Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за заключващи ключове


81.slash

Recommended Posts

Може! Просто, в предоставените данни по спецификацията от двете фирми, се забелязват незначителни разлики. Но, както споменах - не са изобщо решаващи за каквото и да било. По-важното е, че се потвърждава разликата (матриалите също са част от спецификацията).

 

... и още нещо да спомена. Понеже стана въпрос за монтиране на стъдовете (директно и с втулки) - директното монтиране/завиване предполага по-"необработено"/натурално предаване на звученето/вибрациите на комплекса струни>тремоло/бридж (седла; база; блок); пружини; обтегач; винтове. Има осезаеми разлики (имам достатъчно опит със стари ABR-1 и по-нови ABR  и Nashville). ... на който, както му хареса, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обещах, че ще пиша като дойдат ключовете. Препоръчаните от shtur4o ключове, се оказаха почти пълно копие на тези, които бяха на китарата. Пиша "почти", защото като свалих старите и се оказа, че отворите в главата на китарата са с диаметър 10 мм., а пък осите на ключовете на Gotoh са с диаметър от порядъка на малко над 6 мм. Шеста струна с размер .056 влезе без проблем, съвпаднаха малките отвори отзад на главата, които са за машинките на ключовете, но този голям диаметър за осите не позволи слагането на втулките в лицевата част на главата. Хареса ми този механизъм на заключване и реших все пак да не връщам въпросните ключове, и ги сложих на една бюджетна, уестърн акустична китара. Както се казва- На свинче звънче. От естетическа гледна точка, може и да не се харесат на някои хора, тъй като пластмасовите бутони са леко зеленикави, но аз нямам претенции. Ако някой има LP, с ключове Kluson Deluxe, и иска да ги смени, първо да свали един от старите, да свали размери, както на самия ключ така и на отвора в главата на китарата, и ако всичко съвпада, горещо препоръчвам тези ключове на Gotoh. Аз все пак се бях навил да си сменям ключовете, и си поръчах Grover Rotogrip. Вчера дойдоха и се залових със смяната. Осите влязоха перфектно, съвпадна дори единия от двата отвора от старите ключове, за закрепване на машинките отзад на главата, пробвах 6-та струна и влезе без проблем. Проблема дойде, когато се опитах да заключа струната. Оказа се, че дебелата струна не позволява на пина, който е вътре в стъблото на ключа, да се захване за резбата и да "върви" нагоре. Тоест, "кръгчето", което се намира отзад на машинката на ключа, и с което се върти въпросния пин, който от своя страна се намира в стъблото на ключа и при движението му нагоре, се заключва струната, някак си "изпада" и не може да заключи дебелата 6-та струна. Примирих се, и разплетох част от оплетката и се порадвах малко на временния успех. Този път, като се опитвах да рзтегля струната, и всеки път част от оплетката подаваше, което правеше настройването невъзможно. Със другите струни, положението не беше по-розаво. Подхващах края на стърчащата струна с клеща и опъвах преди да заключа струната, с цел да не се получава дори една навивка около оста на ключа. Но после при настройване и последващо опъване на струните, се получаваше пълен оборот, което ме навеждаше на съмнението, че самия пин подава и не задържа изцяло струната. От естетическа гледна точка няма повече какво да се желае, супер красиви са, но не се оказаха правилен избор за мен и днес ги изпратих обратно. Останах другите опции-Schaller и Sperzel, но изчакам 2-3 месеца да ми мине разочарованието, и както ме посъветваха, задължително ще се опитам да комуникирам с тях, преди да поръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Сега вече, можеш да си потърсиш едни допълнителни, конвертиращи втулки (лесно се намират из нета) за ключовете 'Гото' и да им се радваш!

А 'Ротогрип' - за спомен ... или за по-тънки жици!

 

http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Tuner_parts/3_8_Conversion_Tuner_Bushing.html

 

 

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.