Jump to content
Българският форум за музиканти

Живо свирене с лаптом и миди клавиатура


rusnaka

Recommended Posts

Може да си вземеш модул със PCtoHost интерфеис и си решаваш проблема с МИДИ входовете и изходите връзва се към COM port на лаптопа и се инсталира един драивер и това е цялата игра после в която и да е програма имаш миди диваис през модула и няма никакво закъснение плюс това може да му ползваш и звуците!!!!

Редактирано от nicky_p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах малко за този линк... а не съм запознат със тези модули :))) Но ще се образовам - разбира се с ваша помощ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по принцип съм привърженик на хардуера :) По ред причини...

Като начало се сещам как скоро свирихме на една сцена, на която токът не и беше съвсем в ред...и половината от уредите се рестартираха на всеки удар на касата...И само като се сетих какво щеше да се получи ако бях с лаптоп :) ...нямаше да има много синтове B)

Второто, което се сещам е, че с хардуерът има много, ама много повече възможности за контрол върху звука... А ако синтът е някой от по новите уърксташъни...тогава вече ситуацията е грандиозна :) Звуците, които ще получиш при ползването на един Молиф примерно, по абсолютно нищо не отстъпват на софтуерните...или най-малкото можеш да си на 101% сигурен, че на сцена няма да чуеш разлика в полза на софт-а!

Прецени си хубаво какво ще ти трябва и така направи изборът...според мен за свирене на живо е много по-подходящо да се ползва хардуеър!

 

П.С. Разликите между МО и Мотиф ЕС са доста повече от единия самплер;) Входове...изходи и един куп други неща което не са маловажни...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само обръщам внимание на привържениците на МИДИ то хост дето се връзвало в СОМ на лаптопа. Тенденцията е (поради незаменимоста на УСБ) на съвременните лаптопи да няма СОМ порт в истинския смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте, вече си е до имидж и вкус, но софтуеър-а винаги има момента в който(колкото и да е силна машината пак го прави) спича и си продължава. Аз лично не съм готов на този компромис. Предпочитам да бачкам като грешен дявол и да си разпродам органите, но ще си взема нещо сигурно. Лично мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май взех да се разубеждавам за лаптопа... ама може и да пробвам само на моя дали ще стане някоя външна аудиокарта... той от преди 2-3 години ама нищо... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като начало се сещам как скоро свирихме на една сцена, на която токът не и беше съвсем в ред...и половината от уредите се рестартираха на всеки удар на касата...И само като се сетих какво щеше да се получи ако бях с лаптоп :bravo: ...нямаше да има много синтове :greenball:

Второто, което се сещам е, че с хардуерът има много, ама много повече възможности за контрол върху звука... А ако синтът е някой от по новите уърксташъни...тогава вече ситуацията е грандиозна :bravo: Звуците, които ще получиш при ползването на един Молиф примерно, по абсолютно нищо не отстъпват на софтуерните...или най-малкото можеш да си на 101% сигурен, че на сцена няма да чуеш разлика в полза на софт-а!

Аз ли не те разбрах, или ти го казваш погрешно? Извинявай, но при токови удари точно хардуерните синтове са тези, които се рестартират. Ако си имал лаптоп, ще знаеш, че те имат и батерия, така че ако прекъсне външното захранване, си продължават на батерия, без това да се разбере. Моята батерия примерно държи 3 часа, аз на репетиции по тая причина дори не го включвам в тока, за да няма излишни кабели. Така че от гледна точка на токови удари, по-разумно нещо от лаптоп не вярвам да има. Но пак казвам, не разбрах добре, може би и ти си имал същото предвид.

 

За качеството на звуците. Добре, да кажем си прав за Мотиф - качеството през кофти говорители на сцена се доближава до това на софта. Само че дай да направим грубата сметка. От Динакорд България мисля Мотиф струва над 5, гони май 6-те хиляди, доколкото си спомням последно. Приличен лаптоп за аудио струва 1600 лева, външна аудио карта - 200 лева. Контролер - 600 лева много приличен Аксиом на М-Аудио, максимум 1000 лева ако искаш да е с хамър клавиатура. Остават ти пари и за един Опел Кадет, за да си размъкваш нещата :bravo: Естествено - софтуерът винаги си има НО. Въпрос на избор и финанси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте.Аз нищо не разбирам от клавири.Единственият който имам е Ямаха Клавинова,а той е прекалено лесен за ползване.

 

Причината за поста ми е ,че свиря от време на време с една поп група,клавириста на която винаги използва лаптоп Г4(мак) и някакви семпли.Звучи добре и досега не съм виждал да има някакви проблеми.Но в интерес на истината използва за клавиатура някакъв гилям Роланд с хамър мрханика,който има най-необходимото в него за да спаси положението при нужда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остават ти пари и за един Опел Кадет, за да си размъкваш нещата :bravo:

:greenball::bravo::bravo:

 

Като оставим шегата настрана, Евгени наистина е прав.. Съмнявам се обаче че Мотифа ще звучи по-добре от едно пиано което е със гигабайт и половина семпли ама това вече го дискутирахме в не една подобна тема.. Да не говорим че за тия пари може да си накупиш толкова софт-синтове и семпли, че въобще не може да се говори, че с Мотифа ще имаш повече възможности за звук.. Може дори и Кюбейс да си купиш или пък Ейбълтън Лайв..

За захранването - първо това с прекъсването е некаква егати и ситуацията.. Едва ли ще ти се случва на всяко свирене - то по-д0бре въобще да не свириш тогава.. После - наистина с лаптопа като минеш на батерия и нямаш проблем.. Само че тук ще трябва да призная, че незнайно защо мойта миди-клавиатура не работи когато лаптопа работи на батерия.. Ама това аз не съм го и тествал много и сега като си говориме така, ще взема да разръчкам да видя какъв му е проблема..

И накрая: снощи гледах едно видео на Маркъс Милър от фестивала в Монтрьо (2006) и познайте какво се случва на второто парче: чичко Маркъс се обръща назад, пуска баса и си слага ръцете на какво?....... на една миди клавиатурка - съвсем сивичка и пластмасова като моя Еволюшън.. И зад нея стои каквооооо?........ правилно! - лаптоооооооооп!!! и чичко Маркъс свири едни доста приятни нещица на тая клавиатурка с някаква rhodes-бленда.. Верно екрана на лаптопа е черен, ама предполагам просто са го изключили за да не привлича вниманието, иначе не мога да си обясня защо стоеше там.. Даже имам подозрението, че на същото парче EVI-то, на което свиреше Майкъл Стюарт, също може да в боцнато в лапито, ама това наистина не е толкова сигурно.. Та такива работи.. бтв видеото все още го има в: ес ей би дот би зет :)

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе от една страна със хардуер не е толкова зле (макар че за хамондите - моята страст...) - от друга - със софтуер има известни рискове - ама то навсякъде ги има... и се чудя направо да ползвам клавир + миди клавиатура с лаптоп - поне едното ако откаже да свиря на другото :greenball:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Cybergene - да прав си за батерията на лаптоп-а, за това не се бях сетил - това наистина е решение на проблеми с тока!

 

Принципно за мен оптималният вариант е контролер (около 600 лв. - един Аксиом примерно, което както се убедих вчера е супер машина...) и модул Мотиф ЕС ( нов 2400) демек общо около 3000!

Варианта който ти си написал е около 2000 и нещо... И тогава ти остават кинти най-много за един Космич като моя примерно :P

Друго нещо важно е, че софт-а, който ние ползваме...не си го плащаме ;) Затова нещата са малко на кантар...

И да кажа нали...не се заяждам, просто твърдя, че въпросът софт/хардуеър е личен избор...и много се радвам, че можем цивилизовано да обменяме мнения и да защитаваме позиции:) Така всеки може да прецени за себе си!

:hello:

 

Edit: последното мнение е публикувано докато съм писал: да, абсолютно си прав! Със сигурност най-добрият вариант е да свириш и с двете...въпросът е чисто финансов!

Редактирано от Yiwigi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно това е въпрос на личен избор. Ако имах 5 хиляди така да дам с лека ръка, нямаше да му мисля много и щях да свиря на репетиции и на живо с Мотиф. Само че не съм толкова богат, а лаптопа реално мога да го позлвам и за друго неща, не ми е само за музика, така че донякъде си избивам парите. Идеалният вариант е хардуер за репетиции и живо свирене, софтуер на десктоп вкъщи за записите и за правене на истински добре звучаща продукция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.