Jump to content
Българският форум за музиканти

rusnaka

Живо свирене с лаптом и миди клавиатура

Recommended Posts

Голямата дилема е пред мен - да си взема ли Ямаха Мотиф или да карам с лаптоп??? За живо свирене става въпрос - както съм пояснил по-горе. За мотифа и неговото качество не се съмнявам. Но съм сигурен че хамонд органите му няма да са 1 към 1. Споделете ако знаете - и какви контроли може да им слагам.

Та сега - знам че ако ползвам софтуерът Б4 - всичко ще е ДЪ БЕСТ. Но става въпрос за това ако освен него искам и СемпълТанк и ФМ7 примерно дали ще мога да си направя пресети и само от миди клавиатурата да ги сменям тези 3 виртуални синта. Това би трябвало да става с някаква програма. Кажете си мнението, моля!!!

И последно кажете ми според вас какъв лаптоп + външна аудиокарта с малко закъснение мога да си взема за немного пари.

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

 

ПС - А и може би сте чели обявата че си продавам РОЛАНДА на снимката. Ако сте заинтригувани - казвайте!

 

АЙДЕ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ни стааа бате...свиренто наживо с лаптоп и аудио за НЕМНОГО ПАРИ. В смисъл

Готините софт синт, като (не че е много готин ама е як доста... и не е синт, а семплер ама това е друга тема) Семпълтанк точно щотото са семплери качват в РАМ-а семплите. Един хубав семпъл за пиано да речем е не по-малък от 180-300МБ (Семпълтанк има един семпъл за пиано около 20+ МБ ама той е хубав само на слушалки...) та да се върна де на мисълта...

ще ти трябва поне 1ГБ РАМ за лаптопа. . . и то ако не прекаляваш с броя семпли.

Ако не е семплер - то тогава за готин звук - алгоритмите са сложни и процесора задъхва. (Има и изключения разбира се но зависи какво разбираме под ГОТИН звук.)

 

Накрая АСИО то за да се справи трябва да работи бързо - а това значи картата да е яка - аиде пак цифромания....

 

Освен това аз поне не съм срещал софт който да се справи добре с ограничаването на полифонията при нужда както синтовете ами направо си зацепва процесорра и млъкваш в средата на солото...кофти..а?

 

Иначе смяната е лесна - на един миди канал едно на друг друго...и сменяш от клавиатурата каналите...

 

лаптопа ми е 3.2 ГХц и много рам ама за наживо не си и помислям...

 

иначе вземи си ЕПЪЛ става за наживо ама пари си требе...

 

и накрая щом не са фалирали фирмите за "свирки" значи - за сцена - свирка или модул - ЦАР си. Останалото са изключения за богати и разглезени музиканти на които се възхищаваме и днес (примерно КРАФТВЕРК, които свирят на лаптопи по концерти ама в студиото им е техниката от 70-те за да си семплират ...собствените еталонни звуци)

Edited by jabatajabata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бреххх....

Абе поне едно Б4 на моя стар ДЕЛЛ 1.2 с 512 рам трябва да може да се зареди и да си пъхна една външна аудио карта, а?

Share this post


Link to post
Share on other sites

С Б4 няма да имаш проблем. Аз свиря с лаптоп. Но ако не разбираш много от софтуер, по-добре не се захващай, има големи ядове с много неща, които ако не знаеш как да оправиш, ще ти изядат главата. Иначе излиза по-евтино и имаш много повече звуци и възможности накрая.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Апи уж разбирам от софтуер, щото вкъщи само това правя... А пък няма клавир, който да докарва Хамонда... А каква конфигурация ще ми трябва минимум... И има ли някакъв специален софтуер в който да зареждам синтове и семплери и примерно искам 2 пресета от Б4, два от про-53 и т.н. и от миди клавиатурата да ги ползвам всичките като 1,2,3,4 например?

Share this post


Link to post
Share on other sites

С Кюбейс става това което искаш. С Ableton Live - също.. Според мен за парите за които ще си купиш Мотиф може да си купиш читав лаптоп, саункарта и миди-клавиатура, които да вършат по-добра работа.. Даже може да ти останат пари и да си купиш легален Б4 или ФМ7. На моя лаптоп спокойно мога да подкарам няколко инстанции на тези инструменти ЕДНОВРЕМЕННО, а също и всеки поотделно с превключване. Лаптопа ми е скромен: Целерон @ 1.4, HDD @ 5400 rpm и 1 ГБ РАМ. ОТ опит обаче с други лаптопи - на един приятел и тука тоя на Евгени достигам до извода че съм изкарал голям късмет с мойта вградена саундкарта на лаптопа с която мога да свиря на 2 мс. латенция с един инструмент без пуканки.. Така че ако не изкараш късмет със вградената, ще трябва некаква външна карта да вземеш.. При всички положения аз лично бих предпочел лаптоп, но наистина има доста повече ядове с него.. От друга страна и доста по-големи възможности..

Edited by ecmjazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Та значи аз имам ДЕЛЛ 1.2 Пентиум, 512 рам... дали ще стане с него ако просто добавя аудиокарта... и знаеш ли каква трябва да е и колко струва... И тази Ableton Live как бачка и каква и е функцията? Аз ползвам СОНАР, не К'бейс, но не знам дали може в реално време само от клавиатурата да сменям пресети от различни синтове... много въпроси...

 

И някой не дава ли стая под наем в софия бе... че направо луднах тук... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен поемаш и един доста глупав риск - операционите системи забиват... син екран на средата на песен ще ти избели косите...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе риска ясен - и все пак Хамонд орган не може нищо друго да го докара... Но аз питам просто да ли ще тръгне някоя външна аудиокарта на моя ллаптоп с малка латенция и колко струва тя. А също ако знаете и откъде мога да си поръчам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе с тия сини екрани като почнете... Това беше на 98 последно. От 2000 насам не съм чувал за сини екрани, совен ако не почнеш да ръчкаш в компютъра и да окъсяваш разни неща по дъното, докато работи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

е ако зора е толкова до хамънда си купи хамънд:):):):) Мотифа има доста добри хамънди между другото.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Абе с тия сини екрани като почнете... Това беше на 98 последно. От 2000 насам не съм чувал за сини екрани, совен ако не почнеш да ръчкаш в компютъра и да окъсяваш разни неща по дъното, докато работи.

 

:):):)

 

Да, ще може съвсем спокойно да сменаш пресети от клавиатурата. В Ableton Live (един от големите DAWs, специално пригоден за свирене на живо) примерно може да го настроиш дори с някой от клавишите на самата клавиатура да сменяш между два синта.. Отделно това може да стане ако клавиатърата ти има некакви специализирани бутони - дори евтините Еволюшън (на каквато горд собственик съм и аз ;) ) имат такива бутони.. В Кюбейс точно тая магария със превключването на синтове от клавиши и бутони не може да стане но пък може да се направи чрез смяна на миди канала - пускаш да работят няколко VST-та паралелно и нагласяш всяко да слуша на различен миди-канал и после като искаш да смениш това което свири в момента от клавиатурата сменяш канала, на който тя праща.. Друга хитринка която става в Кюбейс (предполагам и в Лайв - също, ама не съм пробвал..) е - с автоматизация може да си нагласиш в коя част от песента кой синт да ти е активен и кой не от тия дето слушат от клавиатурата.. Така дори нема да се налага да натискаш бутони за да сменяш между синтовете.. Просто свириш и в един момент синта ти се сменя..;) Много удобно.. Ти само требе да свириш.. Е друг е въпроса че преди това требе да си програмираш кое как да ти се сменя.. Мисля, че на твоя лаптоп спокойно може да подкараш една инстанция на Б4 без да се опасяваш. Ако компютъра ти е предназначен само за свирене (да няма нищо друго инсталирано освен музикалния софтец) е най-добре - ще работи най-бързо и риска от забиване ще е минимален.. А за сини екрани забрави - наистина вече не сме в ерата на Уин 98, който на всеки 5 минути трябваше да се рестартира.. Бтв Еволюшън клавиатурите имат drawbar-function на слайдерите при което те си сменят "полярността" - колкото по-надолу е слайдера толкова по-голяма стойност праща - специално за емулация на drawbars на хаммонд. Предполагам и други клавиатури го имат това де, но не знам.. Иначе истинския хаммонд сигурно си е готина играчка ама като се замислиш колко би ти струвал и колко място заема и колко трудно преносим е.. За саундкартата - разтърси се тук имаше съвсем наскоро тема за съвет за външна карта.. НЕ съм тествал досега нито една външна карта, но от това което чета интересна ми е Echo Indigo примерно.. За клавиатура - Axiom на M-Audio (тук във форума вече имаме собственик на такава, ако иска и чете в момента, да сподели;) ). Айде успех!

Edited by ecmjazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

И мен ме съмнява хамондите на мотива толкова ли няма да ти свършат работа??

Той е по-добрият вариант все още според мен.

 

За смяната на блендите предполагам слагаш предварително различните синтове на различни канали и превключваш между тях през контролера. След като вече си избрал вст-то пресетите също се превключват лесно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе знам че и едното и другото имат плюсове... Ама едните казвате едно, другите друго и аз не мога да реша... всъщност най-добре да си взема Хамонд, Фендер пиано, DX7, миниМУГ и т.н. знаете... Ама няма пари...

Та някой дали ще може да ми демонстрира МОТИФА на живо :))) аз не познавам никой с такъв клавир... Аз искам да си взема МО6 - който както може би знаете е МОТИФ ЕС без семплер... Или поне дайте линкове със звуци на ХАМОНД - ама да се сменя ротатора и драйва - иначе само с бърз или бавен ротатор и само с малко или много драйв няма смисъл да слушам... ;)

ми тва е....

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

И сега има сини екрани!!!

 

като налашкаш семплите в РАМ-а и като си със състейн педала и едни леъри се точат от синта....Само дето не пише онова от ВИН98/95 ами

ФИЗИКАЛ ДЪМП МЕМЪРИ ...бла бла - че PCMCI шината и АСИОТО и ПРОЦЕСОРА и АУДИОКАРТАТА някъде са се разминали и те удря в петите...

"само" 10 пъти ми се се случвало за 2 години. ама ми стига за да си избера за живо свирене нещто различно от лаптоп + аудио карта...

човек сам си преценява...все пак..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.