Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарни усилватели, кабинети, говорители - Основите


G.Varbanov

Recommended Posts

Baby Thomas,беше само закачка със слагана който си сложил. Иначе съм далече от мисълта да сравнявам евтини практис кубенца с това което дават по телевизията. Единствено разчитам на марката като доказан производител на усилватели от 70 години. Щото извинявай ама не мога без да съм пробвал да си купя нещо което се е пръкнало преди малко започнало да прави уселватели като например Line 6 А тук на село нямам къде да хробвам и купувам на доверие и репутация. А и естествено щото съм почитател на марката. ( да ме извинят феновете на Lune 6 и другите от модерната метъл ера )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета, аз от една седмица свиря само на едно комбо и то се казва Peavey Classic 20, и то през оригиналния 10 инчов говорител.

Такъв диапазон от звук само с един бууст отпред не съм намирал скоро....от блусарски стратски получист и чист тон до сърдито ЛП-звучене.

Тези усилватели отдавна не се произвеждат, намират се трудно в нета, затова пък когато излезе някой е на цена трепач.

Скачайте на тая обява, да не си взема втори :)

 

Да, 200 вата в 8х12 е супер дупер, аз се кефя и на 20 вата в 1х10. С лампички вътре...

Звука е там където го намериш. 

Сега ако искайте ме дъвчете на воля, но не изпускайте ампа от обявата.

Няма съвременно малко комбо на парите на които ще се продаде това, което да му стъпи на лявата топка.

И аз съм фен на тези и си държа едно да ме радва в къщи

 

https://www.youtube.com/watch?v=EIKzcm8lg3M

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Кольо, аз моето си го купих след като гледах това видео :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Само да направя едно бързо Review  на Fender Champion 40 [ 1 x 12'' ]  2 channel solid state combo от първо лице:

1.Clean channel : чистия канал е доста доста приличен за парите си. От спецификацията разбрах, че емулира чист Blackface звук. Има доста ботъм енд ... същевременно и требъл и звукът е плътен, обемен и като цяло доста завършен.

2.DSP вградените ефекти : ривърба е приличен, вибратона се справя ... флейнджа също. За корърса и дилейя не съм толкова убеден.

3. Dirty channel : тук става кървава и мътна. С ръка на сърцето мога да кажа, че този канал с всичките му амп симулации / voices / не става за НИЩО!  И не вярвам да е заради високите ми изисквания към драйва.  Не съм очаквал да звучи като Tube Screamer, но чак такова безобразие не предполагах.  Единствено евентуално да с мръсния канал на строго определена настройка можеш да буустнеш някой приличен овърдррайв. За режима "metal" няма въобще да коментирам.

 

Равносметката:

за 180 евро получавате:

Много приличен / дори задоволителен / чист канал, Прилични вградени ефекти и кошмарен мръсен канал.

Обнадеждаващото е, че чистия канал много добре поема stomo boxes / камиончета /  Което мен ме устройва. И добре, че го купих заради чистия звук.. инак щях да съм бесен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем нормално, ти какво си очаквал. :)

 

Аз колкото ампове с моделинг съм пипал всички са така - Фендър, Вокс, Лайн 6... Включително един (друг) Line 6 със 100W крайно стъпало на Богнър (изпълнено доста добре всъщност). Просто като пуснеш какво да е не-клийн (от моделинг пресетите) и нещата РЯЗКО отиват на юг. Даже на югоюг бих казал... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам доколко трябва да се разчита на чужди мнения за звук.

Аз ги взимам на предвид, но най-вече разчитам на собственото си,

както е казано - ръка да пипне , ухо да чуе.

И друг път е споменавано, че един звук ( независимо дали оценяваме амп или камионче)

звучи сам по себе си и втори път в контекст на група, с другите инструменти.

Това не трябва да се споменава, а да се взима и на предвид.

Второ - като оценяваме, да имаме идея, как да оценяваме и какъв аршин да слагаме.

Транзисторни, хибридни, моделиращи, маловатажни, клубни, концертни лампови ампове.

 

Навремето Фендер правеха транзсисторните си ампове в САЩ,

-имаше голяма линия - с хубав клийн и приличен за транзистори драйв.

Нищо общо с маршал звук. Не очаквайте от Фендер да гони маршалски звук.

После еволюираха, сложиха им ДСП секция,както и амп модели.

Но пък ги правят в Китай. Не съм пробвал новите и слушал съм по тубата само.

.Все пак, който иска повече, отива на лампи.

 

Навремето уцелих един моделиращ амп на Ямаха, има само 8 амп симулации.

Но и до днес се споменва , като един от най-успешните, че и като най-успешният  моделинг амп/серия.

имам го и до днес и още съм доволен как звучи. По добре само 8 модела, ама като хората, отколкото 150 , които 

на нищо да не мязат.

 

За комбинацията Лайн 6 - Богнер. Звучи доста яко, всичко и клийнове и драйвове и ефекти.

И дава най-разнообразни звуци. Това е, когато слушаш звука от говорителя.

Пробвах ампа ДИ - ами звучи, като обикновен бъбрек лайн6, което е резонно, защото е байпаснато крайното на Богнер.

За това има и разнообразие на пазара - покриват се различни цели и предназначения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
  • 4 months later...

Някой да е пробвал новото кубе Marshall Code 25?....на ревютата звучи добре,но друго е непосредственото впечатление.Иска ми се да си имам класически маршалски звук в къщи.От голямото разнообразие на кубета(до 30W)кое според вас би ме удовлетворило?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Някой да е пробвал новия Fender Bassbreaker  15W combo / head ?  Впечатления ? Чух много суперлативи за него и ми е любопитно за мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Привет на всички :) 

Някой пробвал ли е китарния кабинет Harley Benton 2x12 с Celestion V30  говорилите ? Цената му е най-бюджетната на пазара с този модел говорители от всички други производители . Гледах доста ревюта в Youtube и на някой клипове звучи задоволително , на други клипове когато го съпоставят с Orange или Mesa ,които са със същите говорители звучи малко по-мътно и размазано ,не толкова директно . Отделно пък като гледах съпоставка на китайските спрямо английските Celestion v30 там пък още по-гадно звучат :D Дали не манипулират клиповете защото звучи различно при различните ревюта . На едни клипчета звучи с хубав low end ,добри среди и високи ...на други клипчета яко изпържени среди и един константен заден шум от дисторшъна все едно е тестван с много нисък клас транзисторен усилвател ,а теста уж го правят с един и същ за китайските и английските говорители  :) 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си някъде из Пловдивска област, може да дойдеш и да пробваш, имам въпросния Harley Benton 2x12 с Celestion V30. От клипове в ютюба е малко трудно, всеки записва с различен микрофон / позиция. Хубаво е сам да го пробваш.

Не знам за китайски, английски говорители. Май всички V30 вече ги правят само в Китай. От томан е, и със сигурност е със същите Vintage 30 които можеш да си поръчаш отделно, като само говорителите струват колкото кабинета. Дори да не те кефи кабинета, говорителите са си инвестиция (примерно). Това им е маркетинговата тактика да си наложат марката на пазара, купуват на едро въпросните говорители и определено не плащат по 130 евро "редовна цена" за бройка ( мнякъде бях чел че цената на едро може да е 35-40 евро )...

От към звук нямам много база за сравнение, но бях пробвал ампа с такъв кабинет като го купувах, и в последствие си взех и аз такъв кабинет, не е лош. По-скъпите сигурно са по-добри, но това не значи че този е зле.


Наскоро гледах това, и ми беше интересно, въпреки че вече го имах кабинета:

 

 

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сравненията в Интернет са предимно за забавление, нещата на живо са по-различни. Може да се направи преценка в някаква степен, разбира се, но трябва няколко модела да са записвани от един и същ човек, при максимално еднакви условия и максимално добре. Което е ужасно рядко срещано. Преди няколко месеца търсих читави сравнения на кабинети, едно 80% не ставаха за нищо и/или масово яха правени с процесори/софтуери и импулси. Сравняваш примерно V30 & Greenbacks и пускаш някаква емулация на имитацията на симулация?!?!?! :wallbash:

Ето този клип според мен е много добре направен и дава реална представа за нещата (заради него си купих Палмъра):

Anywho... Покрай покупката на последния ми кабинет пробвах 3 кабинета с Винтидж 30, еднакъв сетъп/китара/кабел/амп. А след като го взех го пробвах и с още два други, пак така един до друг без никакви други промени. Разликите са меко казни сериозни, само от дървения/конструкция/изработка!

Харлито съм го чувал, но самостоятелно, без сравнения. Евтин е, това му е плюса. Няма как да звукне като истински. Тия от клипчетата са на процент. Който не е разбрал - това е новата вече масово разпространена стратегия за реклама и... да... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas ,  на този клип на мен ми харесва как звучи Harley Benton -a  , а пък Palmera звучи точно като в 1 друг клип Harley Benton-а :D

Rezachka - можеш ли да направиш 1 клипче с телефон рифове на дисторшън да чуя и при теб как звучи :) С какви ампове свирите момчета и какви стилове музика ?В момента съм с Hughes&Kettner 100w глава  и свиря предимно рифове - ритъм секцията .Предимно по-модерен звук търся - от 2000та насам бандите  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

benstav, от запис е трудно да добиеш реалистична представа как ще звучи в действителност, в помещение. На тези клипчета от ютюба, които ти си си сложил в поста, звучи убийствено гадно, мисля че ако сложа SM57-цата пред катана мини-то ще излезе по-добре звучащ запис, че тези наистина са като пчела в буркан. Нищо общо със звука като кабинета е пред/до теб. Мога да направя запис с телефона/фотоапарата, стига да имам свободно време през деня, за да мога да го усиля. Може и с микрофони пред кабинета... Иначе аз съм с Laney IRT60H, напоследък най-вече забивам (силно казано) песни на модерни метъл / метълкор банди, пак така, от около 2000г насам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.