Jump to content
Българският форум за музиканти

Защо съвременната електронна индустрия е калпава?


Recommended Posts

Пазарната икономика, на теория се саморегулира, като се разчита на равновесието между два човешки инстинкта: алчност и страх. На практика се оказва обаче, че алчността често надделява над страха, т.е. е по-силна дори и от инстинкта за самосъхранение. Финансовата криза от 2008 е пример именно за такъв дисбаланс в полза на алчността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Понеже темата все пак беше за електроника и smd...преди десетина или повече години си бях взел два преампа Behringer. За цената и марката (хаха) вършиха прилична работа, докато единия се скапа. Издаваните шумове ме наведоха на мисълта за студена спойка и го отворих...и се хванах за главата. Устройството беше рекламирано като лампово в съчетание с няколко операционни усилвателя. Лампата беше вързана някъде, ама къде и как не знам, но за сметка на това беше фраш със smd-та. След размотаване по сервизи, накрая отписах устройството, но ми казаха че имало зор с някакви smd диоди, които не можело да се сменят, трябвало ново. 150 кинта...майната им. Пропуснах да кажа - устройството беше малко, като китарен процесор, с 2 потенциометъра, многостепенен превключвател за "пресети" и 4 копчета (фантомно, пад, и какво беше още...)

Предложиха ми на старо лампов амп - пак на Behringer, само че голям "рак" корпус, със "старовремски" копчета и индикатори :D

Едно копче беше счупено и уговорката беше да отворя преампа, да видя мога ли да сменя копчето и тогава да реша искам ли преампа или не. Като го отворих, видях че вътре е доста празничко, а съдържа съвсем същите платки като малкия преамп. И това устройство беше доста по-скъпичко от малкия преамп, само заради оформлението, хаха. Отказах го...

 

И понеже си говорим за електроника, а се спомена Sony - имам един CD Плейър от много години (към 17 май) - още си бачка. Един дискмен - и той доста стар - бачка без никакви проблеми. Радиокасетофон Panasonic на 20 години - корпуса му разхлопан от мъкнене по купони, но свири без грешка, но...всичките тези устройства са с надпис отзад Made in Japan. Също и една 2 скоростна CD записвачка, която навремето струвала 400 долара. Ами още записва, но вече не я ползвам, защото кой ще ти чака толкова време. Иначе новите записвачки заминават бързо.

 

Мисълта ми е че съм склонен да повярвам в програмираното повреждане след гаранцията при новите продукти, но си мисля и друго нещо. В голяма част от електрониката постоянно излизат нови поколения, нови модели с нови възможности и естествено много хора биха искали да си закупят новите модели (зависи за каква техника говорим де). Не подценявам желанието на бизнеса да печели повече, но си мисля и че снижаването на цената (а оттам и качеството) на новите продукти донякъде е свързано със стремежа дадена стока да бъде направена по-достъпна, така че клиента като си вземе новия продукт сега, след година да е склонен да го хвърли и да вземе следващия модел...ако си дал много лев за стария модел, няма да ти се иска да хвърлиш тези пари на вятъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ама в много случаи и скъпите неща страдат от същото качество...

То там е главното основание за критиките.

Не говорим толкова за най-евтината ширпотреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чат-пат минавам през битака. Понякога купувам нещо заради кутията - стари суичове, мрежови комутатори, кабелни модеми, все в метални кутии, както и някои по-едрогабаритни захранвания. И повечето си работят. Солидна изработка - здрава кутия, укрепени платки, защити по входове/изходи, охлаждане с маркови вентилатори, а бе професионална направа. Не могат да се сравняват с актуалните пластмасовите високоинтегрирани гигабитови мрежови устройства, за захранванията да не говорим.

 

Понякога ремонтирам стари лампови радиоапарати. Западните ти доставят удоволствие да работиш в тях. Стабилно шаси, качествени изолации, внимание в детайлите. Дори миризмата на спойките опиянява. И като свирне ти се отблагодарява с приятен звук.

 

Изводът за мен е, че проблемът се крие в масовостта на изделията. Оттам пада цената, което повлича качеството. На този фон изделията в по-горните ценови класове губят от своята елитарност, съответно качествен контрол, и отварят място на супер скъпи и неясно колко добри почти бутикови high end изделия. И всичко това маскирано зад безупречен маркетинг, проучващ и пробутващ ни чужди мечти за наша сметка. А ние искаме да потребяваме, потребяваме, потребяваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Едно лееекинко продължение на темата...

 

What it costs Apple to make the iPhone 5S (16Gb)?

 
 
aAVrWv9_700b_v1.jpg
 
 
You know those things are made in sweatshops, right? Cost for workers is 8cents per hour...
Sweatshop (or sweat factory) is a pejorative term for a workplace that has socially unacceptable working conditions. The work may be difficult, dangerous or be paid a wage that is not commensurate. Workers in 'sweatshops' may work long hours for low pay, regardless of laws mandating overtime pay or a minimum wagechild labor laws may also be violated.
Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е само хардуерната цена, но не включва софтуер, дизайн, техническо изпълнение, заплати на инженери, разработчици, адвокати, транспорт, опаковка, реклама и т.н. Искам да видя как някой ще го направи за гореспоменатата цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и посочената "retail рrice" от $649 е бая далеч от това, което плащат в белите държави за този телефон. MSRP може и да е била толкова при излизането на телефона на пазара, но надали някой я е платил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм учуден, че Тони изпуска труда на колегите си инженери, програмисти, дизайнери и други такива, които са направили възможно съчетанието на този хардуер да се хареса на клиента. Тук дори не слагам труда на тези, които са убедили потребителя да го купи ( маркетинг, реклама и т.н. )

Отделно за Епъл продуктите не бих употребил думата "калпав".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И въобще в електрониката, особено масовата, печалбите съвсем не са толкова големи на фона на други индустрии. Мога да направя като горната разценка за висша парфюмерия. Печалбата е 10-15 пъти! При козметиката нещата са понякога още по-брутални, да не говорим за фармацията.

Това е пазарната икономика, една стока струва толкова, за колкото може да се продаде. Видяхме докъде стигна алтернативния модел, при който цените се определяха от правителствена комисия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не изпускам. Обръщам внимание на "Sweatshops", където става голямата транслация в паричните средства.

И това е част от нефелността и робството, което води до огромните несъответствия...

Явно обаче чувството за справедливост спира само до собствената ни изгода, колкото и изкуствена да е тя.

 

N.B. Колкото до труда на колегите, колко са колеги е друг въпрос, непрекъснато виждам доказателства за силно завишени претенции и силно занижени качества - и в звукотехниката, и в софтуерната индустрия. Ако не беше така, нямаше да сме пълни с боклуци. Ама нали във всяка втора тема се иска инструмент и апаратура, ако може за 5 лева...А това става именно с труда на робите, неквалифицираните роби. В резултат - гладни роби, бедни потребители, калпави стоки, и много пари на неправилно място.

Сега по-ясен ли съм?

 

Единствено съм съгласен, че има индустрии, където разминаването е повече от огромно.

 

clangnuts-sweatshop.jpg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без ни най-малко да защитавам едрата индустрия, съвсем не всичко в днешни дни се произвежда в sweatshops.  Всъщност, точно най-агресивните и арогантни индустрии произвеждат стоките си при много добри условия. Точно те никога не са обвинявани в неетично отношение към работната си ръка, напротив. Истинските акули действат по съвсем различен начин и последствията от тяхната дейност са далеч по-вредни за обществата от евтината боклучава електроника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами не си ги дал. Така излиза, че стойността на телефона е 195$ а го продават за 649$ с печалба 455$. Така пише на картинките. Това за мен не е обективно.

Отделно да задам аз следния въпрос: Защо не ползват инженерен "sweetshop" от Китай или някъде другаде да наемат инженери или програмисти за 8 цента на час? Дали резултатът ще е същия? Дали качеството ще е същото? Или в крайна сметка sweetshop се ползва за дейности, които може да ги свърши всеки, но там са най-евтини? Дали щеше да е по-качествено ако се сглобяваше в щатите или Европа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволи ми да отговоря с реална снимка, а не карикатура. Това не е от третия свят, нали? Случайно на заден план се вижда логото на ябълката пред фирмата...

Рядко може да се открие вече нещо, което да се прави в "развития свят".

VRj1DkM.jpg

 

Квалификацията ми позволява да правя точна преценка за всяка апаратура, която минава през мен. НЯМА апаратура от последните години, която да не се прави в робските държави.

Който иска може да вярва, че лампите телефункен не са словашки, че TAD не са руски, че DUAL, GRUNDIG  и Тelefunken са германски апаратури...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.