Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно адаптери за бас китара.


Дани Петров

Recommended Posts

Здравейте колеги, нов съм във форума и ще се радвам ако изкажете мнения по темата ми.

Преди около месец закупих една китайска петструнна бас китара, марка Apollo, наясно съм, че няма как да очаквам много от този инструмент, но честно казано мисля, че като за начинаещ музикант като мен е добре, харесва ми това, че е по-компактна и с по-малко разтояние между струните, защото аз съм с малки ръце и по-широк гриф би ме измъчил, а сега нека преминеме към темата.

Реших да сменя доста неща по басчето, като ключета, струни, потенциометри, врътки на потенциометрите и най-важното - адаптерите ! 

Оказа се обаче, че тази бас китара е с доста нестандартни като размер адаптери, дори всъщност те са за четери струнен бас, защото както споменах е с малко разтояние между струните, прилагам снимки за да видите за какво става въпрос.

Намерих същия размер адаптери от Ebay.uk, които са свалени най-вероятно от друга бас китара ( 4 струнна ), марката е Schecter, а тези адаптери изглеждат едно към едно с моите с тази разлика, че имат надписи Schecter и въпроса ми е следния, според вас драги колеги, има ли вероятност това да се окаже, че са абсолютно същите адаптери като моите, които са в момента на китарата или няма как Schecter да монтират адаптери същите като на китайска бас китара за 170 лв. 

Ще бъда благодарен да чуя вашите мнения по въпроса, защото съм решил да поръчам въпросните Schecter-и, а и цената им е добра, прилагам снимки на адаптерите от Еbay, както споменах по-горе, моите са едно към едно, само че без надписите на марката. 

 

$_58.JPG

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,има някаква вероятност да са от един и същи производител,но тя според мен ще е толкова малка,че най-вероятно е да не са.Печелиш от това,че "гнездата" за адаптерите ти са същия размер  - т.е. няма да се наложи да дълбаеш,разширяваш и т.н.,но по въпроса как ще се отрази 4струнен адаптер на 5 струнен бас може само да се гадае.По-скоро заради разстоянието между струните е възможно да имаш разлики в силата на тона,яснотата и т.н.

Моя съвет е - събирай пари и си вземи китара по-висок клас,та дори и втора ръка.Според мен е безмислено да се ъгрейдва нисък клас китара по обясними причини,но решението си е само твое.Успех.

Редактирано от evernas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат ... Моя съвет е ... Седни посвири, поучи, посвикни с инструмента.. Свикни му на звука, разбери какъв звук ти харесва и какъв не.. Па после адаптерите... Засега най- вероятно тея са си супер... Не се набутвай за излишности.. Особено за такава тояга , която не е ясно, дали е от дърво или някакъв резонкаст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с теб, но в интерес на истината басчето ми харесва, а и още не съм толкова напреднал, че да се хвърлям на по-хубав бас, по въпроса за адаптерите, те са същите като моите, които оригинално са вградили в баса само, че с тази разлика, че тези, които искам да поръчам са марка, а тези на моя бас..де да знам какви са, китайски някакви.

Това, което ме интересува в случая е дали има разлика в качеството, другото не ме притенява, цената ме устройва така, че няма проблем за това, просто нямам впечатления от марката Schecter, доколкото прочетох по разни чужди форуми,Schecter имат и Китайско, и Корейско, и какво ли не производство, ако съм сигурен, че тези от Ebay ще са по-добри от оригиналните на Apollo-то, веднага ги взимам ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат ... Моя съвет е ... Седни посвири, поучи, посвикни с инструмента.. Свикни му на звука, разбери какъв звук ти харесва и какъв не.. Па после адаптерите... Засега най- вероятно тея са си супер... Не се набутвай за излишности.. Особено за такава тояга , която не е ясно, дали е от дърво или някакъв резонкаст.

Дървото мисля, че е Basswood, демек липа ако не се лъжа, а басчето звучи учудващо добре за цената си, аз съм имал и Yamaha преди време, както и един много екзотичен джаз бас Kumika ( японски ), който в момента е в мой приятел със сменени прагове, както и всичко друго...звучи убийствено.

Забравих да спомена нещо,което ми направи впечатление при басовете на Schecter....а именно това, че повечето та ако не и всичките са с активна електроника, или по-скоро пасивни адаптери и вграден преамп някакъв, лично аз искам баса да си ми е пасивен, а нищо не ми пречи да взема някое друго камионче, например еквалайзер и компресор, така ще имам по-гъвкав диапазон за различно тониране и бленди на звука, а иначе ползвам 65 ватово кубе на Laney с 15 инчов говорител. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 към мнението на rudibass.

Не наливай излишно пари в такъв инструмент. Причини - много:

- няма как да знаеш дали резултата би ти харесал. Още повече, че адаптерите, които коментираш са правени да работят с конкретна електроника и не са за масова продажба т.е. универсални, отделно не знаеш каква е конструкцията им и дали ще звучат изравнено с 5 струни.

 - каквото и да добавиш няма как да промениш инструмента и акустичното му звучене, което малко или много отговаря на ценовата му категория.

 - вероятността да си върнеш инвестицията ако решиш да продадеш баса по някое време защото вече не ти харесва е много малка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид, че Шектър са марка за музикални инструменти, а не за адаптери. Т.е. това, че на адаптерите пише Шектър не значи, че ги произвеждат те, още по-малко, че отговарят на качеството на добрите им инструменти. По-скоро означава, че ги купуват отнякъде на едро в кашони и си ги брандират, нещо, което правят всички по-големи фирми. Т.е. напълно вероятно е, даже бих казал 100% сигурно, че няма да са по-хубави, по-качествени и всякакви суперлативи, които можеш да се сетиш. Да, разлика вероятно ще има, но каква ще е никой не може да каже. А пък бърза справка показва, че именно на флагманите на Шектър електрониката е EMG. Би трябвало да можеш да си направиш съответния извод от това.

 

По-скоро послушай rudibass, не си прави експерименти свързани с пари и неясен резултат. Нито на Аполото адаптерите ще продадеш за нормални пари, нито после цялото Аполо с шектърските адаптери ще можеш да шитнеш. Накрая като дойде резонната смяна с по-висок клас китара ще се чудиш какво да правиш целия бас + допълнителните "подобрения".

 

Ако си много убеден, че Аполото е читав инструмент /на база на опит с много китари/ то инвестирай в ъпгрейд, ама поне го прави като хората - сложи маркови неща с ясни качества. /по-горе ти обясних защо на Шектър адаптерите не са такива/.

Ако не си убеден, че тоя бас си заслужава нека някой по-опитен го чуе.

И най-вероятния случай, като голяма част от евтините басове и тоя звучи тихо и умряло /говоря за акустична чуваемост/, така че чегъртай на него докато разбереш какво и защо те кефи и скачай на по-добра китара.

 

Това е моят съвет, успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инвестицията...дори това е силна дума, не ме притеснява, защото аз тия пари ги изпивам за една вечер като изляза по заведенията, не ми е проблем да му направя един бърз ъпгрейд на баса, защото както казах, като цяло ми харесва, но ако сменя едно - друго ще ми харесва повече, най-важното за мен е, че ми е удобен, дори да си купя по-хубав инструмент един ден, този няма да го продам по ред причини...сантиментални да кажеме, защото ми е подарък от близък човек, това е на първо място. :)

 

Ето и снимка на моите адаптери. 101389603635.JPG171389604019.JPG

 

Направи ми впечатление, че и четири струнните басове на Apollo са със същите адаптери, явно са така наречените rail magnet при, които важното е адаптера да обхваща всичките струни, докато при другите видове трябва всяка струна да се пада точно над всяко pole piece, ето едно 4 струнно Apollo.

За това мисля, че адаптерите на Schecter би трябвало да ми свършат работа въпреки, че са от 4 струнен бас, аз дори видях, че в един USA сайт продават такива капачки като на моите адаптери, дано в шектерските пълнежа е по-качествен от оригинално вградените на Аполото.

product_1680.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, приятелю, от ниско бюджетен клас китара няма как да очакваш кой-знае какво. То и заради това ги правят с тези изключения - ако има що-годе добро дърво, слагат най-евтината електроника, адаптри и т.н. Ако е пълен талаШИТ - могат да "отпуснат" някоя по-добра електроника. Всичко се прави с цел - хем да го кефи клиента, защото не дава много пари и си мисли, че е направил хубава покупка,  хем те / производителите / да са на далавера. Та...

Казваш, че те кефи като разстояние между струните, гриф - удобен...Всичко това е от значение. Ок, явно и по сантиментални причини искаш да си я запазиш - ами, вложи малко пари и й сложи хубава електроника, адаптри и си свири с кеф. Голяма работа каква марка е.

Аз също си бях купил Аполо, но 6-ца. Първо - адаптрите бяха за 5 струнен бас и съответно 1-ва и 6-та струна "ги нямаше" никакви. Електрониката ставаше, бриджа и ключовете - също, но звук???

Отидох при Доктор бас-китарис кауза, да е жив и здрав, Красито Темерутис. Който го познава, знае какво се случва в такива ситуации... :secret: Ако решиш, че искаш точно това, твоето  Аполо, да извади що-годе приличен звук, пиши на лични, за да те свържа с него.

Едва след неговата интервенция китарата звукна. Много задълбах, но дано съм ти бил полезен. :metalist:

Редактирано от armario
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа точно там е проблема,че не можах да намеря маркови адаптери с този размер, а той е: 104 Х 35 Х 23мм 

Изглеждат като humbuckers, но мисля, че са single coil, просто кутийките са такива. Ето линк само, че тук май е  в инчове:  http://mail20.abv.bg/app/j/openmessage.jsp?fid=20&mid=13557760594&pid=1&view=&st=0&rr=&tid=61

Тези адаптери на Schecter са единственото по-марково нещо, което намерих в нета с този размер. 

Ще се радвам ако ми дадете съвет какви ефекти да си взема, които да заместят активна електроника, за сега съм се спрял на еквалайзер и компресор от камиончетата, също така ме интересува и каква дебелина на струните да си взема, не искам да са най-тънките, но не искам и най-дебелите, защото предпочитам да ми е по-мека китарата.

Другото, което ме интересува е от къде да си взема хубави потенциометри и какви. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взимай адаптерите и не му мисли как ще звучи баса- бизнеса да върви. :D Много често се замислям защо се пускат такива теми и все стигам да извода,че хората които ги пускат са решили на 200000% какво ще направят,но дори и 0,0000001% несигурност ги кара да постват какво ли не-за успокоение може би,знам ли,а може би за да си почешем езиците?Както и да е,ще следя темата с интерес ...и незабравяй да пишеш след ъпгрейда. :D

 

 

 

Искрено те съветвам да си вземеш DI вместо само еквалайзер,освен ако не си решил твърдо да спонсорираш някоя и без това мега-богата компания. :P Вярваш или не ще ти свърши работа занапред, без дори и в момента да осъзнаваш какво ще си купиш.Относно струните по-скоро се ориентирай към - дали да са никел или стомана и след това за размера.Относно формата на адаптерите - мога да те уверя,че има такива хъмбъкери в кутии за сингъл койл и обратно - справки Delano и т.н.,така че,най-добре е да не гледаш,а да се разровиш из нета,ако въобще има такова инфо за адаптерите които искаш да купиш.Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, може да прузвучи тъпо понеже съм новак, ама какво е DI, и каква е разликата между никеловите и стоманените струни ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат , на твое място бих пооправил Кумиката. Почти съм убеден, че е  многократно по класен и дървесиносъдържащ инструмент от Аполото.. ама мераци какво да праиш.. Зимай яките адаптери, па после ще разправяш, как е станала хавата с Аполото.. Може да станеш първия, който е успял да надхитри целия бизнес и да докараш от дъска за 170 кинта и адаптери за 100 $   звук за 1500 кинта.. Щом си решил, ти стискам всички палци, с които разполагам, да постигнеш желания резултат..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.