремонт.

Пробвай като за начало сервиз, предполагам ,съфорумците ще препоръчат нещо.

По принцип, поинтересувай се, кой ремонтира E-MU тук(гаранционните) ако има такава фирма.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, далеч съм от мисълта за домашен ремонт, освен ако не е от човек, който знае какво прави! Надеждите ми по-скоро са някой да ме насочи към добър техник, който да диагностицира проблема. И евентуално да го реши ...

 

пп: Нещо не мога да ти пратя ЛС, та затова направо тук ще те питам ... Ако си готов да се нагърбиш с оглед на картата/захранването - само кажи кога и къде да ги нося!

Редактирано от xaerial
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ги погледна, но ще гледам предимно захранването и по-елементарните неща по картата(захранваши напрежения и т.н.).

При наличие на по-сложна повреда, по-добре ще бъде да я занесеш в специализиран сервиз, най-добре такъв, който ремонтира тази марка.

можеш да ми пишеш на evtaka кльомба абеве беге.

Картата е извън гаранция, нали?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Радвам се, че успях да я поправя - звуковата карта е хубава и не е от най-евтините.

 

Главната повреда беше в във външното захранване, в което почти всички полупроводници и електролитни кондензатори бяха заминали или тръгнали да заминават (като изключим маломощния транзистор и няколко 4148). Класическата двутранзисторна самоосцилираща схема  с оптронна обратна връзка е, бих казал, една от най-надеждните схеми за прости импулсни захранвания. Причината за повреда - намален обем и много компромисно топлоотвеждане - масова практика в съвременната електроника. Надявам се, подбраният мощен транзистор с Tjmax 15-градуса по-високо от повреденият, заедно с ползването на 105C кондензатори и употребата на термоконтактна паста с десетократно по-малко Rth да пооправят нещата. Бъдещото добавяне на помощен радиатор е възможно решение също.

 

имаше доста изтекли кондензатори в самия интерфейс, (мисля, че 15), 2 от които във вътрешния импулсен конвертор, който създава няколко захранващи напрежения от входните 48 волта.

 

Захранвашите напрежения вътре в картата бяха се поизместили с няколко десети от волта, което създаваше известни рискове за интергралните схеми вътре. Причината този път беше лесна за откриване - съмнителен компонент в ООВ на конвертора.

 

В общи линии, работата беше приятна. Известнта ми работа с проектиране и ремонт на импулсни захранвания, се отплати добре тоя път.

 

Малко ме разочарова, че марка като Е-МУ прави компромиси с компонентите, все едно, че прави ширпотреба китайски електроники. При това, Е-МУ е марка на Creative - а моя криейтив е по-стар от тази звукова карта - все още няма нито един съмнителен компонент, въпреки, че е включен почти непестанно последните 11 години. Защо една фирма прави 100-доларова геймърска/просумер карта с прекрасни компоненти и 700-доларова карта за записи със по-лоши такива - за мен отана загатка. Може би въпрос на партида компоненти и производител на захранване ( външното захранване е на друг производител, от който явно купуват на едро).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.