Jump to content
Българският форум за музиканти

Размер струни, мензура, опън - Калкулатор


G.Varbanov

Recommended Posts

Видях, че имаме доста теми, в които се пита „Какви струни предпочитате“ и „Какви струни да си купя“. Във тези теми всеки споделя каква дебелина/размер на струните предпочита, но никъде не видях основни термини, събрани в една тема. На места се споменава мензура, на други се споменава опън на струните. Попаднах на доста събрана тема от чужд форум и реших да я преведа. В последствие обаче промених и добавих доста неща. За съжаление калкулаторът, който те бяха посочили, не работеше, поне при мен. Затова се наложи да открия сам калкулатор и да дам няколко примера, използвайки собствените си китари и размерите струни, които използвам.
Понятия, които използвам:
 
“String Tension”
Много често задаван въпрос е този за размерът/дебелината на струните. Тази тема има за цел да ви даде кратък отговор на основни въпроси. За да придобиете по-ясна представа за нещата, може да използвате следния калкулатор за опън на струните:
http://www.mcdonaldstrings.com/stringxxiii.html
Не е 100% точен, но е достатъчно добър, за да отговори на основни въпроси, касаещи размер на струните, дължина на скала/мензура и др.
Нека започнем с някои основни фактори при свирене:
 
Мензура (Scale Length)
Това е дължината от единия край на струната до другия. Едната точка е при нъта, другата при бриджа. Това е разстоянието, в което тя вибрира. Какво общо има тази дължина със размера (дебелината) на струната? Погледнете на нещата така: ако вземете ластик и го опънете до 12 инча, можете да усетите напрежението (tension), което ластика упражнява. Сега го разтеглете до 18 инча, пробвайте напрежението отново. Колкото по обтегнато, толкова по-висока е честотата на трептене. Колкото по-свободно, толка по-ниска е честотата.

 

Опън (Tension)
Тук ще разгледаме опън измерен в килограми . Така например, ако мензурата на китарата е 25.5”(63,5cm) и използвате .009 размер струна, настроена в стандартен строй за 6 струнна китара, като високо Ми(Е4), опънът ще бъде 13.13lbs(5,89kg). Ако намалим този опън до 10.42lbs(4,53kg), ще получим тон Ре(D4).
 
Размер/Калибър (Gauge)
Размерът на струната е нейната дебелина или диаметърът й. Например това, което наричаме „девятки“ е .009“, или 9 хилядни от един инч. Колкото по-дебела е струната, толкова повече опън ще е нужен, за да достигне по-висока честота на трептене. Например .009 при E4 e на 13.13lbs(5,89kg) опън, 010( само една хилядна повече) би имала опън от 16.21lbs(7,21kg) при E4 на 25.5“(63,5cm) мензура.

Референция:
1 inch = 2,54cm
1 lbs = 0,453kg
 
Защо опънът на струните е толкова важен (tension)?
 
За да илюстрираме това по най-добрият начин, нека направим следния експеримент. Вземете китарата си и свалете 6-та струна от E на B. Забелязвате ли колко е хлабава струната и как се чува fret buzz? Като цяло не звучи и не се усеща добре. Да не говорим, че е абсурдно да свирите в бързо темпо с такъв опън. Ето защо опънът е изключително важен. Точно поради тази причина струните на китарата не са с еднакъв размер една спрямо друга, а са с калкулиран увеличаващ се калибър обратно пропорционално на това колко по-ниска е настройката на всяка следваща.
 
Щом можем да компенсираме с все по-големи струни, защо тогава да се занимаваме със по-дълги мензури?
 
Колкото повече сваляте тона, толкова по-дебела трябва да е струната, за да има идеалния опън (ИДЕАЛНИЯТ ОПЪН Е РАЗЛИЧЕН ЗА ВСЕКИ ОТ НАС! ВИЕ САМИ ГО ОПРЕДЕЛЯТЕ ЧРЕЗ ПРОБА). Ако просто увеличаваме калибъра, струната ще стане толкова дебела, че цялостния и тон ще страда и ще е неудобна. Затова решаваме част от проблема чрез различните дължини на мензурата, както ще демонстрирам в следващия пример.
 

 
 
 

Моите 5 стотинки:

 
      В последно време доста се запалих по ниски строеве и реших да се опитам да намеря правилната/удобната за мен настройка и съотношение дебелина на струни / опън.Използвам няколко китари с мензури, вариращи от 24,5“ до 27”.

Имам 2 китари с 24,5 инча мензура. Едната е със струни Dunlop 9-42, другата е с Dunlop 10-46. И двете имат проблеми със строеве под C. Опънът пада значително и става неудобен за ритъм. Струната е прекалено отпусната и го няма този „snap back”.  Затова максимумът, за който използвам тези две китари е Drop C# (C# G# C# F# A# F#). При настоящия сетъп, всичко под този строй си е тормоз и създава проблеми със стабилноста на настройката.

При баритон китарата ми със скала 27 инча и струни Gibson 10-52, това отпускане започва да се усеща при строеве под B. Идеята на следното упражнение е да преценя на теория какъв трябва да е опънът и какъв калибър струни трябва да използвам за да запазя усещането, което имам при строй Drop C# на 24,4“ китарите ми, същото както при Drop А# с баритон. За съжаление калкулаторът, който използвам поддържа само 5+- полутона над и под стандартната настройка, затова с цел олицетворяване на примерите, ще работя с настройка C#. Можете да видите как различните размери и различните дължини на мензурата се отразяват върху цялостния опън на струните.
 
Пример:
 
Да речем, че искам да свиря нещо на Trivium. Ще настроя и 3-те китари в същия строй и ще дам пример, за да сравним опъна при различните скали и размери струни. Строят, в който Trivium свирят е следният:
Drop C#  (6-та: C#;   5-та: D#;  4-та: C#;  3-та: F#;  2-ра: A#;  1-ва: D#)
 
 
Да видим какво се получава при първата ми китара: 24,5 мензура със струни Dunlop 9-42:
 
E: 0.009" 
B: 0.011" 
G: 0.016" 
D: 0.024" 
A: 0.032" 
E: 0.042"

2cxta55.jpg
 
 
Резултат:

При този строй, с перо Dunlop Ultex 1mm; 1.4mm; 2mm, усещането при преминаване през струните е като да си сресваш косата. Както каза един мой приятел, като му споделих в какъв строй свиря и с какви струни: „Да я обезкосмяваш веднага тая китара!“. Лично на мен ми е неудобно и нямам добро усещане на коя струна съм и колко точно съм опрял в нея. Самите струни са прекалено меки и в комбинация с намаления опън се получава едно неприятно усещане. Мога да го сравня само с това да управлявате автомобил без и с хидравлика – без хидравлика усещате точно къде сочат предните гуми спрямо шасито, а хидравликата притъпява това чувство. Същото е при мен с тези струни – не ги усещам и не мога да си премервам ударите.
 
За сравнение същите струни ще имат следния опън при скали 25.5 и 27 инча:
2z67890.jpgb8sj95.jpg
 
 
******************************************************************************************************************************************************
Другата ми китара отново е 24,5 мензура със струни Dunlop 10-46:
 
E: 0.010" 
B: 0.013" 
G: 0.017" 
D: 0.026" 
A: 0.036" 
E: 0.046"

33lmkjn.jpg
 
 
 
Резултат:

С тези струни е значително по-удобно и мога да поддържам по-стабилен ритъм. Но отново има какво да се желае, което означава, че спокойно мога да вдигна до 0.052 Ако погледнете таблицата за 9-42 струни при 27 скала ще забележите, че показателите са много сходни със 10-46 при 24.5 скала. При някои от струните дори има повече теншън с по-късата скала. Приемам, че този опън на всички струни заедно и поотделно е магическото число, около което искам да се въртя, когато си сваля баритон китарата в строй Drop A# (45-50кг). Това е и целта на упражнението – да преценя какви струни са ми нужни, за да сваля тунинга, но да запазя удобния за мен опън.
 
За сравнение, същите струни ще имат следния опън при скалa 25.5 инча. 27 инча можете да видите в примера с третата китара :
120qfcz.jpg
 
 
*****************************************************************************************************************************************
Третата китара е с мензура 27 инча и е целта на цялото това упражнение. Струните са Gibson Genuine 10-46. Размерите са като на Dunlop. Искам да й увелича опъна и имам 2 вида струни, с които искам да опитам - 11-ки и 12-ки. За тях след малко. Нека първо видим какво е положението при нея със настоящите струни:
 
E: 0.010" 
B: 0.013" 
G: 0.017" 
D: 0.026" 
A: 0.036" 
E: 0.046"

2yx3fbm.jpg
 
 
 
Изводът лично за мен е, че при сваляне в Drop A# опънът ще падне значително и мога да го компенсирам, като поставя струни 11-50. На теория и сметки излиза правилно. Би трябвало да компенсират. Но така или иначе нищо в музиката не се получава само с теория. Ще пробвам и ще допълня темата. Ако не стане с 11-ки - ще пробвам с 12-ки.
 
 
E: 0.011" 
B: 0.014" 
G: 0.018" 
D: 0.028" 
A: 0.038" 
E: 0.050"

35mib2u.jpg
 
Това е решението на моето уравение поне на теория. После ще ви кажа дали на практика е така. По мои груби изчисления, при смяна на строя от Drop C# към Drop A#, общият опън ще падне от 55 на около 47кг, което си е в диапазона, който целя (45-50кг).
 
Уточнявам, че всичко това е мое лично разсъждение и приемам, че може да не съм отчел доста особености, за които вероятно не знам или не съм се сетил.
 Част от тези особености са:
-          Настройка на truss rod.
-          За каква дебелина струни е предвиден нъта ви.
-          Какви струни може да понесе бриджа ви.
-          Какви струни могат да понесат ключовете ви.
Ще се радвам да ме поправите или допълните. Особено хора, които имат технически познания, опит или образование. Лично аз нямам нито едно от тези неща и се уча с много четене и проби.
 

Надявам се да съм ви бил полезен.
 

 
 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснах нещо важно за цялостната идея. 

Калкулиран строй Ми(E Standard: EADGBE) за основната китара, която използвам. Epiphone Prophecy EX Plus със струни Dunlop 10-46:

Това е най-удобната китара за мен, що се касае до String Tension. Не е изненадващо, че Total String Tension e 45кг. 

Нещо друго, което колегата ZLE ми посочи е, че 5-та струна е с най-висок опън. Това не си личеше много в Drop C#, защото там 6-та е дропната. В стандартен строй Ми можете да го видите. 

 

2vafvoj.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има минимум десетки подобни калкулатори из нета. И те са много полезни ако искаме.... да видим какъв е опънът на струните.

Браво, че си написал тази тема и си обяснил толкова подробно, но до същите изводи може да се стигне съвсем емпирично.

Ползата от подобни калкулатори е главно за лютиери или за geek-ове, които повече смятат, отколкото свирят.

Може би е полезно ей така, за reference, дет се вика, като човек не знае какви струнида сложи.

Ще я линквам към подобни въпроси.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Gear geek - Виновен! :> искам да знам точно какво се случва и защо. Доста емпирични неща посъбрах последните месеци. С доста четене и проби. Колкото съм отдаден в такива теми, толкова и в упражненията, но все още не мисля, че е правилно да пиша за тях. Като упражненията започнат да дават резултати, темите ми ще започнат да се въртят повече в други раздели, живот и здраве. За момента ако мога да си позволя само да спестявам време на хората със съвети за гиър това ме радва. Време, което може да се инвестира във свирене. Между другото, мерси, че го завоалира. Очаквах първия отговор да е нещо от рода на: "Ти май повече пишеш, от кокото свириш". За момента си е така по ред причини свързани с професията ми. Всяка свободна минута, в която няма как да свиря, отдавам на теория и ресърч.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ме разбирай погрешно - нямам нищо срещу тебе лично, нито знам колко добре свириш. Труда, който си положил, за да опишеш работата с калкулатора е голям за един пост във форум. Просто, това е едно помагало, което е полезно, за да могат да се правят сравнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и нещо друго- колко си дигнал струните (екшън ,така наречено),а и варианта при ЛП колко си свалил струнника,оказва влияние,аз на телето съм с деветки,леспола е с десетки,говоря за стандартен строй в Ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  ...ако мензурата на китарата е 25.5”(63,5cm) ...

Референция:

1 inch = 2,54cm

 

 

 

 

 

 

 25.5 x 2.54 = ??

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, там е моя грешка в смятането. Нататък всичко е ок.  :whistle:

Признавам математиката ми куца, но пък темата, която първоначално захванах беше изцяло в паундове и инчове. За това се хванах да правя всичко в килограми и сантиметри. Аз лично в паундове не мога да разсъждавам. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калкулаторът не е задължителен. Има си формули и можеш да си направиш автоматик сметките в Ексел.

Преди време бях пуснал една подобна статия (в две части): String Tension

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калкулаторът не е задължителен. Има си формули и можеш да си направиш автоматик сметките в Ексел.

Преди време бях пуснал една подобна статия (в две части): String Tension

 

Една от първите теми, които прочетох още преди да се регистрирам във форума. Благодаря ти за нея. Прегледах форума доста пъти, но забравих за разделите в самия сайт.

 

Когато започнах да свиря преди около 7 месеца, нямах представа какъв сет струни е удобен за мен. Фактически нямах отправна точка за разсъждения. Либрите ме объркаха допълнително тогава. Това, което не споменах в темата е, че за да можете да изчислите дали даден сет струни би бил удобен за вас в даден строй, трябва да имате отправна точка - определен сет струни на дадена дължина на мензура, за който знаете, че ви е удобен. Ако това липсва, сметките не биха ви говорили нищо.

 

Моята отправна точка е 10-46 в Ми(E), на китарата ми със скала 24,5 инча. Теншънът там се равнява на 45кг. Това нарекох в по-горния пост "магическото число". Теоритично величината, която търся от даден сет, за да ми е удобно.

 

Знам че ви звучи като порочен кръг, в който хем не знаете как да намерите удобния за вас сет, а трябва да знаете какво търсите. Предлагам следното решение на този проблем. Аз самият не се сетих за това в началото, а просто награбих няколко сета и пробвах:

 

В случая искам да помогна на начинаещите без опит, тоест хората като мен. За щастие ми минаха няколко китари през ръцете за това време и успях да си извадя няколко важни извода. Не е нужно обаче да си купите 2-3+ китари, за да достигнете до тези изводи. Един начинаещ няма как да знае кои струни да избере. Това което може да направи е да отиде в магазин и да пробва няколко китари докато намери удобна за него. После лесно може да намери в интернет характеристиките на конкретни модел, който е изпробвал и да види каква е дължината на мензурата, и с какви фабрични струни идва. Може да попитате в магазина, но се съмнявам, че консултантите знаят дължината на мензура за всяка китара, още по малко с какъв сет струни излиза от завода. За всеки случай може да намери и друг със сходни параметри, за да повтори упражнението с цел по-голяма сигурност. Ако вече сте си купили китара, търсете в магазина такава със сходни параметри на вашата. Относително е, поради разликите в сетъпа и екшъна, но можете да добиете някавка бегла представа, как би стоял този сет струни на вашата китара. Да речем, че сте открили удобна за вас конфигурация. Когато имате тези параметри, вече можете да работите пълноценно с формули или калкулатор и да си изчислите нужния сет струни за строя, в който смятате да свирите. Най-лесно е да си накупите от всички размери струни и да пробвате, но нека бъдем реалисти - на 16г и на мен 7лв ми бяха сложна сума за събиране. Дано ви спестя някой лев и главоблъсканици. Ако имате възможност обаче - пробвайте. Едно е да свириш 5 мин в магазин, друго е да си вземете инструмент или струни в къщи и да живеете с тях. 

 

Та ако аз бях начинаещ и трябваше да избера сет струни за определен строй, първо щях да потърся отправната си точка (магическото число). Все още не съм се интересувал за опън на отделните струни, но и до там ще стигна. За момента работя само с Total String Tension. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни в скрийншотовете от калкулатора. Китарите са 3 и всяка е посочена в конкретния пример за нея. 

 

Темата е последователна и е нужно да изчетеш всичко до край. Имам чувството, че на порции четеш. Ще се радвам да ме поправиш като я прочетеш.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поправка:

Двата Епифона не са със скала 24.5''  :)

 

От това  следва, че вероятно всичките изчисления са неточни и леко се разминават с действителността ;)

 пп Но пък от друга страна в сантиметри си е ок  (62.23)

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приема се. Ако не се лъжа се водят 24,75. С цел по-лесно смятане са писани 24,5.

Сумата с 10-46 в Ми пак е 45кг. Ако трябва да сме честни, мога да дам примера само със струни, без да споменавам друго освен мензура, но ок хвана ме за китарите! :>

 

Би излязъл чудесен нацист от теб! :>

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.