Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за аудио карта


PlamenM

Recommended Posts

Аааа, не затваряйте хубавата тема, бре, все някой друг може да се включи и да даде полезно мнение.. Аз наскоро също се оглеждах за PCMCI карта. В kvr-audio определено повечето изказвания бяха в полза на Indigo пред Audigy.. Е то верно и цената е друга ама.. Айде Ники, като се сдобиеш с Индиго непременно обади как е..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще споделя, макар че като гледам няма да е особено скоро, тъй като не горя много от желание да си правя лаптопа DAW. Аз в къщи трудно намирам време за музикални занимания, камо ли като съм някъде на път.

 

Иначе съм си играл малко с тази карта (най-вече слушах музика на нея) и съм доволен от звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич не знам къде живееш но креатив не правят карти за звукозапис а за гледане на филми и игране на игри

Пич, Криейтив отдавна са собственици на ЕМУ, а сега кажи че са боклук. А това че геймърските им карти не са подходящи за звукозапис е друг въпрос. Човека очевидно ще става хоум рекординг маниак, въпреки че твърди обратното. За лаптоп най-добре ей тва:

[email=http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185]http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=15185[/email]

Приателю уверявам те, че Креатив са лоши карти ;)

Разрови се из мненията на Евтим Джекеров той беше изброил всички косури

на креатив, а тва че са купили Ему това ни ги прави по добри :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе... аудижи 4 платинум има същите конвертори и същия процесор като на ему серията, но и цената е над 500 лева

да не говорим че ЦАП-овете на креатив са почти на нивото на провесионалната техника, това което спира картите им са изключително лошите АЦП чиято динамика рядко надвишава 80 дБ и липсата на балансирани входове и изходи

 

не може да кажеш че креатив са лоши карти, просто не са карти за звукозапис

 

аз все още записвам с аудижи 4, защото съм на мнение че не картата е това което ме ограничава на този етап, в момента в който реша ще я сменя, но сега имам други приоритети

 

също така смея съвсем уверено да твърдя че с тази карта съм постигал по добри резултати от хора които работят с много по качествена техниа - много пъти съм казвал, скъпите карти не записват сами, скъпите китари не свирят сами и т.н. тоест има и нещо наречено ЧОВЕШКИ ФАКТОР

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Липсата на балансирани връзки е ужасна. С това съм съгласен. Аз работя изключително със синтезатори както и VST DXi и собствени семпли за семплерите. После ЕКСПОРТ и готово.

Това не е маловажно и затова Криейтив ми стига. В случай, че ползвам картата и за запис на друго то гледам пулта да е наблизо и в такъв случай ползвам КЪСИ кабели и линейно ниво. В този случай липсата на балансирани входове не се усеща особено.

Относно динамиката при MUTE на всички възможни аудио устройства съм постигал максимум -96Db на входа. И за да не се получава проблем с външните синтезатори при запис не определям по MIDI нивото на инструментите (ако се ползва мулти тимбрал модул или синт), а ги записвам с нормална сила и после при смесване на WAV ги подтискам до необходимото ниво. Това - защото (особено при по стари свирки) определеното по MIDI ниво не намалява нивото на шума (както при хардуерен миксер) на съответните канали и ЦАП-ове занимаващи се с отделните инструменти и въпросния канал (глас) свири с много шум при ниско ниво на инструмента. По тази (и други) причини на синт саунд модулите се поставят няколко аудио аут-а за да си ги мушнете в пулт и да не се занимавате с MIDI левъл. Ако може не ползвайте и ефект процесорите в синта - не винаги са малошумящи. (собственици на синтове произведени след 2000 година да мълчат. И да черпят инженерите)

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не може да кажеш че креатив са лоши карти, просто не са карти за звукозапис

 

 

Точно това имах в предвид че нестават за звуказапис ама изобщо,

а тва че са направили карта за 500 долара едва ли ще е по добра от

някой таскам, протулс, рме, саундскейп и.т.н. :unsure:

А ти Лое продължавай да си мислиш че креатив става,

като е смениш ще видиш че съм бил прав ;)

Нещата ще ти звукнат доста различно от сегашните ;)

бъди сигурен :no:

За мен креатив си остава карта за игри, слушане на музика, гледане на филми,

тва е B)

Като тестваш по сериозни интерфейси говоря да работиш с тях извесно време

сам ще се убедиш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всяко нещо с времето си :unsure:

 

просто не ми се взима нещо двуканално, мисля да събера малко пари и да взема сериозен 10 канален интерфейс

 

току виж догодина двд аудиото стане официален стандарт...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LOE, самото ти зказване за сериозен 10 канален интерфейс показва дълбоко не познаване на професионалния хардуер. 10 канала в природата се срещат само във вид на 8 канала ADAT интерфейс + 2 канала аналог. Имаше една доста дълга дискусия във rmm.ru относно приложимостта на Creative за работа. В крайна сметка консенсуса беше, че НЕ става. Поради простата причина, че дори да използваш само DXi и VSTi, с последващ рендеринг ITB, това което е важно е МОНИТОРИНГА и качеството (верността) на изходния аудио сигнал. А точно там Creative издишат със страшна сила. И не е въпрос само на конвертори - същите АЦП/ЦАП се използват и във далече по-скъпи карти - а главно на стабилност на вътрешния клок. При Creative стойностите на джитера са кошмарно високи, оттам идва и характерното "замъгляване" на звуковата картина, което пък не ти дава възможност за нормално управление на параметрите на звука. Както се изказа един приятел, дълги години работил на Audigi и съвсем наскоро преминал на EMU 1820m, "баси, и кво съм чувал всичките тия години!!!!"

P.S. аз лично съм със "звукова карта" Tascam DM-3200 през FireWire 24 -канален интерфейс.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм....повечето от нещата, които казахте са абсолютно верни, но понякога има тенденция да се абсолютизират нещата... :P Съгласен съм, че картите на Криейтив (в зависимост от модела) се намират (и звучат) обикновено от 1 до 3 нива под повечето специализирани за звукозапис аудиокарти. Говоря от личен опит, тъй като съм имал и още имам 2 бр. Live!, 1 бр. Audigy2, както и някой друг модел на Lexicon, MOTU...На всеки компютър съм инсталирал и бластера, и многоканалната карта, тъй че много пъти съм си правил продължителни сравнения между двете карти на един и същи сетъп. В сравнение с която и да е от многоканалните ми карти, картите на Криейтив (както много пъти се е споменавало тук) 'свирят' доста постно, без много обертонове, леко замазано, с много шум (особено Live! серията)....абе казано с две думи - нямат тяга.

Нормално - те са правени със съвсем друга цел и в тези области (акселерация, филми, etc.) може да се каже, че са много добри.

От друга страна обаче претенциите (и финансите) на част от хората, които искат да се занимават с обработка на музика често се разминават с тези, които смятаме за задължителни като минимум. Някои искат просто да се записват вкъщи, без никаква акустична обработка на помещението, без монитори и т.н.

В такива случаи ме съмнява, че купуването на карта за $800 да речем ще подобри драстично звука на такива индивиди. В техния случай е напълно достатъчно да си сложат едно Audigy2 и да помислят за по-важните неща. Вярно е, че Криейтивските карти възпроизвеждат доста по-добре, отколко записват, но също е вярно, че качеството на една система се определя от най-слабото й звено. Винаги е по-добре едно Audigy2+прилични монитори, микрофони, предусилватели и т.н........отколкото $$$ карта+hi-fi колони+динамичен мик за $30-40...в края на краищата нещата винаги опират до финанси. Общо взето всеки вече знае (кой с питане, кой с четене и слушане) кое е хубавото и какво да си купи - само някой да му даде парите. :P

 

П.П. @presly, 10 канала "в природата" могат да се срещнат не само като 8 ADAT+2аналог, но и като 8 аналог+2 S/PDIF и то в една и съща карта (имам 2 такива)....а също и като доста други комбинации. <_<

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с yamaha! Вярно, че има и други (но по-рядко срещани) комбинации за 10 I/O. Също се извинявам за,може би, малко резкия тон - в крайна сметка въпроса беше за евтина карта, но просто Creative с кривото си ASIO на евтините си модели бисъздал повече проблеми, отколкото ще реши. Съществуват и други, не много по-скъпи карти, които биха свършили много по-добра работа именно на визирания тип потребител - в крайна сметка KX драйверите могат да бъдат доста объркващи, като за начинаещ.

P.S не съм нито търговец, нито представител на каквато и да било фирма, просто сигурно 1 година от живота ми (човекочасове) е минала в инсталиране и обясняване на начина за работа с разните му там Лайф, Лайф2, Одиджита и пр. Креативски битови карти на колеги, купили си въпросните карти по съвет на "експерт" от компютърен магазин :wall:

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз и още нещо да кажа. Не че съм ултрас на Крейтив, обаче така както аз ползвам картата саунда при плейбек си е доста як и голяма част от недостатъците не са налични. А именно през S/PDIF и след това ДД & ДТС ресийвър с колони. Разбира се при запис това не помага ни най-малко... :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто чуй някоя друга карта в паралел с твойта. Можеш да вземеш за проба от някой дистрибутор. Обещавам ти изненада...

Всъщност, това мойто май вече си стана чисто заяждане - сори! :P

PEACE! <_<

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите, засега се спрях на възможно най-семплия уред :), jamlab na m-audio. Най-вероятно е играчка, но за мойте изисквания - запис на импровизации върху плейбекове с цел мъчително изслушване на грешките ми е напълно достатъчна.Смятам да използвам роланд майкрокюб кубето си за предусилвател , харесват ми амп симулациите му, след тов ДИ бокс , джамлаб и после лаптопа, пък на лаптопа може би амплитюб....пък да видим

Редактирано от PlamenM
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.