Jump to content
Българският форум за музиканти

Пукната глава на Jackson Warrior :(


Recommended Posts

Добър ден, колеги!

 

Наскоро купих един Jackson 2-ра ръка знаейки че е повреден (много добра сделка). Повредата е следната: Има пукнатина, минаваща през ключа за ниското Ми и конкретно през дупката за болтчето и продължаваща нагоре. Като махна ключа  самата част не пада, обаче мога да я вдигна нагоре и още малко и ще се счупи. Как мога да го оправя самичък? Нямам абсолютно никаква възможност да ида при лютиер защото най близкия е на много път а аз нямам възможност. Дали ще стане ако вкарам лепило за дърво в пукнатината и го притисна с дърводелска скоба? Помогнете моля ви!   :crying:

 

Ето ги и снимките (извинявам се за лошото качество):

 

http://s936.photobucket.com/user/mightyhutch90/media/1.jpg.html?sort=3&o=2

 

http://s936.photobucket.com/user/mightyhutch90/media/2.jpg.html?filters[user]=110122645&filters[recent]=1&sort=1&o=1

 

http://s936.photobucket.com/user/mightyhutch90/media/3.jpg.html?filters[user]=110122645&filters[recent]=1&sort=1&o=0

 

http://s936.photobucket.com/user/mightyhutch90/media/4.jpg.html?filters[user]=110122645&filters[recent]=1&sort=1&o=2

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то малко е деликатно положението..
Оправял съм подобно счупване, но не го направих да бъде естетически издържано.
Разтворих до колкото можах цепнатината, сложих хубаво лепило за дърво и после малка вида откъм горния ръб на главата.
Не те съветвам да го правиш така, просто споделям опита си. 
Китарата, на която правихме тая операция и до момента си свири.
Успех и споделяй както се случва! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако има друг начин съм готов да го чуя. Лепило за дърво имам, мислех да го вкарам в цепнатината чрез спринцовка и да го притисна със скоба (чиито ъгъл мове да се регулира).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър ден! Можеш да се справиш с ремонта и сам. Аз лично, миналата година залепих счупена глава на акустична китара, и не е мръднала от тогава(да чукна на дърво). Махаш всички ключове, подготвяш си терен и инструменти, няколко влажни парцала, тренираш на "сухо" процедурата два, три пъти и почваш. Лепилото, обаче е много важно в случая. Бих ти препоръчал да си купиш Titebond, но като знам колко лесно се намира в Бг, ще се наложи да чакаш докато дойде от някъде си. Аз изполвам едно лепило на Ponal, самата тубичка е с черна капачка, което ще рече, че е водоустойчиво. Мисля, че каквото и да е ПВА лепило за дърво, ще ти свърши работа. Казваш, че можеш да повдигнеш "проблемната" част нагоре. Тогава имаш вариант, с една много тънка четчица или клечка, да намажеш обилно с лепилото, можеш дори да пробваш, да напълниш една малка спринцовка с лепило и с най-тънката възможна игла, да впръскаш от него. След това слагаш стегите, но не бързай да натягаш до край още в началото, защото рискуваш да "изгониш", голяма част от нанесеното лепило. Най-добре си намери лепило за дърво, с поне 15 минути "отворено" време, така че да можеш през една или две минути да прилагаш повече и повече натиск. Влажните парцали са, за да избърсваш това, което излиза като излишък. Тренирай на сухо как ще сложиш стегите, защото ми се струва, че твоя случай, точно там е трика. След това чакаш 24 часа и си готов. Успех :)

Докато напиша и вече си си отговорил на въпроса сам :)

Редактирано от 81.slash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, искрено благодаря за отговорите! Наистина слагането на стегите ще е трудната част заради нестандартната форма на главата. Мисля, че ще се справя, отново благодаря за помощта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На нашия басист китарата е пукната по същия начин вече 15 години!

Съвета ми е да не го пипаш изобщо, а ако решиш да я ремонтираш и нямаш опит си има лютиери за тая работа. Работят професионално а и техните деца трябва нещо да ядат. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че работят професионално- обаче вече казах че нямам никаква възможност да ида- не финансова а по принцип. Искам да оправя китарата, защото често я мъкна насам натам и да не даде господ да я прасна нейде си и да стане така че после хептем няма да мога да я оправя сам. Ще се пробвам внимателно, бавно и разумно да я оправя- ако пък не стане ще го мислим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един въпрос. Добре ли ще е да използвам епоксидна смола от тая с разредителя, заедно в малка тубичка? Баща ми купи малко за един негов ремонт и прочетох някъде из форума че ставало уж. Или ще е по-добре с лепило за дърво? Със смолата като че ли няма да се налага да стягам толкова и за толкова дълго. Ама кажете моля ви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стягането е силно препоръчително. Не мога да кажа същото за епоксидната смола. Използвай лепило за дърво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Аз използвам някакъв вид епоксидна смола със втвърдител, продават се заедно.  И ми върши перфектна работа. С нея залепих глава на леспоул китара и вече втора година няма мърдане. Вчера залепих със същото един фингърборд върху гриф , но е още рано да кажа дали е било успешно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчително да се ползва лепило за съответния материал.

И трябва да се стяга добре.

Не е желателно слоя лепило да е дебел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така......залепих частта, обаче поради нестандартната форма на главата трудно се задържа скобата. И от тук идва проблема- скобата стяга, стяга ама леко я чукнах и тя падна (20 мин след залепването), и така няколко пъти през по 20 минути-но накрая я задържах- това беше 2 часа след залепването. Има ли шанс поради това рязко прекъсване и нарастване на натиска от време на време- да не се залепи както трябва? Защото ако трябва да пробвам да го залепя наново трябва да отчупя цялата работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, значи- китарата беше успешно залепена благодарение на вашата помощ- благодаря ви! Обаче имам още един проблем- болтчето за ключето не се завива докрай а вместо това е на 3/5 навътре. Реших да не пипам нишо повече и завих ключето на място и сега не мърда грам- ама лошо ли е ако оставя болтчето да седи така? Не стърчи много и не пречи по никакъв начин на настройването (мисля)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Следващия път да знаеш, че на лютиери, които са признати тук във форума можеш да пращаш и с куриер и после да си платиш наложения платеж със сумата за ремонта,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.