Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарни усилватели, кабинети, говорители - Основите


G.Varbanov

Recommended Posts

            Тази тема има за цел да ви даде основни познания за китарните усилватели във всички тeхни разновидности. В темата са събрани доста линкове към предходни теми, в които са коментирани полезни неща. Тук искам да подчертая, че е изключително важно да се запознаете с материалите преди да задавате хаотични въпроси. Събирането на тази тема от всички страници на раздел „Китара“ ме накара да осъзная, че всичко е изговорено многократно.  Това са вече 9 години и над 6600 теми и то само в раздел „Китара“. Преди да решите, че проблема ви е уникален, помислете пак. Не се учудвайте, ако получите пренебрежително отношение от по-напредналите в този форум, когато зададете въпрос, без да сте се запознали с всичко казано до момента. По този начин вие показвате неуважение към дългогодишния труд и опит на тези хора. Постарах се да ви обобщя повечето казани неща до момента и да ги систематизирам и поднеса на разбираем за начинаещи език. Въпреки, че доста неща са казани, не забелязах да са събрани доста основни термини. Предполагам, че за повечето напреднали потребители тези неща се подразбират, но един начинаещ би се лутал, ако не му се кажат събрани в една тема. Няма да ви отнеме повече от седмица, за да се запознаете с всичко, което ви е нужно, за да имате основни познания за усилвателите. Доста от въпросите и колебанията ви ще отпаднат. За 1 седмица имате шанса да се поучите от опит трупан с години. Не пропускайте този шанс, ако искате да се развивате и да бъдете уважавани в този форум и от музикантите като цяло. Същото важи и за покупките в магазин. Ако влезете неинформирани, се пригответе за пренебрежително отношение и най-много да ви се предложи нещо, което няма да ви върши работа. Вината няма да е на консултантите, те няма как да знаят какво искате, ако самите вие не знаете. Имате събрана тук всичката нужна информация, за да определите какъв усилвател искате. Като съберете всички параметри, потърсете в интернет и по магазините в страната. Изберете си няколко модела и ако все още се колебаете за нещо, задайте въпросите си. Лично аз искам да благодаря на всички напреднали, които търпяха моите хаотични въпроси.  Китарата е нещо, което не научавате за 1 ден. Няма да ви отнеме повече от седмица да преровите форума, ако сте достатъчно амбицирани. Възползвайте се от тази безплатна възможност. Хората си плащат уроци, за да получат голяма част от тези знания, които ви идват наготово. Преведох следната тема от ангилийски:

 

 

55nhvs.jpg2eouv51.jpg2pzl65v.jpg103buit.jpg5mldvd.jpg2zi991s.jpg

 

 

 

Как да изберем китарен усилвател

 

 

Ако си търсите китарен усилвател, но не сте запознати с всички разновидности (като лампов срещу транзисторен, EL34 лампи срещу 6L6 или британско звучене срещу американско), това би ви затруднило. И как, по дяволите, звучи  „сладък/мек“ тон ? Липсата на тази информация би била достатъчна, за да ви принуди да си вземете укулеле и да се преместите в Хаваи! Преди да направите това, отделете няколко минути, за да прочетете тази тема. Ще говорим за нещата, които е нужно да гледате и знаете и ще ви дадем насоки за по-важните от тях. Ще започнем с най-добрия съвет, който можем да ви дадем:

 

 

ЧАСТ 1 от 6: ОСНОВИТЕ

 

1.Използвайте ушите си! Да, изглежда изключително прост и крайно не-технически метод и няма как да го дефинираме. Въпреки това е изключително важно да разберете, че даден усилвател и звук трябва да ви харесва и да е сходен със стила музика, който искате да свирите.

Усилвател Маршал звучи абсолютно невероятно – ако музиката която свирите спада в типа Ван Хелън, Крийм и AC/DC (Естествено, че става и за други, но така са го написали хората, не спорете моля! :>)

Фендер също звучи страхотно – ако искате да звучите като Стиви Рей Вон, Джери Гарсия и Дик Дейл.

Най-добрият начин да определите как звучи един усилвател е да го свържете с вашата китара. Ако сте начинаещ, неуверен в ударите си, но искате усилвател, с който да се развиете, накарайте някой от персонала в магазина да посвири. Най-важното в случая е как даден усилвател звучи в сравнение с друг, така че направете всичко възможно да ги чуете заедно.

 

2. Оценете нуждите си. Амповете се класифицират по-скоро по ватове, отколкото по физически размери ( въпреки, че високоватовите усилватели действително са по-големи на размери).

- Усилвателите с по-малко ватове имат тенденцията да създават хармонично разсейване (дисторшън) при по-ниски нива на звука (volume), което е практично при репетиции, студио и озвучаване с микрофони.

- Усилвателите с повече ватове разсейват (дисторшън) при по-високи нива на звука (volume),  което изисква по-креативно миксиране при участия. (Да не говорим, че ще е проблем, ако живеете в блок.)

 

3. Разберете какво дефинира цялостния тон на един усилвател. Качеството на звука, добит от даден усилвател, може да бъде определен от много неща, включително (но не се ограничава само до тях) :

 -предусилвателните (preamp) лампи, които се използват

- усилвателните (power amp tubes) лампи, които се използват

- дървото/материалът, който се използва за изработка на кабинета за говорителите

- видът на самите говорители

- съпротивлението (resistance) на говорителите

- китарата

- кабелите

- ефектите

- адаптерите на китарата

- и дори вашите пръсти

 

4. Научете категориите. Има две основни категории китарни усилватели според конфигурацията - комбо и глава/кабинет.

2iv1l4n.jpgmb693c.jpg2u5tmkx.jpg23ly6wx.jpg

Комбо (комбинация) усилвателите комбинират електрониката със един или повече говорители в един пакет. Те са по-малки като цяло, но има някои от тях, които могат да ви пратят в графа „вдигане на тежести“ . (Идеята е, че купувате усилвател и говорители в един общ пакет, който е доста по-компактен на размери, но може и да е по-тежък)

 

28ul7av.jpg

Глава/кабинет подредба решава проблема с теглото, като разделя усилвателя от колоните – съответно глава и кабинет. Главите могат да стоят свободно върху кабинетите, без да са прикачени или могат да бъдат монтирани на стойка, което е доста удобно за турнета и по-сложни чейн-ове.

 

 

ЧАСТ 2 от 6: ЛАМПОВИ И ТРАНЗИСТОРНИ УСИЛВАТЕЛИ (SOLID STATE Vs. TUBE)

 

1. Сравнение на лампови и транзисторни усилватели. Има значителни разлики между двата типа усилватели. Ламповите усилватели използват вакуумни лампи в двата стадия на усилване – предусилвател и power, а транзисторните използват транзистори на всички стадии. Като резултат се получава доста различен звук при двата вида.

Транзисторните усилватели са известни със своите ярки (bright) чисти и точни звуци. Те реагират бързо на това, което свирите и са далеч по-груби/здрави от ламповите усилватели. Замислете се за разликата между крушка и LED (осветително тяло). Хвърлете двете на пода и ще събирате едно от двете с лопатка. С напредването на технологиите много транзисторни усилватели включват разновидности на моделиращи (modeling) усилвателни звуци, което ви дава гъвкавост. (Modeling усилватели – програмирани са така, че да звучат като даден  известен лампов усилвател от миналото.)

 

 

Транзисторните усилватели на даден производител имат тенденцията да звучат доста еднакво, което може да бъде плюс, ако се нуждаете от надежден повтарящ се тон. Те са значително по-леки и с по-малки размери, за разлика от ламповите си събратя.

Тази гъвкавост и здравина идва за сметка на топлината на тонът (warmth of tone). Въпреки, че това е изцяло субективна оценка, съществуват някои различия, които сочат точно това: Когато натиснете усилвателя в режим кривене (distortion), синусоидата (waveform) на транзисторните услватели показва рязко изрязан ръб и хармоники, които са константни. За сравнение - лампов усилвател, натиснат в режим кривене, има доста по-загладени ръбове на синусоидата и хармоники, които варират, което дава и „топлият“ звук на ламповите усилватели.

 

Ламповите усилватели имат една определена неизмерима величина „чувство“, което ги прави най-популярният и използван вид усилватели. Звукът на ламповите усилватели се описва като „тлъст“ „дебел“ „богат“ – прилагателни, които щяха да ви донесат доста допълнителни килца, ако усилвателите бяха за ядене. (Не че някой от форума не се е опитвал да си захапе китарата, даже има и снимки!)

Ламповите усилватели могат да се различават леко един от друг, независимо, че са един и същ модел от една фабрика. Могат да звучат различно и при различни музиканти. За някой музиканти, техният усилвател, заедно с китарата им, дефинра техният звук и стил. (Като пример веднага можете да асоциирате SLASH с Marshall и Gibson без да се налага да разсъждавате.)

Ламповото кривене(distortion) е по-меко, и предимно звучащо добре. Когато се натисне (увеличи) здраво, добавя определена компресия към динамиката, която само ламповите усилватели могат да доставят, за да обогатят звученето.

Ламповите усилватели могат да бъдат много по-мощни от транзисторните. 20-ватов лампов усилвател лесно може да звучи по-силно от 100-ватов транзисторен усилвател.

 

2. Недостатъците на ламповите усилватели са предимно от практична гледна точка, отколкото като звук.

 

Лампов усилвател – особено голям такъв – би могъл да бъде много тежък, което си е недостатък, ако го мъкнете редовно по 3 етажа стъпала!

 

Ламповите усилватели са значително по-скъпи, при първоначална покупка и редовна поддръжка. Транзисторните усилватели са това, което са си през целия си живот. Освен ако не преживеят масивен токов удар, ще си звучат еднакво през целия си жизнен цикъл. Същевременно вакуумните лампи - както обикновените крушки - се износват с времето и трябва да се подменят. Те не са безобразно скъпи, но се пригответе да се превърнат в ежегоден разход (в зависимост от това колко свирите с тях).

 

Ламповите усилватели рядко включват емулации (emulation effects). Ще ви трябват камиончета за подобни неща. Въпреки това, тремоло и пружинен ревърб ( spring reverb) често се вграждат в такива усилватели. (Тук искам да вметна, че действително няма да видите лампови усилватели натъпкани с ефекти. Не им е това идеята, но има и такива)

 

3. Пазете се от предразсъдъци. Въпреки, че е добре да се знаят ползите и недостатъците на двата вида усилватели, не винаги нещата стоят по този начин: „лампови – добре, транзисторни – зле“. Проучвания сочат, че когато се свири без кривене (distortion), ламповите и транзисторните усилватели са почти неразличими (тук може да се поспори, но хората са го подкрепили с факти, а и предполагам не важи за всички модели) :   http://www.trueaudio.com/at_eetjlm.htm

 

 

ЧАСТ 3 от 6: КОМБО УСИЛВАТЕЛИ

 

1. Възможни комбинации за комбо усилватли. Ето някои от най-честите конфигурации за комбо усилватели:

 

- Микро усилватели: 1 до 10 вата. Тези са малки, ултра-портативни усилватели, които са удобни за репетиция в движение (на път) или когато другите се опитват да спят. Нямат достатъчно мощност, за да се използват при участия (където трябва да бъдеш чут в микса с останалите музиканти). По правило, качеството на звука им е ниско (в сравнение с големите усилватели), поради ниската изходна мощност и нискокачествените платки, неспособни на професионално представяне. Marshall MS-2 е пример за супер-портативен (1 ват) микро усилвател, който получава добри отзвиди за транзисторен усилвател с тези размеи.

mlqgwn.jpg Marshall Ms-2 

 

- Усилватели за репетиция/тренировка: 10 до 30 вата. Репетиционните/тренировъчните усилватели също са подходящи за стая, въпреки че по-силните от тях могат да бъдат използвани и за участия, особено ако се използва и микрофон, за да минат през PA системата. Популярни тренировъчни лампови усилватели, които звучат почти толкова добре или по-добре от доста по-големи техни алтернативи, са Fender Champ, Epiphone Valve Junior и Fender Blues Jr. Като общо правило, най-добрите усилватели в този диапазон включват мощности от 20 до 30 вата със говорител поне 10 инча.

o6xykp.jpg Fender Blues Jr.

 

 

-Пълен размер 1x12 комбота: С 50 или повече ватове и поне един 12 инчов говорител, 1х12 усилвателя предлага най-малката опаковка, която е подходяща за участия без използването на микрофон. За по-качествените модели, като произвежданите от Mesa Engineering, звуковото качесто е със професионален калибър.

2х12 комбота са сходни с 1х12 такива, но добавят втори 12 инчов говорител. 2х12 дизайнът е значително по-тежък и обемен от 1х12, но продължава да бъде любимият избор за повечето музиканти за участия в малки и средни по размер зали. Добавянето на втори говорител позволява използването на някои стерео ефекти, също така, 2 говорителя изместват повече въздух от 1 (позволявайки повече „присъствие“ във вашият звук). Любим усилвател в тази категория е Roland Jrazz Chorus, който включва сигнатурен звук, стерео, чист звук и вградени ефекти.

20jhl4g.jpg  Roland JC-120 Jazz Chorus

 

Отбележете: малките комбо усилватели често са предпочитани за студийни записи. Например, ако искате да знаете как звучи малък 5-ватов усилвател в студио, чуйте китарата на Ерик Клептън в песента Layla.

 

 

ЧАСТ 4 от 6: ГЛАВИ, КАБИНЕТИ И НАДСТРОЙКИ (Stacks)

 

1. Прегледайте опциите за глави, кабинети и стойки. Ако комбо усилвателите са удобни за ситуации тип всичко-в-едно, някои музиканти обичат да изграждат свой собствен специфичен звук. Те може да харесват звука на Marshall кабинет с говорители, но само ако над него стои глава на Mesa Engineering. Други може да не се интересуват толкова какъв е кабинета, но да искат няколко кабинета подредени като стена по дължината на сцената.

 

2. Научете езикът (терминологията). „Глава“ е усилвател без говорители. „Кабинет“ е самостоятелна постановка с говорители, която може да се свърже с глава. „Надстройка„ (Stack) е глава с няколко кабинета свързани заедно, готови за употреба.

Надстройките (Stacks) са по-често предпочитани за участия, отколкото за тренировки, въпреки че няма правило срещу това да имате огромна надстройка във всекедневната си – стига семейството ви да го позволява. Добранамерено предупреждение: в повечето случаи - те няма да позволят! Надстройките са физически големи, много тежки и оглушително силни. Те са предимно за музиканти, които свирят в големи зали.

 

3. Съберете нещата. Главите са грубо с един и същи физически размер, но се различават по ватове. Малките глави са от 18 до 50 вата, докато full-powered главите са по 100 вата и повече. Съществуват и супер глави, които достигат титаничните 200 до 400 вата мощност.

 

За участия в малки до средни зали, малка глава е повече от достатъчна. Малките глави са често свързани със един кабинет 4х12 (който включва четири 12 инчови говорители, както предполага името). Такъв тип комбинация е известна като „полунадстройка“ (half stack) и е популярна сред повечето музиканти.

Преди да си закупите half stack с голяма глава над 50 вата,  имайте предвид, че са прекалено големи и твърде шумни за повечето заведения или зали с малка сцена ( повечето от участията, които ще имате), не се събират в превозни средства по-малки от ван или пикап, другите членове на групата няма да ви помогнат да го мъкнете до сцената (Задници! Ама никой не мисли за барабанистите! Важното е вокалчето да се домъкне с микрофончето!) Също така half stack би могъл да причини перманентно увреждане на слуха ви, ако не използвате тапи за уши. Half stack предлага достатъчно сила на звука и присъствие на гвороителите. Използвайте главите (усилватели), които използват професионалистите.

1z6uwyv.jpgHalf Stack - 4x12 Speakers

 

Full stack (пълна надстройка) е мечтата на много китаристи (но ще бъде сериозно оплюто от тонрежисьорът и всички останали на сцената с вас). Това включва поне 100 ватова глава вързана за два кабинета 4х12. Кабинетите са надградени вертикално (един върху друг), давайки името на тази надстройка.

Full stack е висок колкото мъж с нормални размери, което си е впечатляваща гледка. Звукът е също толкова впечатляващ. Full stack е прекалено голям за повечето места, освен най-големите, като стадиони, но дори тогава вашият тонрежисьор ще ви озвучава с микрофони, така че никога няма да ви е нужно да използвате цялата тази мощност. Повечето музиканти избират да ползват 2 half stack-а в режим стерео, отколкото да използвт full stack.

Китаристи, които са абсолютни садисти (в звуково отношение), като някои хеви-метъл музиканти, може да включат някоя от 200-400 ватовите супер глави през full stack. Със всеки full stack ( и особено „hot rod” надстройките) ще са ви нужни тапи за уши, ако искате да свирите на по-високи нива на звука без да понесете сериозно увреждане на слуха.

Повечето изпълнения на живо, в които виждате full stack, са сценичен трик. Типично само един кабинет има говорители в него, а останалите са поставени за шоуто. Motley Crue го правят често - използват фалшива рамка на кабинети от черен плат, сковани с дъски, като общата илюзия е, че сцената е пълна с кабинети.

dcwoec.jpg Full Stack - 2 кабинета 4х12 общо 8х12 говорителя.

 

 

4. Учете се от професионалистите. Повечето от тях използват 2х12 или half stack, понеже звукът се контролира по-лесно. Ако наистина искате full stack, вземете си, но няма да ви се наложи да го ползвате почти нкога, освен ако не правите турне по стадиони. Прекалено са големи, за да са практични.

 

 

ЧАСТ 5 от 6: ПРОДУКТИ, МОНТИРАНИ НА СТОЙКИ

 

1. Rack it up. Много музиканти използват стойки за техника, обикновено подсилена метална кутия с изваждащи се панели на предната и задната страна. Когато е отворена, има два вертикални реда дупки за болтове от двете страни, на разстояние от около 19 инча една от друга (стандарт при стойките).

Както при постановката глава-кабинет, усилватели монтирани на стойки разделят усилващите компоненти от кабинета с говорителите. Монтираните на стойки глави могат да бъдат разбити на две категории: preamp (предусилвател) и power amp. И главите и комботата също включват тези компоненти, но стойките са устроени така, че да се третират като съвсем различни заменими компоненти.

Повечето големи производители, включително Marshall, Carvin, Mesa-Boogie и Peavey произвеждат компоненти за стойки.

110fyo6.jpg

 

 

2. The preamp (предусилвателя). Това е първото ниво на усилване: в най-общата си форма, предусилвателя усилва сигнала, за да може ефективно да достигне до нивото на power усилване. По-качествените предусилватели включват ред функции, оформящи тона, като еквилайзер,  вариращи комбинации от лампи и още. (За повече детайли гледайте видеотата или вижте темите, коментирани от колеги, които съм посочил по-долу. Тук бих добавил и функцията им да изкривяват (distortion) сигнала, преди да е достигнал до power лампите. Така получавате дисторшън без да се налага да усилвате много мастера).

1zpp7c7.jpg - Mesa Recto Rack Preamp

 

3. The power amp. Той е свързан с предусилвателя, взема сигнала, оформен от предусилвателя, и му дава сериозна мощност, способна да управлява говорителите. Както главите, power усилвателите се предлагат в различни размери, от минимум 50 вата до чудовищните 400 вата. Както повечето power усилватели, ако пожелаете, могат да бъдат завързани във верига (daisy chain) с различни преампове, за да увеличат силата на сигнала, както и да смесят тоналните характеристики на два различни power усилвателя.

1z6t8o8.jpgMarshall EL34-50/50 Guitar Power

 

4. Недостатъци на стойките. Както можете да е досетите, стойките са доста сложни системи. Начинаещ китарист би ги сметнал за объркващи. Те са по-тежки и обемни от главите. Понеже се налага да купите няколко продукта и аксесоари ,цената цената за стойка с апаратура може да се окаже по-висока (но не винаги) от цена на глава.

 

5. Усвоете предимствата: Стойката ви позволява да миксирате и напасвате продукти от различни производители и да откриете тона, който е специфично ваш! В допълнение на предусилвателите и power усилвателите, съществуват много страхотни продукти, които могат да бъдат монтирани на стойката заедно със вашия усилвател – reverbs, delаys, EQs и други звукови наслади.

Стойките имат колелца, което ги прави лесни за преместване. Наличието на стойка улеснява постановката: вашите компоненти са винаги готови за свързване, веднага като си дотъркаляте стойката на сцената и я включите в захранването.

 

И за финал, стойките не са често срещани и привличат внимание. Хората ще се впечатляват ако дотъркаляте стойка в репетиционна или участие, но внимвайте – те ще очакват да сте опитен китарист, или поне да можете да оперирате с нея.

Не си носете стойката никъде, освен ако не знаете как да накарате тези преампове и процесори да правят точно това, което искате. Професионални китаристи като Роберт Фрип, The Edge и Кърт Кобеин предпочитат стойки. (КЪРТ КОБЕЙН – ПРОФЕСИОНАЛНИ КИТАРИСТИ??!)

 

 

ЧАСТ 6 от 6: ИЗБОР НА ПРАВИЛНИЯ ЗВУК

 

1. Разберете как различни типове усилватели служат за различни стилове музика. В повечето случаи усилвателите не са „един за всичко“. Въпреки ,че има всякакви видове усилватели, те могат да бъдат класифицирани като две широки категории: „vintage”и „high gain”.

 

2. Вземете правилният усилвател за работата. Всеки подстил на рока има характерни за него усилватели. Ето някои общи насоки:

Vintage усилвателите репродуцират класическия звук на ранните усилватели. За джаз, блус или блус-рок китаристи, vintage звука все още е зачитан като най-подходящ за тези стилове. Vintage усилвателите могат да бъдат действителни антики или могат да бъдат модерни усилватели, които пресъздават звука на антикварни усилватели. Звукът на Fender, Vox, Marshall и други сходни усиватели от 50-те, 60-те и ранните 70 е основата на vintage типа звучене. Когато се сетите за „vintage” мислите за Хендрикс, Лед Цепелин, Ерик Клептън, Дийп Пърпъл и др. Това са звуците, които са започнали всичко.

 

 

High-gain усилвателите продуцират звук с по-високо кривене (distortion), отколкото vintage усилвателите. , че има дебат относно еволюцията на high-gain усилвателите, много хора вярват, че голяма част от тяхната история се дължи на Еди Ван Хелън. Ван Хелън всъщност е знаел доста малко за електрониките (той признава, че заради това китарата му е толкова странно сглобена) и е получавал своя high-gain тон чрез завъртане на всички потенциометри на усилвателя си на максимум, след което е свалял звука под контрол с вариатор, който сваля волтажа на усилвателя. Със запомнящото си соло на Eruption през 1988, Ван Хелън представя ревящият брутален звук на усилвател, избутан до максимума на power лампите. Производителите на усилватели се опитват да пресъздадат този звук на по-ниски нива на звука и след това добавят още gain нива към преамповете, за да направят възможен high-gain тонът при по-ниски нива на звука. С еволюцията на хеви метъла, нарастна и нуждата от усилватели с high gain. За хард рок и метъл от ранните 80 и след тях, vintage усилвателите са засенчени от модерните им high-gain събратя.

 

Ако искате да свирите джаз, блус, блус-рок (в духа на Лед Цепелин) или много ранен хеви метъл (стил Блек Сабат), лампов усилвател с по-малко gain би бил вашият избор. Ако искате да свирите хард рок, метъл от 80-те, или шредърски неща ( в стила на всички китарни герои от 80-те), ще ви е нужен high-gain усилвател. Отбележете, че много нови усилватели могат да доставят и high-gain и vintage звучене, въпреки че много хора упорстват, че vintage звук се постига само с антикварен усилвател.

 

Технология за моделиране на усилватели (която позволява на даден усилвател да възпроизвежда типичния тон на други различни усилватели) е скорошна разработка, която има едновременно привърженици и критици, въпреки че за много те звучат забележително добре. Моделиращите усилватели могат да бъдат много полезни, но ако настоявате, нищо не може да се сравни с това да влезете с истински Fender Twin Reverb, истинска Marshall Plexi глава, или нещо подобно.

 

 

 

Съвети / подсказки:

- За повечето китаристи, 30 ватов усилвател би бил повече от достатъчен за стая, репетиционна или участия в малки помещения.

 

- Винаги пробвайте преди да купите. Повечето муикални магазини с радост ще ви помогнат. Ако не го направят, шансовете да ви помогнат в друг магазин също са големи. (Малко не важи за България, защото на едно място намираш Маршали на друго - Бугери и т.н. ...) Четенето на ревюта и гледане на видеота не се доближава по нищо до това да пробвате сами (да усетите вибрациите). Занесете китарата си в магазина със собтствения ви кабел. Попитайте дали можете да пробвате няколко усилвателя. Повечето магазини биха ви позволили. (Поне аз не съм имал проблеми нито с Динакорд, нито с Икономов - и на двете места са услужливи). Ако не го направят  - приемете, че не си струват разправиите и идете другаде.

 

- Освен ако не свирите груб black metal, е по-добре да вземете по-малък усилвател с добър звук, отколкото да вземете голям шумен усилвател, който ще звучи cheesy (няма заместител на тая дума). Никога няма да съжалявате ако имате добър тон, но винаги ще ви е яд на лошия такъв. Някои магазини може да се опитат да продадат на начинаещите от вас силни усилватели с много ефекти, но не се повличайте по това. (Поне при мен не се е случвало, аз сам си се набутах със силен моделиращ с много ефекти – не че е лош, но не търсех това). Използвайте ушите си и изберете усилвател, в чиито тон се влюбите. Не се разделяйте с парите си докато не намерите този усилвател!

 

- Ако закупите транзисторен усилвател, внимавайте да не го овердрайв-вате прекалено много. Не се страхувайте да усилвате гейн-а на 10, но внимавайте ако поставяте бууст ефекти преди усилвателя, това би могло да изгори транзистор. Ако закупите лампов усилвател, бууст-вайте сигнала преди уусилвателя колкото си искате, понеже лампите могат да издържат на нелепо високи нива на овердрайв.

 

- Ако закупите лампов усилвател, опитайте се да не го тормозите физически! Като цяло, транзисторните усилватели са направени да поемат много физически тормоз, но ламповите усилватели са далеч по-деликатни. Ако вашият чисто нов (изключително скъп) Soldano лампов усилвател падне по стъпала, вероятно ще имате много сериозни неприятности, но ако това се случи на транзисторно комбо – резултата ще е моментна паника и смях (пълния репертоар на Христо Стоичков също). Ако се чудите защо е нужно да ви даваме такова предупреждение, явно не сте прекарвали много време покрай рок музиканти.

 

- Ако ви трябва усилвател, който да може да прави „всичко”,  замислете се над покупка на новите моделиращи усилватели с вградени ефекти. Най-добрите от тези усилватели могат да пресъздадат звука на много други усилватели и ще имате бърз достъп до пълен чейн от ефекти,  като delay, chorus, flanger, reverb, еtc. Line6, Crate и Roland правят доста добри комбота с ефекти (точно Line6 Spider Jam 75W взех – да, наистина е наблъскан с всичко, но му липсва „характер“ – въпреки това си е добро бюджетно решение за начинаещи като мен и ми показа, че наистина ми трябва лампов усилвател – всяко „зло“ за добро. Освен това ,като начинаещи без много познания и опит, е малко вероятно да знаете какво точно искате в един скъп лампов усилвател, така че почнете скромно и се учете, ако може без да давате много пари за експерименти!)

 

- Когато търсите усилвател, цената не би трябвало да е единственото, което отчитате. Някои по-евтини усилватели предлагат чудесен звук, докато някои скъпи усилватели могат да се окажат непрактични за нуждите ви. За да оцените качеството, четете ревюта на известни сайтове и вижте какво е да живеете с такъв усилвател (тук бих добавил, че е добре да четете - аз също го правя, но мислете и с главите си! Също така четете по няколко мнения. Същата работа като намирането на координати, трябват ви поне 3 отправни точки. Шансовете някой, който не е харесал даден усилвател, просто да не е знаел как да го използва пълноценно или да не е бил за неговите нужди, са големи. Това ни отвежда пак до златното правило – ПРОБВАЙТЕ!).

 

 

 

ВНИМАНИЕ!!!

 

- НИКОГА не свирете на китарна лампова глава, освен ако не е включена в говорители. Ще повредите усилвателите си. (Тук Валяка е обяснил в една тема защо се получава така).

 

- Внимавайте с ревюта на продавачи като Musician`s Friend. Публикуват ги като ревюта на потребители, но в действителност са платени реклами, целящи да подобрят продажбите на даден продукт. Направете проучване и вземете решение. (Винаги съм се чудил как в Ultimate guitar ревютата всичките китари са с 8-9 резултат и са ПРЕКРАСНИ за цената си. В повечето случаи са писани от потребители, които не са хващали по-добро. Търсете обективно мнение. След малко опит с подобни инстументи ще имате  по-голяма яснота какво да вземате. Няма лошо да се почне с евтини инструменти, даже се радвам, че започнах така, за да мога да оценя по-качествените при всяка следваща покупка).

 

- Купуването на голямо комбо или (особено) надстройка за домашно ползване с дълги часове, може да доведе до развод! Попитайте половинката си какво мисли преди да отделите 2000$ за усилвател. (Ей тука си вкарах голям автогол! Че и половинката ми редактира тая статия, няма измъкване... че и само 2000$ да бяха...).

 

- Не усилвайте много звука, когато се упражнявате вкъщи. Слушалките могат да са добра идея. Подобно на това, ако смятате да сложите огромен Marshall амп в гаража за репетиции, гледайте да няма много хора в околността. Г-н Смит не иска да му звучат „War Pigs на Black Sabbath и да му се клатят прозорците, докато се  забавлява с приятелите си на карти.

 

Ако свирите много силно и използвате постоянно дисторшън, уверете се че говорителите ви са направени за това. (По долу има тема, в която е обяснено от Валяка как говорителите се натоварват при дисторшън).

 

 

Източник:

http://www.wikihow.com/Choose-a-Guitar-Amplifier-for-Rock-Music

 

 

 

 

Бих добавил към всичката информация във форума и това видео:

- Защо избираме технология от миналото(лампи), когото имаме транзистори в наши дни?

http://youtu.be/Yc-78AKIo5A   

 

------------------------------------------------ЛИНКОВЕ--------------------------------------------------------

 

Що е преамп:

http://forum.muzikant.org/topic/139101-китарен-лампов-преамп-за-аудио-интерфейс/?hl=лампов

http://forum.muzikant.org/topic/131452-preamp-към-смесител/?hl=преамп  - Preamp към смесител

http://forum.muzikant.org/topic/39190-eaiiia-idhaaaii/ - Лампов преамп

http://forum.muzikant.org/topic/2505-eaiiiae-idhaaaeoneeaaoaaee/ - Лампови предусилватели

 

 

Атенуатор:

http://forum.muzikant.org/topic/65509-power-attenuators/ - Power Atenuators

http://forum.muzikant.org/topic/143716-speaker-impedance-and-direct-no-mic-recording-with-audio-interfaces/?hl=лампов#entry812252  - Що е то Inpedance и Атенуатор:

http://forum.muzikant.org/topic/55960-power-attenuator-by-soundman/  - Атенуатор от Валяка

http://forum.muzikant.org/topic/69520-engl-attenuator/?hl=%E0%F2%E5%ED%FE%E0%F2%EE%F0%E8  - ENGL + Атенуатор

http://forum.muzikant.org/topic/144138-псевдо-атенюатор/?hl=лампов#entry813715 – Псевдо атенуатор

http://forum.muzikant.org/topic/105319-eae-naa-iadheaoeaa-oiaa-onodhienoai-idhaaaee-aii-a/  - Къде се включва

 

 

Distortion/Gain :

http://forum.muzikant.org/topic/64542-aeenoidhoeui-e-iaaouenee-caoe-ca-iaeiaaaue/

 

 

Лампи: 

http://youtu.be/5pgOzjKhXww - Preamp and power tubes:  

http://forum.muzikant.org/topic/130026-vox-ac15-смяна-на-лампи/   - Смяна на лампи

http://forum.muzikant.org/topic/127719-относно-смяна-на-лампи/  - Смяна на лампи

http://forum.muzikant.org/topic/127473-въпрос-относно-включването-на-лампов-усилвате/?hl=stand#entry769400  -  Stand By превключвач

 

http://forum.muzikant.org/topic/139344-въпрос-за-лампи-6p6s/?hl=преамп#entry801613  -  Въпрос за лампи 6p6s

http://forum.muzikant.org/topic/105592-io-euaeaa-ne-eoioaaoaa-eaiie-a-nioey/  - от къде си купувате лампи в София

http://forum.muzikant.org/topic/58071-niyia-ia-eaiie-eiaa/ - Кога ги сменяме

 

 

Говорители и кабинети:

http://forum.muzikant.org/topic/144126-въпроз-за-свързване-на-говорител-към-лампова-гл/ - Свързване на говорители към лампова глава

http://forum.muzikant.org/topic/110915-iiaeoiaeyu-eaaeiaao-ca-mv-3/

http://forum.muzikant.org/topic/106401-eie-aa-aiaidheoaaey/  - Кой е говорителят

http://forum.muzikant.org/topic/70225-за-ламповите-усилватели-и-високоговорителите/ - За ламповите усилватели и говорителите

http://forum.muzikant.org/topic/136949-фалшиви-vintage-30/ - китайски Vintage 30

http://forum.muzikant.org/topic/23568-eieaaaaieaa-2o12-eee-4o12/ - 2х12 или 4х12

http://forum.muzikant.org/topic/9046-aiaidheoaaee/ - Говорители

http://forum.muzikant.org/topic/8958-eaaeiaaoe/  - Отворени и затворени кабинети

 

 

Изходи и входове на лампови усилватели:

http://forum.muzikant.org/topic/130378-изходи-на-лампов-усилвател-съпротивление/

http://forum.muzikant.org/topic/135509-разделяне-на-сигнала-към-два-усилвателя/

 

Трансформатори:

http://forum.muzikant.org/topic/44925-изходни-трансформатори/page-3?hl=преамп  - Изходни трансформатори

 

Направи си сам:

http://forum.muzikant.org/topic/145221-2х12-recto-cab-diy-по-дърварски/?hl=усилвател – 2х12 Recto Cab (DIY по дърварски)

http://forum.muzikant.org/topic/139101-китарен-лампов-преамп-за-аудио-интерфейс/?hl=преамп  - Китарен лампов преамп за аудио интерфейс

http://forum.muzikant.org/topic/122454-aeaaa-e-naiiaeaaeaai-eaaeiaao/ - глава и самоделен кабинет

 

Изработка на лампови усилватели:

http://forum.muzikant.org/topic/127906-да-бръкна-и-аз-в-торбата-с-ламбите/

 

 

Свирене със слушалки:

http://forum.muzikant.org/topic/142800-свирене-със-слушалки-дайте-съвет-как-да-се-миним/?hl=лампов

 

 

Други:

http://forum.muzikant.org/topic/119012-iiaaiey-ca-eaiia-bugera/page-2  - Мнения за лампови усилватели Bugera.

http://forum.muzikant.org/topic/105795-garland-amps-ne-eia-aaaaa-naeo/  - GARLAND

http://forum.muzikant.org/topic/92161-peavey-6505-combo/ - Peavey 6505+

http://forum.muzikant.org/topic/75985-amp-shoot-out/ - Amp Shootout

http://forum.muzikant.org/topic/96725-amp-shoot-out/ - Amp Shootout 2

http://forum.muzikant.org/topic/96492-iieacii-bugera-6262-vs-peavey-5150-ii/ - Bugera vs Peavey

http://forum.muzikant.org/topic/127-eeoadhie-oneeaaoaaee-amps/ - Любимата марка

http://forum.muzikant.org/topic/91893-modelling-amp/ - Моделиращ усилвател

http://forum.muzikant.org/topic/83586-eaiiia-hi-gain-aeuue/ - Лампов Hi-gain в къщи.

http://forum.muzikant.org/topic/75044-eaiiiae-oneeaaoaaee/ - Лампови усилватели – Обобщение

http://forum.muzikant.org/topic/62409-auidhin-ca-oneeaaoaae/ - Send/Return

http://forum.muzikant.org/topic/51226-eaiia-eee-neioeaoeey/ - Лампа или моделинг (познайте)

http://forum.muzikant.org/topic/33675-eeoadhie-eaaeiaaoe-ecaidh-e-iniaaaiinoe/ - Кабинети

http://forum.muzikant.org/topic/23864-eaiiiaa-aeaaa-poweramp/ - Poweramp

http://forum.muzikant.org/topic/22829-eaiiiai-eiiai-naii-ca-98-euro/ - Лампово комбо за 98 евро

http://forum.muzikant.org/topic/14041-iiaioi-ie-aiiaa/ - Анкета

http://forum.muzikant.org/topic/5941-ooiiai-tube-amps/ - Отново лампови усилватели

http://forum.muzikant.org/topic/5552-eaeua-aii-eiaoaa/ - Анкета/Какъв амп имате?

http://forum.muzikant.org/topic/5654-iaaadhaedhaea/ - Овердрайв

http://forum.muzikant.org/topic/4449-mesa/ - Mesa Dual vs Triple Rectifier

http://forum.muzikant.org/topic/2272-eaiia-eee-odhaicenoidh/  - Лампа или транзистор

http://forum.muzikant.org/topic/2885-ieneeoaa-ee-aa-naoiae-idhaae-aeiadheoaa-eeoadhenoe-oaeeaa/  - Анкета, Мислите Ли Че Саунд Прави Добрите Китаристи Такива

http://forum.muzikant.org/topic/1952-amp-vs-processor/ - amp vs processor

http://forum.muzikant.org/topic/1964-eaiia-ndhaauo-odhaicenoidh/ - Лампа срещу транзистор

http://forum.muzikant.org/topic/279-eaeai-combo-100-w-ca-eeoadha-aea-ne-eoiy/ - Какво комбо да си купя?

http://forum.muzikant.org/topic/27693-еволюция-на-китарните-лампови-усилватели-от-60-го/ - Еволюция на китарните лампови усилватели от 60-те

http://forum.muzikant.org/topic/128451-избор-на-лампово-комбо/page-5?hl=преамп#entry773668 - Избор на лампово комбо

 

Мислете с главите си и направете своя личен избор! Успех!

 

2hegg9y.jpg

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво !!!

Почвам да чета с искрен интерес. Евала за труда и систематично поднесената информация.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гласувам с 2 ръце темата да бъде закачена като "Важна" :godbless: Определено има много важна информация.

Свалям шапка за усилията и отделеното време :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така става като си 1 месец в командировка далече от китарите си в страна, в която свирят само на клаксоните и носовете си - имаш време за проучвания. Скоро се захващам да събера и за Китари тема.

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само една забележка имам относно "микро" усилвателите - от 1 до 10 вата... На пазара има висококачествени лампови и хибридни такива, които по-нищо не отстъпват на 100 ватовите чудовища. Естествено не стават за свирене с група, но в много случаи са предпочитани за студиен и домашен звукозапис ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щях да уточнявам, че винаги има изключения от правилото и да не се приема написаното като закон. По скоро е насока за начинаещите. Иначе знам за хора от форума, които записват с Vox AC-30 amPlug, който си е една прекрасна машинка, но на теория не би трябвало да се получава добре. Обаче като го чух с ушите си, ми се стопи скептицизма.

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Поздравления за статията и събраната информация,това определено е за "важни" теми най-отгоре в китарния раздел. :godbless:

А аз съм записвал повечето неща в "джем" раздела с  Vox AC-30 amPlug,прекаран е през стара комп колонка,която служи за монитор (абе смех) и отпред Boss SD-1 с драйв на 1-2 за буст :lol:

Другия вариант е да пусна ампа (Laney pro-tube 30),който е интересен с това,че с едно копче усилваш първите 2 лампи от преампа,с друго вторите 2,а мастер волюма усилва крайните две 6v6,и тихо може да се свири с тази машина,но тъй като разполагам с микрофон за скайп само няма  смисъл да се прави звук  :)

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hillbilly, точно теб визирах! :> Твоя опит с amPlug-четата ме накара да си купя и аз. Безценна джаджа е ако пътуваш често и не можеш да мъкнеш амп. В доста случаи, например когато е прекалено късно да надуя ампа а искам да си упражня даден риф, си пускам точно Vox-чето:

 

Review: http://youtu.be/7HQ0S_O2QFU

 

Има различни разновидности като AC-30, Metal, Acoustic, Bass и дори Satriani Signature с вграден Delay.

 

8vntpv.jpg2ik3z1j.jpg2rw5dp1.jpg35na1rl.jpg

 

Работят с батерии. Включвате ги в китарата и използвате слушалки. Първоначално дори нямах сушалки и ползвах хендсфрито от телефона си както виждате по-горе. Ползвал съм само Metal за момента и мога да кажа, че вършат отлична работа за тренировка, ако не искате да безпокоите другите или примерно отидете някъде на почивка/гости и не ви се размъква усилвател. Има всички разновидности в Икономов. За да не ви подвеждам за цената, по-добре проверете сами, но последно бяха под 100лв. Също така са и отличен подарък за китарист, аз лично бих се зарадвал някой да ми вземе такова нещо. Дори не е нужно да сте изобретателни, на следващия повод вземате друга разновидност - Got to catch em all! 

 

Сега като потърсих забелязах, че са му направили и кабинет! Доста мощен stack! 

scvxtv.jpg  :metalist:

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ее аферим машала бравос отлична работа - поздравления за прекрасната работа

 

много е добре, че си дал линкове към теми от форума това колко време ще ми спестява да ги търся - просто супер

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Ето един приличен запис на Marshall JCM800 (емблематичен усилвател от 80те години) за подрастващите метъли :).
Изсвиреният материал е предимно метъл от 80-те, което прави записът особено уместен.

Пред усилвателя има бустер (Tubescreamer) и еквилайзер.
 
http://forum.muzikant.org/topic/149636-jcm800-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0/?do=findComment&comment=825875

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам един въпрос, незнам дали тук му е мястото. Как става "вързването" на два усилвателя/предусилвателя: през line out от единия към return на другия?; чрез send > return? Става въпрос за примерно: малко лампово кубе + транзисторен усилвател с 12 " говорител. Или направо втория да се ползва като кабинет. Най-добрия вариант е май - лампова глава - 5/20 вата или лампов преамп. На мен ще ми помогне отговора за избор на upgrade.

Поздравления за компетенцията и положения труд!

Редактирано от svet.k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.