Jump to content
Българският форум за музиканти

Bugera, съвет, ремонт?


Recommended Posts

Лек ъпдейт

Изглежда ще се наложи да пътувам до София (аз съм от дивия северозапад), за да правя рекламация която да ми даде шанс при жалби към КЗП. От магазина отново ме препращат към сервиза, а управителя изглежда е зает със обедни почивки, вечери, експедиции в Африка и прочее действия и не може да бъде открит по телефона.

Така, а сега относно усилвателя

Опитах да снимам счупения цокъл, но за жалост снимките излизат размазани и не се вижда съвсем ясно какво е положението, за това ще го опиша.

Бакелитеният/керамичен цокъл е разчупен на две-три части, и си хлопа при допир, като се вижда разстояние между пукнатините. Самите крачета на цокъла не са повредени и си стоят на място, вероятно защото са поени към платката под тях. Не съм сигурен колко това влияе на работата на устройството, но не мисля че е хубаво да си остане така, особено при високите 400-500 волта при които работи.

Нещо интересно за инфиниума,  вероятно свързано с моя случай.

От това което открих като информация, изглежда че биас схемата (infinium) е свързана към захранването на предусивателя - и неговите бушони. С други думи, ако те изгорят, както е станало при мен, съдейки по наработещите светлини отпред, лампите си остават без биас и резултата е "red plating".

Не съм особено технически запознат, но подобно решение за такава важна част ми се струва особено малоумно.


Другото е, че практически всички връзки в усилвателя са направени с конектори подсилени с негово величество силикон - дори трансформаторите. Уж бугера спрели да правят това след най-ранните си модели, но изглежда са върнали тази практика за Infinium серията.

Ще видя как ще протече ремонта, и след това може да постна цялостни снимки. Смятам, че ще е добра идея да има малко повече информация за тези усилватели в БГ нет пространството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...

Смятам, че ще е добра идея да има малко повече информация за тези усилватели в БГ нет пространството.

Колко повече?

Търсачката на форума изважда 3 страници с информация.

Това са 65 теми, в които се споменава името BUGERA.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

valvesonfire внимавай да не пропуснеш някакви срокове - може нарочно да те мотаят и после да се окаже че не си подал каквото трябва навреме!!! Може да драснеш една темичка в лекс.бг с мъките си и там да те посъветват какво да направиш по казуса.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм има за Бугера доста неща, в които предимно плюят марката. Обаче от няколко часа съм хванал търсачката за врата! Пробвай да намериш нещо за Infinium технологията. Това е единствената тема, в която чувам някой да я обсъжда конкретно. Трупам си въпросите в едно Word файлче и ще ги стоваря като съм сигурен, че не мога да си отговоря сам на някой от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С плюене и реване едва ли ще стигнем там за където сме тръгнали.Голяма част от реването е след неправилна експлоатация-токов удар,неспазване на импедансите,включване без товар,намокряне,намеси на маистори в не оторизиран сервиз все неща дето не се покриват от гаранцията на нито едно нещо дето съм си купувал.Аз също не съм от София и ако ми се наложи да се разкарвам бих се замислил да дам парите за път на свестен маистор по наблизо.Винаги си купувам от дадена марка наи скъпото и не съм теглил късата клечка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали си изчел наистина темата? Ако беше реване несвързано с гаранцията, щяха ли да му приемат усливателя за ремонт? Ако го даде на "свестен майстор", какво ще стане с гаранцията? Ако си беше купил най-скъпия усилвател на Bugera (не че знам кой е, но по твоя пример), щеше ли да го топли ако марката просто е с ниско качество? А ако можеше да си позволи Mesa Boogie, щеше ли момчето да си купи Bugera? Айде стига глупости, моля ти се.

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали си изчел наистина темата? Ако беше реване несвързано с гаранцията, щяха ли да му приемат усливателя за ремонт? Ако го даде на "свестен майстор", какво ще стане с гаранцията? Ако си беше купил най-скъпия усилвател на Bugera (не че знам кой е, но по твоя пример), щеше ли да го топли ако марката просто е с ниско качество? А ако можеше да си позволи Mesa Boogie, щеше ли момчето да си купи Bugera? Айде стига глупости, моля ти се.

Най-скъпия е Bugera Trirec, който ще взема следващия месец. Да, искам и мога да си взема Mesa Boogie Dual Rectifier и ще го направя, след като придобия малко опит с Бугерата. По ред причини съм избрал да я взема - цена, вграден атенуатор и др.

Опитът ми показва, че е добре да не се изхвърляме със скъпи покупки без да сме наясно какво точно искаме. А да си наясно какво точно искаш няма как да стане без да си пробвал. Доста изчетох вчера и днес и съм напълно склонен да вярвам, че тея Бугери горят в следствие на кофти експлатация. Вярно, че няма как качеството на Trirec за 1600лв да е като на Dual Rectifier за 4500лв, но мисля, че не би трябвало да горят след 1 час извън кашона. За целта ще направя обстойно ревю като го взема с характеристики снимки и семпли, след което на даден етап ще занеса усилвателя при техник, за да видим как се държи( ако не изгори до тогава). Честно да ви кажа не знам защо е тоя хейт по марката. Преди да си взема моделиращия ми настоящ амп ми дадоха за няколко дни Bugera V55 комбо. Е това нещо вадеше чудесен звук и собственика му си го ползва дълго време с кеф. Да не говорим, че разовидностите му като V22 и по-малките модели, включително и този са на първо място в Tomman при комбо ламповите усилватели. Да всички знаем, че това се дължи на цената, но в крайна сметка не са чак толкова зле и са добър вариант за начинаещи като мен. Като изгори ще разбера дали аз съм бил кривия или е дефект и ще си взема бележка за случката. 

 

Не вземам Trirec с идеята, че най-скъпото е най-доброто. Усилвателя е на пазара от тази година и се води в класа на големите имена като ENGL и MESA. Всички знаем, че няма да е баш като тях, но пък може да ми създаде доста ясна представа какво е да имаш такъв амп:  

 

Dual Rectifier vs Trirec: http://www.youtube.com/watch?v=CX-DeHArSNc  - тук не мога да разбера защо месата мътнее?!?!

Bugera Trirec: http://www.youtube.com/watch?v=ZBDAh7-blGo

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Varbanov85, приятелю, темата е на valvesonfire, и съчувствието ми е към него.

А пък репликата ми беше към Ламби.

Дали ти можеш да си позволиш Меса и дали той може са две различни неща. Не знам защо реши че става въпрос за теб?

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"А ако можеше да си позволи Mesa Boogie, щеше ли момчето да си купи Bugera?" 

 

 

Ей за това коментирам. Щото не винаги се вземат по-евтини неща, заради липса на пари. Понякога и разум се иска.

Освен това всичко в коментара ми сочи към БУГЕРА, каквато е и темата. Не знам що само тая Меса ти се наби.

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина бугера се споменава, но детайлно... рядко. Дори в чужди форуми, реални ревюта, а не рекламни боклуци или директно плюене се намира трудно. http://forum.metroamp.com/viewtopic.php?f=49&t=40447&sid=e7aae97649479a3ad2110cd8cd643486 бе може би най-доброто което открих като аудио, информация и снимки. Впрочем, това бе което ме убеди че бугерите не са чак толкова лоши.

За срокове... Не смятам че има какво да се изпуска. По скоро става дума за желание да се отърват от мен като ме насочват към сервиза.

 

Обратно към усилвателя.

Петък вечерта смених едни изгорели бушони. Усилвателя тръгна, въпреки че при изгарянето им твърдеше че четири лампи са за боклука. Направих това поради опасението че в точно това ще се състои ремонтът като го закарам (и дам стотина лева за път). При последният разговор със сервиза, научих че именно това + смяна на лампи е бил първият ремонт.

 

Проблемът към момента е че инфиниума, така както правеше и като го получих, си светва на случаен принцип по време на работа, и особено при вкл/изкл, като точно тогава има навика да гори. Усилвателя работи два дни, като и днес ще бъде изпробван. С изключение светлинните ефекти, други проблеми, поне видими - няма.

 

Вече изпратих писмо до ъъ.. къстъмър съпорта на Берингер, с въпрос относно това ала-коледна елха тип мигане, тъй като от сервиза не можаха да отговорят нормално ли е или не.

 

Ще опиша как го експлоатирам и връзвам. Ако някой вижда проблем, нямам нищо против да виня себе си.

Връзки и стартиране;

 

Китара – кабел за инструмент – бугера на 4ома – кабел за аудио – бугера 2x12 на 4 ома (моно).

Power on за три-четири минути – stand by on и усилвателя тръгва, като му давам още около минута да загреят лампите преди да пускам сигнал (понеже издават стъклени звуци). Изключването е на обратно, със около 15 секунди в stand by преди да спра захранването. Главата не е пускана без товар.

 

Ако берингер ми кажат че мигането е нормално, то тогава така и ще си остане и ще се наложи да си взема много бушони за резерва. Може евентуално с много разправии да бъде заменен счупеният цокъл (всичките... на платка е). Но честно казано не ми се дават повече пари на вятъра.

 

Открих схеми на 333xl classic, докато търсех тези на 1990. Ако някой ги иска нека каже.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само казвам,че ако Бугерата е изпушила след неправилна експлоатация и собственикът и е наясно с това няма смисъл да се разкарва до София,защото хем няма да му я поправят хем и разходите ще са си за негова сметка.Като говорим за качество купих си RGA 7 с липсваща гаика на ключът за превключване върнах се в магазина и продавачът беше убеден,че си е била на мястото.Купих си гаика за 6 стотинки,но когато взех да я слагам установих,че и двете гаики са си на ключа,но отвътре.Та какво сега да ревна,че Ибанците не са качествени ли.Ползвам Бугера не защото не мога да си купя друго,а защото ме кефи как звучи и не изкарвам пари с нея.Ламповата техника си има и кусури,но да казваш,че нещо е боклук без да си го пробвал и чувал.Понеже повечето глупости изписани за Бугера са писани от хора дето нямат такова нещо им звучи мътно,ефтино,пали се или можеш или не аз така ги разбирам работите.Само да вметна импеданса на кабинет 2-12 бугера е 16 ома и ако си минал само  с бушони си купи и бира пак дълго е издържал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bugera-2x12-Cabinet-Back.jpg

 

Да поясна - 4 ома вход, моно.

 

Впрочем, дори си направих труда да проверя кабинета за лоши кабелни обувки. За моя изненада, такива няма - всичко е запоено. Тестван е и с други усилватели, и с мултицет.

 

Някой хора имат късмет с бугерите, някой не. Явно попаднах във втория лагер.

 

А ламповите усилватели че са капризни знаех. Но не очаквах да са толкова крехки, честно казано съжалявам че се насочих към тях а не към някоя транзисторна глава, макар и дори китайска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.