Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно авторски права


Recommended Posts

Здравейте! Четох доста от темите тук,но не разбрах на 100%...

Първо:Ако съм си записал сам нещата мога ли да си намеря продуцент?

Второ:Ако не работя с никакви музикални компании,студиа,продуценти и т.н

мога ли да получа лиценз и авторско право върху това, което съм създал?Ако да къде и как?Извинявам се за тия въпроси,но не съм се сблъсквал с тази част от музиката :greenangel:

Редактирано от Yamaha1000
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 след като си си записал нещата сам значи имаш всички права.От там нататък ти решаваш какво да правиш с парчетата съответно си дириш продуцент или ставаш unsigned artist.

 

2.Работиш или не със звукозаписни компании и т.н. трябва да си защитиш нещата.Това става в Мюзик Аутор.Са да ме утрепеш не се сещам къде се намираше, но все някой ще ти каже от тук присъстващите.По едно време някой говореше за още една възможност, но не помня каква е.При подписването на договор със звукозаписна компания и т.н. вътре в него си има клаузи за правата.Вариантите са най различни.Пример: Компанията взима правата за даден период от време и всеки ремикс който направиш си длъжен в този период от време да им го предоставяш.Или 50 на 50 или ти плащат неописуема сума но забравяш че си го направил парчето и т.н.

 

 

Това е което се сещам сега.

 

Успех!

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чети тук http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/2.htm закона за да имаш обща представа. Оттам нататък са възможни всякакви договорки между теб и ползвателя на произведението стига да те уреждат теб условията. Закона те пази обаче от всякакви посегателства (на теория) - превилника за прилагането му обаче куца.

 

При всички случаи обаче да си член на МУЗИКАУТОР е предимство в някои случаи. Според устава на дружеството те би трябвало в случай на употреба на твои неща да те издирят и да ти платят - стига ползвателя да ги е уведомил разбира се...доколко на практика това става не знам защото все още не съм член там, а в едно друго дружество за колективно управление на авторски права.

 

Между другото не съм сигурен дали някой някога защитава каквото и да е някаде (говоря за музика, хореогафия, литература..изкуство като цяло) - по презумпция ти си автор на нещата които показваш за твои докато някой не докаже обратното. (това е малко наизуст щотото отдавна не съм го чел тоз закон щото е български ама за българи не важи!!!). При патентното право е друго и си плащаш запазването на продукта за различни територии и дори периоди от време..май...

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1.Намираш в нета адреса им и телефона.

2 Обаждаш се и питаш - "Мога ли да стана член/членка при вас"

3 IF (Otgovor=Yes) THEN Попитай "КАК" ELSE Тегли им една М...

END :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако смяташ да ставаш член за Мюзикаутор, тогава почвай с майните още от сега. Адреса им е на Алабин на ъгъла на Алабин и Витоша в безистена на последния етаж. Има табела. Телефона в интернета е стар. За 15 лева на година (това е максималната сума, която ще получиш за едногодишен труд) не си струва да го помня. Членски внос - 15 лева на година (преди нямаше).

Та... Отиваш там, подписваш един лист (ще ти вземат ЕГН-то, телефон за обратна връзка, но никога няма да ти се обадят), плащаш 15 кинта и после пиеш студена бира или вода или нещо друго по свой вкус.

Това е.

:metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече не са на "Алабин". Но забравих точно къде е новия офис. Ще проверя и ще пиша. А колкото до М. на културата - там се прави регистрация на всеки нов аудиопродукт, за да може да се издаде продава легално. Но примерно във Франция такава практика няма - можеш да си издадеш каквото искаш...

 

Колкото до майната на Мюзикаутор - съгласен съм. Въпреки, че ми се иска да не е така! След като минах през всички инстанции, за да издам едни ноти - Мюзикаутор ме пратиха в министерството, от там в библиотеката, от там - пак в министерството /при положение, че АЗ исках да платя каквото е нужно/ - теглих им една и си издадох каквото ми трябваше. Ако някой иска да ме съди за нещо - да заповяда!

 

Това, че като си регистриран някъде си и някой ти пази правата е чиста илюзия!

 

Влад

 

п.п.

В темата "зАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО" към края съм дал линк към извадка, която е валидна за музиканти. Тъй като законът включва и правата на художници, дизайнери, преводачи и т.н.

Успех!

В.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.