Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Интересно ми е какъв размер са струните ти и на каква "акция" (височина) си се ориентирал за момента?Също така в какъв усилвател работиш с новият (вероятно) "сет ъп".Благодаря предварително и поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Струните са дадарио 13ки флат-раунд - за първи път свиря с такива. Височината - не много високо. Повечето джазови китаристи предпочитат струните да са им високо колкото на контрабас (едва ли не). За нещата които свиря обаче (бърз суип, народна музика с орнаменти и т.н.) предпочитам струните да са ми средно високи/ниски - достатъчно високи за да не бръждят. Усилвателят ми е лампов фендер Блус Делукс. Ползвам малко от реверба на усилвателя. Това е. Педал имам един (Fulltone OCD), но го ползвам за рок ситуации с други китари и по-тънки струни. Имам и процесор Line6 PODxt който ползвам рядко - предимно когато трябва да се включвам без усилвател някъде (централно), като му ползвам реверба и делей понякога. По принцип при живо свирене предпочитам да не се озвучава нищо - китара и бас през кубета и това е. Има ли микрофони се мъча - прекалено силно и електрическо ми е.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря ти за изчерпателният отговор!Много мило от твоя страна!Един последен въпрос,стига да не е много нахално от моя страна.При този "сет ъп" какви корекции нагласяш на Фендер ампа за би боп и суинг и ползваш ли тон коректора на китарата.Въпросите са ми чисто технически,но за мен са важни ,защото от тях зависи комфорта при свирене.Аз при същият усилвател с Gretsch 6120(TV Jones) puckips и 12-52 струни съм горе долу :бас 5,среди.4,високи 4,волюм 3-4 примерно,брайт суич изкл.Благодаря ти още веднъж за доброто отношение!Супер свирене...много години ми "изяде" Giant steps на мен :))!

Share this post


Link to post
Share on other sites

По принцип избягвам всичко свързано с техниката, но като цяло - всичко на средата. Ако е много брайт усилвателя понякога му обирам леко високите, но в никакъв случай средите - те са най важни за мен. Понякога намалявам тон потенциометъра леко. Обичам и да намалявам леко китарата за да може да се чува по-акустично (по възможност). По мой вкус и разбиране китарите греч не са подходящи за би боп и джаз. Те са по скоро за кънтри и рокабили (Браян Сетцър и т.н.).

 

П.п.: Джаянт степс не ме затруднява толкова колкото ритъм чейнджес например.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хиляди благодарности за изчерпателният отговор!Абсолютно си прав за Gretsch,но аз нямам избор тъй като  си изкарвам прехраната с Rockabilly и TV Jones звучат малко по-"jungle", когато трябва да се суингира,съчетано с ужасна и вредна сила
на свирене.За това леко обирам средите и доста тон контрола.Поздравления за свиренето!

P.S.Имах впредвид ,че когато учих преди 20на години "Giant Steps" много се озорих.Благодаря още веднъж и успехи!!! 
   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.