Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на педалите на Digitech rp100a


Recommended Posts

Здравейте,

Бях решил да го продавам въпросния процесор поради неудобството при смяната на пресетите му.

Но последно като се заиграх с него откопчих това: https://soundcloud.com/svett_k/digitech-rp100a-demo. Като се има предвид че го продавам на цената на един не много добър дисторшън, няма смисъл. Та въпроса:

Могат ли да се сменят двете бутончета под педалите ( те са направо на платката, може да се сложи нещо метално на мястото на педалите и с кабел да се свържат новите ) с нещо от тоя тип: http://c1.zzounds.com/media/quality,85/G21u_slant-4f3055cc1580c611eaea6d8b0fa334af.jpg

В смисъл на идентичен принцип ли работят вдата вида?

Имал съм подобен процесор - при него докато не си вдигнеш крака от педала не се местят пресетите (какъвто е проблема). 

И съответно къде в Пловдив мога да намеря?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля преди години имаше подобна тема . Там посъветвах човека да пръсне бутоните с контактен спрей -WD40 /има и по хубави/ и положението се оправи. Пробвай ще се получи, ако бутончетата не са прекалено повредени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В никакъв случай не ползвай WD 40!!!

Това не е контактен спрей - ползва се основно за раздвижване на части които трябва да са подвижни, но по някаква причина са клеясали, "залепнали" или трудно подвижни. Спрея обаче не подобрява контакта при електроника. Аз лично препоръчвам специален контактен спрей за потенциометри и бутони. Предполагам има различни видове, но аз лично си пазарувам един от магазини Елимекс (има ги във Варна, не знам за други градове). Това е срей специално за подобряване подвижността и контакта в бутони и потенциометри. След напръскване има някаква активна съставка в него, която помага за почистването на контактната повърхност (за целта е добре и да се раздвижи малко бутона, потенциометъра и т.н.). Спрея има и смазваща фунция - стои леко мазен и подобрява движението на подвижни части. Разбира се трябва да имаш предвид нещо - ако даден потенциометър се е движел по-трудно и плавно по подразбиране, след напръскване със спрея движението му става доста по лесно, което за някои ситуации е проблем - ако да речем си свкнал някой пот на китарата да се върти плавно и бавно, това няма да е така след напръскване. Но пък за бутони е ценно - аз ползвам този спрей за какво ли не и съм доволен - спасявал съм потенциометри и копчета, които по някаква причина не мога да сменя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В никакъв случай не ползвай WD 40!!!

Това не е контактен спрей - ползва се основно за раздвижване на части които трябва да са подвижни, но по някаква причина са клеясали, "залепнали" или трудно подвижни.

 

 

Писал съм , че има и по добри . Точно това се е случило -клеяса ли са и са ръждясали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май пак не написах темата правилно, за което се извинявам. Имах предвид че този тип бутончета като ги натиснеш и ако не си вдигнеш крака незабавно, поради различни причини, пресетите се местят с голяма скорост. Имах един зуум по рано, който беше с другия тип бутони - докато не си вдигнеш крака от педала - не се мести пресета. Та може ли да се замени с него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май пак не написах темата правилно, за което се извинявам. Имах предвид че този тип бутончета като ги натиснеш и ако не си вдигнеш крака незабавно, поради различни причини, пресетите се местят с голяма скорост. Имах един зуум по рано, който беше с другия тип бутони - докато не си вдигнеш крака от педала - не се мести пресета. Та може ли да се замени с него?

Направи си педалите по твърди , за да можеш по лесно да отделяш при натискане пресетите. За целта го побългаряваш -слагай под педала пружини или твърди гуми ...смяна на бутони , няма да реши проблема , както колегата по горе е отбелязал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже темата е високотехнологична, нека да се отнесем с необходимото внимание.

 

Първо, може да има проблем , който трябва да се оправи. Не се очаква оригиналът да е направен така, че да не може да се използва. Може да е от бутон, който има голямо време на разтрептяване и uP да не може да се справи с него. Никакво "спрейване" няма да помогне. Може да има и хардуерна повреда. Опира се до човек, който разбира.

 

Второ, ако се окаже, че няма проблем, може да се предприемат действия, вън от основната схема, с които да се промени алгоритъма на действие.  

Дори не си представям, че някой ще бърка във firmware на машината, защото трябва пак някой, който да разбира, дори повече от нормалното.

 

Едно възможно решение, дори с допълнителна екстра - регулиране на честотата на повторение (т.е. скоростта на превключване от едно към друго (програма, параметър...) е следното:

Button > Free Running Multivibrator (FRM) > Bilateral switch > uP control matrix.

FRM се прави с възможност за регулиране на честотата на повторение чрез потенциометър (например).

Така при натискане на бутона, процесора ще "вижда" серия "натискания" и отпускания. Времето на "натиснатото" положение се определя от конкретната времева диаграма на входно/изходната част на uP. Спирането на превключванията става с деактивиране на бутона.

Ама тук май пак опираме до някой, който разбира какво прави.

 

Ако някой има по-добри идеи, нека да ги видим. Аз мога толкова. Почти.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре обаче има и друг вариант . Възможно е от влага , прах пластините в ключа да се зацапали . Тогава дори машината да е направена да сменя пресет само с едно натискане и да не прехвърля друг със задържане на педала , пак ще смени няколко пресета, ако в този бърз период от време , заради зацапани контакти в ключа, контакта прекъсне и се възстанови няколко пъти /при натиснат постоянно педал/  . Разбира се когато процесора не ти е в ръцете , тези предположения може да не са правилни , но според мен първо се минава на спрейване , а после, ако няма ефект се търси другата причина .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен не от някакъв дефект, при натискане на педала ефектите се сменят равномерно - с еднаква скорост и в двете посоки. Вътре има едно малко бутонче, коети има ход - около 0.5 мм. Китайците са голяма работа между другото, използвали са основната част на щипка за рисуване за хващане на педала към корпуса :). Така оправих единия педал преди, сменяйки я.

Това за което говори Парни валяк не си струва да се прави според мен заради ниския клас и цена на ефекта. Ще пробвам да направя описаното от Бирчо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно WD-40 и помага ли за почистване на контакти - определено да!

 

На десетки места в нета съм чел, че е вредно и не трябва да се ползва за такива цели (аз и не твърдя, че Е редно), но съм го ползвал не веднъж поради липсата на специализиран контактен спрей и винаги е вършел работа отлично. Години след това пръснатите контакти си работят перфектно (конкретно се сещам за релета на ресийвър, потове на китари).

 

Не агитирам никой да го ползва за това, но ако джаджите не са скъпи или са лесно заменяеми, трябва ви на момента и нямате специализиран спрей - може да се действа и с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като има проблем с бутона най-вероятно се е уморил или зацапал. Тъй като е работил и е ритан доста е по-добре да се замени. Представлява нещо такова или подобно:

 

product_949111.jpg

 

Трябва да се отвори, да се види от кой вид е точно, да се купи ново бутонче и да се смени. Това е рутинна сервизна операция. Добре е да се сменят и останалите бутончета, защото и те вероятно са пътници. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, представлява този отляво. Свързан е към схемата посредством едно малко чипче, което върши цялата работа според мен. А това не е ли обикновен прекъсвач? Запоен е към платката с две крачета но на "празно" място. Не мога да правя толкова детаилни снимки, бих показал. И ако е така, какво пречи да се замени с другия тип прекъсвачи, които правят един "удар" и после пружина прекъсва веригата? Или както там действат. Иначе, повтарям, сегашните бутони си работят добре. Това което не ми харесва е принципа им на работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно принципа на работа е такъв за тези процесори. Не изключвам и възможността бутоните да са прецакани и това не се дължи на зацапване, защото ако са зацапани изобщо няма да тръгват пресетите.

Но най-добре първо питай някой който има същия модел дали работи по-същия начин като твоя! Или погледни в инструкцията принципа на действие на бутоните. Ако смяташ че само със смяна на бутони от един вид с друг вид и да си оправиш проблема - няма да стане!!!

Иначе тези бутони трудно ще се оправят само с пръскане на спрей. Според мен ако има проблем - поялник, разпояване и поставяне на нови бутони от същия тип, Както ти писаха в по-горния пост!

 

Аз разполагам с два процесора единия е Boss ME-25, а другия Korg AX3G и двата работят по различен начин!!!

При Boss ME-25 когато задържиш бутона за около секунда и половина и го задържиш, тогава пресетите започват да се местят докато не пуснеш бутона.

 

При Korg AX3G дори и да натиснеш и задържиш пресетите не се местят, а само при повторно пускане и натискане на бутона!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, нека тогава някой с Диджитек процесор, подобен да каже как работят при него. При мен с натискане на педала започват моментално да хвърчат в и двете посоки. Сещам се за един Зуум на приятел, който беше по същия начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.