Jump to content
Българският форум за музиканти

Floyd Rose или Kahler... дилема...


Aquarelle

Recommended Posts

Отново ще ви занимавам с моите китарни чуденки :)

 

Който ми е чел темата за Jackson, е наясно, че съм в процес на търсене на нова китара и понеже имам повече капризи, отколкото конвенционалният китарен пазар може да задоволи, се замислих за варианта поръчкова китара нейде... Още не съм решила към кой лютиер/фирма да се обърна, така че и по тази част приемам предложения :)

 

Идеята ми е, че от една страна искам 7-струнна китара, а от друга страна искам да е с 27 прагчета и читаво тремоло, поради което съм в съответното раздвоение между системите Floyd Rose и Kahler.

Изчетох доста неща по темата, говорих си с разни хора, но все още мненията са доста противоречиви, с лек превес на Kahler като вариант. Тъй като такова тремоло не ми е попадало и информацията ми е само от видеа и писания, моля да споделите опита си и мненията си относно двете системи, за да имам по-обективен поглед, пък и ако някой знае къде бих могла евентуално да пробвам китара с Kahler, няма да се обидя ;)

Редактирано от Aquarelle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото знам с Kahler са някои от Ричовете във Форте. Наскоро един приятел се оплакваше от Kahler, но неговата китара е от по-евтините Ричове, които са със съответно по-евтини тремоло системи, така че ако пробваш нещо гледай да е от по-висок клас. Нямам личен опит с марката....някои се оплакват и от титулярните Kahler-и, но доколкото разбрах е въпрос на настройка. Все пак като погледнеш някой концерт на Slayer, всичко си е ок след всичката гавра с ръчката. Ключово е да забележиш, че заключването при нъта им е като на Floyd Rose, а не е Kahler-ския вариант(май не си върши работата както трябва). Както казах нямам опит, но по мои наблюдения единствения му недостатък е цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж този сериозен мъж с какво свири, само дето е с 6 струни http://www.caparisonguitarcompany.com/en/products/signature-series/apple-horn-yellow може да ти дойде някоя идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудна е дилемата, но най-вече персонална. Недостатъци едва ли имат(не говоря за имитации и нисък клас), по-скоро различно усещане. Затова е най-добре лично да се пробва и да се прицени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тубата има една яка поредица от 3 клипа точно по този въпрос, това е първата част:

http://www.youtube.com/watch?v=Jy1eiMZ5nUk

 

Инак много ясно, че най-добро е LoPro Edge.  :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа всичко е относително... Аз откак ползвам Kahler не искам и да чувам за Floyd Rose :) Моите наблюдения:

 

Няма по- "женско" тремоло от Kahler-а... С много по-малък натиск и опън получаваш повече, изключително лесна смяна на струни, възможност за блокиране (хибридното). Ако не свириш с прекалено дебели струни и не бендваш нечовешки настройката не мърда... Естествено иска си поддръжка, която отново е по-лесна от тази на Floyd-а. Моето съм го разглобявал до последната бурмичка няколко пъти ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно тези преимущества, които описваш, ме заинтригуваха, но ме притесняваше този проблем с бендовете - всички видеа, които гледах, бяха наистина с "нечовешки" бендове, каквито аз и да искам, не мога да правя  :blush:  И така реално не успях да добия представа от какъв бенд нагоре се получава проблема с разстройването... Аз лично повече от цял тон бенд не бих ползвала, освен единични случаи на малка терца (ако успея :rolleyes: )... Дали би държало строй при това нещо?

Също така мекотата ми е от особена важност, защото Floyd Rose-а на 7-струнния ми Ibanez е определено по-твърдичък, отколкото ми е удобно...  <_<

Другото, което ме разтревожи, бяха тези концепции със запояването на струните, които така и не ги разбрах съвсем... Ако бъдеш така добър да ми обясниш - има ли нужда изобщо от такова нещо и ако да, то как се процедира (линк да речем или нещо такова  :rolleyes: )...

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И мен ми е интересно как стоят нещата при бендване, защото при Флойд (макар да има разлика от различни производители), като бенднеш 1 тон е съвсем осезамо разстройването на останалите струни.

 

Питам, защото това, попринцип, си го има при всички тремолата, дори и при тези на Фендер, но в доста по-приемливи граници, особено ако е 6 точково, а не плаващо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам оригинален Флойд Немски. Нормално китара с пружини при бенд да падат други струни. Научаваш се с времето.

Флойда е бетон!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвами двата вида.Не бих предпочел едното пред другото.Всяко е с предимствата си.Ако искаш по-малко усилие при бенд, по-голяма стабилност на струните(защото не се отдалечават и приближават до грифа), то Калер.Ако пък искаш по-готини дайв бомби, флотър ефект, малко по-малка, но по-линейна чувствителност при дайв, то Флойд. Каквото и да вземеш от високите им класове, няма да има разочаробание.Просто свикването е различно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другото, което ме разтревожи, бяха тези концепции със запояването на струните, които така и не ги разбрах съвсем... 

 

За това наистина бях забравил да спомена... Определено имат нужда от запояване трите тънки струни (за по-сигурно всички). Слабото място на струните е точно намотката при топчето и при Floyd-а този проблем е решен генерално. Свиква се и не отнема време :)

 

liquid_death, точно за дайв бомби не съм съгласен с теб, Kahler-а смъква много повече...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи да разбирам, че за слаби ръчички (като моите :D ) и мекост при опериране, Kahler е по-доброто решение, при положение, че флотър ефект никога не ми е бил приоритет (най-малкото дори не ми е хрумвало да го ползвам)...?

 

А за запояването какво - просто подсилвам с калай струната при топчето и това е всичко?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.