Jump to content
Българският форум за музиканти

9 string guitar?


Recommended Posts

  • Отговори 71
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

То се знаеше преди Namm. Защо си толкова изненадан :>  8 е доста удобно и има мегдан за още 1. Нещо не ми харесва бриджа, но не мога да коментирам. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е чак толкова различно колкото си мислите. :> Даже откривам, че за някой неща 8 ми е по удобна. Не заради горните струни, ами самата широчина на фингърборда ми позволява да хвана по удобен за мен начин. С Schecter не беше така. Нек профила им е значително по-дебел и дори 7 ми беше зор. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12-струнен бас

Китарите имат обхват да бъдат и соло китара и бас китара. Басовете също. Т.е. реален смисъл от тая хава няма. Та цялата свинщина става за пари и мерене на пишоци. Хората, които могат да оползотворят дори 6 струнна китара до последния тон и просто не им стига се броят на пръсти. Какво остава за 9-струнна китара, за 12-струнен бас...те тия неща са невъзможни за свирене.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves има си за всеки влак пътници. Кажи го на Tosin Abasi, че няма смисъл. Както казах по-горе, на мен 8 ми е доста удобна. Има хора с доста по-големи ръце от моите. За тях 9 няма да е проблем. Нек профила на Ibanez позволява да сложат толкова много струни без да ги правят невъзможни за достъп. Ъгъла под който ти е китката на лявата ръка е малко по-различен, но в никакъв случай не е неудобно.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай сега, седнал вкъщи да си дрънкаш за кеф много неща са удобни. Прав час и половина да свириш на истински концерт....е друга хава :)
Да не говорим, че лично за мен да си държиш китарата на гърдите все едно си се обесил на нея е нелепо....нищо, че някой ще тръгне да ми обяснява, че не може всички да свирят с китара между чатала и да ми прави вметки за Хетфийлд :D  Външния вид си е част от рокенрола и винаги е било така...

Направих уточнението, че хората, които използват оптимално тия китари са малко, но все пак ги има. Сега, дали Тошко, Миша и другите "новатори" са от тия хора може да се спори, но да кажем, че са от талантливите люде. Но пък и не може да се отрече, че изродщините, които се навъдиха напоследък повечко целят да бъдат уникални, отколкото музикални. Да, самоцелно сигурно и на 20-струнна китара може да се свири, дали има смисъл е друго :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако не ползваш по-долните струни за къф чеп ти е аджеба осем струнна. Ако се предназначени за такива неща, каквито думаш щяха да са с по две - три струни ... или като онова ... джент стик  :D 
То и в джента може да се солира всъщност. 

А и на мен ми се струва по-логично да е обратното - като ползваш ниските струни да е по-удобно китарата да ти е високо. 

Редактирано от trolla
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И в двата случая си е по-удобно да ти е горе китарата. 

 

Tosin си я запасва до врата като циганин басист в оркестър, както казва Yves. Но той ползва доста 1, 2, 3, 4, 5, 6 струни и то на прагове след 12-ти: 

 

 

Meshuggah от друга страна много рядко свирят на различни от 7-ма и 8-ма и то от 1-ви до 12-ти праг. Освен това не се налага да свирят със скорост като на Тосин. Това им позволява да си поотпуснат страповете за сметка на контрол. Само като им видите нековете на LAX и M8M-ките можете да разберете къде свирят. На 1:17 завърта китарата и се вижда захабения финиш по нека: 

http://www.youtube.com/watch?v=bO034QxXqZ0

 

2z4d4jm.jpg

 

 

Това повдига въпросът защо са им нужни 8 струнни китари. Явно така им е по-удобно. Усещането е малко по-различно. Ако свириш техни неща на 6 струнна китара е малко странно. Нямам идея как точно да ви го обясня, но самите hammer-ons на 6, 7 и 8 се получават по-агресивно. Пак зависи от това какви ръце имаш, но лично при мен некът така си ляга в китката, че върховете на пръстите ми идват точно на 7-ма и 8-ма и ми е лесно да правя камшични движения без да се целя особено. Та аз бих заложил на комфорт. Признавам, че ми е малко мъка да свиря прав с такава китара. Въпреки че е доста по лека от махагоновите Les Pauls с които съм свикнал, все още не съм си намерил правилна позиция за нея. И понеже не искам да си я запасвам до врата като Тосин се мъча. Знам че изглеждат неудобни и големи, но нек профилът на Ibanez е умопомрачително тънък и бърз.

 

Сигурен съм, че има влиание и върху цялостният опън на струните ако премахнеш 2, но тук вече някой по-компетентен трябва да се изкаже. 

 

Та всичко се свежда до там, че 8-9 струнните китари никога няма да заместят 6-струнните такива. Не пречи да ги има обаче и са добре дошли за хора на които са удобни. And there is the Badass factor. На който се струва нелепо просто може да си спести парите за такава. 

 

9-ката е вече за големи момчета: 

 

 

Лично аз разсъждавам по този начин: Ако имаш големи ръце и ти е удобен по-голям нек, можеш да го постигнеш като добавиш 2 струни. Иначе трябва да увеличиш разстоянието между струните, а това е сериозен проблем. Хора като Buckethead ползват oversized китари именно за да са им удобни нековете. Той е около 1,92см с огромни ръце.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Многострунни китари е имало и ще има и преди и след Ibanez. Важното е музика да се свири и да звучи добре.

 

Между другото китарата е изработка на Линда Манзер http://www.manzer.com/, при която доскоро въобще не можеше да си поръчаш китара. От Декември, 2013 waiting list-a отново е отворен. Вариантът втора употреба за $8K винаги го има разбира се :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде да питаме и Пейдж аджеба защо?

 

http://www.youtube.com/watch?v=PtfM2CozoAo

 

Intro!

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тя тази тенденция(с дебелите струни) е доста стара , само сега добавят и  още тънки струни   :D

fender_bass_iv_2.jpg

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.