Jump to content
Българският форум за музиканти

Урок N:1


Recommended Posts

ТОН и ШУМ

 

ТОН се получава в резултат на равномерно,переодическо трептене,т.е. когато тялото извършва за дадено време,например за всяка секунда,определе,постоянен брой трептения,докато при неопределен,непостоянен брой трептения се получава шум.

 

Hz(от името на физика Херц)-броят на трептенията за една секунда.

 

се обуславя от абсолютния брой трептения(фреквенция).С увеличаването на трептенията (Hz) се увеличава и височината на тона.

 

Трайността на тона зависи от продължителността на времето,през което звуковите вълни предизвикват възприатие за тон.

 

Силата на тона зависи от ширината на амплитудата,която се получава при трептенето.Колкото по-широка е амплитудата,толкова по-силен е тонът.

 

Тембърът на тона е онова качество,по което се отличават отделните инструменти и гласове.Всеки тон звучи в съчетание с много други,по-високи от него,наречени обертоове,парциални,аликвотни,или хармонични тонове.Те се получават в резултат на това,че трептящият източник на тон освен с цялата си маса трепти и нейните части.Така при трептенето на цялата маса се получава главният,основният тон,който звучи най-силно и се възприема като единствен.

Броят на обертоновете е теоретически неограничен.Пректически са доказани до 40 обертона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ехехех :D Брао, само 2 забележки :

 

- вместо 'фреквенция' :) можеш да речеш 'честота', нема да сбъркаш :D

 

- амплитудата по-скоро има 'височина', отколкото 'широчина', поне при всички широко използвани онагледявания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за първото о.к.,но за второто си престави махало на часовник и пак си помисли :)

без да се заяждам, обаче амплитудата найстина няма ширина :D при махалото на часовника се гледа най-долната и най-горната позиция, респективно когато е най-отляво/отдясно и по средата. а ширината всъщност е честота- колкото по-широко се движи, значи е толкова по бавно, демек с по малка честота. за по-нагледно: гледа се само сянката на махалото отстрани, така че да се вижда само издигането и спускането. тогава ше получис нещо като sin или cos под модул с определена честота, зависи как го засилиш :D

 

айде sorry за off-топика

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе момци маани не мъчете се да пишете, дайте да скенираме елементарната теория на музиката.Като глеам от там сте я пдфанале. Сложете я некаде и кой кво му требва, там да си го дири.Така ше се разцепите от писанйе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе момци маани не мъчете се да пишете, дайте да скенираме елементарната теория на музиката.Като глеам от там сте я пдфанале. Сложете я некаде и кой кво му требва, там да си го дири.Така ше се разцепите от писанйе.

Ми те имаха добрата идея да го поднасят лесно смилаемо и затова бяха решили да го пишат. Но така за мен си е напълно разбираемо, поне засега. Взъщност най-добре секи да ходи да си купи книжката май.... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз мисля да не пиша повече,защото това което изписах е достатъчно.няма кой знае какво повече от ТМЕ освен урока "Метрум и ритъм",който някой ако иска може да напише.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Topsun !!!

Хубаво е да има човек който дава такива уроци :(

не че не ги знам, но има хора на които ще са им интересни, а и макар, че ги знам пак ги прочетох ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за първото о.к.,но за второто си престави махало на часовник и пак си помисли ;)

без да се заяждам, обаче амплитудата найстина няма ширина :) при махалото на часовника се гледа най-долната и най-горната позиция, респективно когато е най-отляво/отдясно и по средата. а ширината всъщност е честота- колкото по-широко се движи, значи е толкова по бавно, демек с по малка честота. за по-нагледно: гледа се само сянката на махалото отстрани, така че да се вижда само издигането и спускането. тогава ше получис нещо като sin или cos под модул с определена честота, зависи как го засилиш ;)

 

айде sorry за off-топика

Примера с махалото е неподходящ, що се отнася до дифиниция на сила на тона, тъй като броя на маховете е недостатъчно висок, за да издаде звук в областта на възприеманият от човека диапазон. Освен това амплитуда е отсечката между двете най-отдалечени точки, от лявата и дясната страна на оста на люлеене.

Силата на тона, действително зависи от големината (дължината) на амплитудата. Колкото по-дълга е амплитудата, толкова по-силен е тона, а броят на трептенията е факторът, който определя височината на тона. Колкото повече броя трептения за единица време имаме, толкова по-висок е тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

sorry, ама не можеш да говориш за дължина на амплитуда. чисто математически погледнато, функцията която се получава винаги е по оста x- и точно щото така е прието, става дума по-скоро за височина. най-правилно е големина, ма айде ;)

 

а той примера с махалото топсън го е дал не свързано с музиката, ами точно заради ширината/височината заради която си чешем езиците тука ;)

 

аре, peace :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.