Jump to content
Българският форум за музиканти

Метал се свири....от метали.


Recommended Posts

У нас в България сме свидетели на странен парадокс. Събират се някакви момченца... и решават да свирят метал (във всичките му разновидности - от комерс до ъндърграунд). Дотук добре. Но метал се свири успешно .....от метали... Това е начин на живот - ходене по определени заведения, места за събиране, носене на характерно облекло, коса. 

 

А какво виждаме у нас? Късоподстригани мамини синчета свирят "хеви метал"... Тези хора  не се събират в метал обществото...Там никой не ги и  познава... Но те имат група и претенции! Те свирят и си мислят, че са добри! 

 

 А и често казват: "феновете са отрепки", "за нищо не стават феновете", "публиката не струва", "не искам да свиря за такива хора", "ще си свиря в мазето и отвреме навреме -2-3 пъти годишно ще ударя наживо, колкото да покажа, че имам група.", " условията в клубовете са лоши и затова ще си свиря в мазето".

 

Хора, тази музика се свири от фенове и от мотивирани хора, а не от неадекватни недоразумения...  А лошото е, че ни губят времето на нас, мотивираните! 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този странен парадокс, както го наричаш, не е ограничен само в рамките на България. Има хиляди знайни и незнайни хорица по света, които се засилват да свирят метЪл (независимо какъв) по една или друга причина.

А относно това с метълите и, че трябва да изглеждат еди-си как, за да свирят метъл и той да им се получава, си в жестока заблуда. 

Виждал съм хора с въпросния имидж (коси, дрехи, събиране в опр. заведения, и т.н., и т.н.), на които този имидж изобщо не им помогна да звучат по-малко зле. За да не излезе, че и аз съм претенциозен многознайко, под зле звучене имам предвид единствено две неща - фалшиво пеене, което и дете ще разбере, че е фалшиво и постоянно разминаване м/у инструментите. Тези две неща са предостатъчни, за да не излиза която и да е група на сцена, НО тази беше на сцена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приемам - метЪл е... :metalist:

Мисълта ми беше, че между тези неадекватни недоразумения, може да има и добри музиканти, въпросът е, че от това няма смисъл, понеже си поставят ограничени цели - не се борят за редовни участия, не харесват публиката и не искат да се показват пред нея, харесва им да си свирят за себе си... и т.н. т.

 

 

В крайна сметка групите на тези момченца псевдо-метъли се разбиват, понеже те не могат да задържат екипа. Та кой ще репетира всяка седмица примерно веднъж, като знае, че "Шефа" няма да се навие на повече от два-три концерта годишно... Изгубена кауза. И изгубено време.

 

И ми е много смешно като занареждат: ами то нямало време, не сме били добре подготвени, еди кой си от групата грешал... :slap:

 

:curse: Марш у Уево и чао!

 

Ама изгубеното време не се връща...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Моята идея е да спрем да си губим времето в обсъждане на това, защото изгубеното време... нали. :) Нека се опитват хората, нека има "motion in the ocean", както се казва. Което има потенциал да вирее - ще вирее и ще е успешно по един или друг начин. Естествения подбор си работи. :)

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че не ходят да пият по кръчмите какво общо има с музиката? Аз темата нещо не я схванах. Дразниш се на мамините синчета, които не изглеждат като метъли? Какво лошо има, че някой харесва да свири за себе си? Усещането да свириш само по себе си е достатъчно яко без значение пред публика или не. Вярно е, че адреналинът и тръпката на сцена са готини, но според мен не трябва тези емоции да се гонят с цел чесане на его. Основата трябва да е желанието да се твори. Това разбира се е според мен. Както се казва за всеки влак си има пътници.

Редактирано от anomandrus
  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друго имах в предвид. Със старата ми група получих главобол от провалени концерти... И се замислих - защо с тия хора си проваляме участията? Аз искам да излизам на живо, кефя  се... а те го дават "на въпреки" и падат участията. Провалих си няколко участия, падна ми авторитета сред няколко собственици на клубове и музиканти.  Понеже по тяхна вина участията паднаха. 

 

Викам си що се занимавам с такива "ерзац-метъли"? :thumbdown: Като се замисля те изобщо първо не са в тези среди, второ ги избягват, понеже за тях " метълите са отрепки"... Как един "не-метъл" искаш да е успешен музикант, свирещ метъл? Няма как да стане това...  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. хм.. много любопитна тема .... и с много наклонени плоскости по нея .... и не до там видими  подводни рифове ..

 

.. защото както вероятно не малко от нас добре знаят , ако се направи група от членове на добре описаното по горе метал общество - т.е. от хора , за които метал начина на живот е  това което наистина правят  - ходене по определени заведения, места за събиране, носене на характерно облекло, коса.. .. и бих добавил - напивания , повръщания , после изтрезнявания на другия ден и на вечерта всичко пак отначало .. та ако от такива се направи група  , то това ще е .. най тъпата група с света .... това го имаше при пънка навремето  - пичове дето си живееха като пънкари правеха групи и точно затова голяма част от автентичните пънк групи за нищо не стават .. да . автентични са , но ... нали трябва да можеш и да свириш ... поне малко .. а ако искаш да свириш добре трябва да свириш .. много по добре .... а ако искаш да свириш много , много добре , трябва да свириш .... много , много добре ... а всичкото това отнема време ... адски много време .... но не във кръчмата при метълите , и под масата зверски пиян и оповръщан и на другия ден махмурлия ... няма как да стане ...

 

... затова си има разделение - едните си живеят трезви през по голяма част от деня  , репетират яко , записват , издават албуми и правят турнета в задимени клубове , спейки в автобус със още пет други групи , в който от миризма на кубинки и пръдни не се диша , а другите си живеят метълския начин на живот и слушат онова , което трезвите са записали и изсвирили на живо .... е когато някоя метал група си навие на масрафа , автобуса вече е само за тях и не мирише чак толкова ... защото знаем , че времената на метал групи със частни самолети отминаха ... за жалост ...

 

... така , че отдайте малко почит на мамините синчета дето свирят метал старателно , макар да не живеят точно като метали ... все пак ако не бяха те , истинските метъли щяха да слушат метал вероятно с два акорда и леко разстроени китари , записан в оповръщани студия .. а това нямаше да е много приятно .. макар ,  че щеше да е автентично ...

 

.... та така ... живи и здрави бъдете :metalist:

  • Like 7
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Написал си тотални глупости, а отговорът на zanev 70 изчерпва темата, все пак ще добавя нещо: "...At least NSBM has a point other than the brain-dead "sex, drugs & rock'n'roll" attitude in the rest of the metal scene." Сам потърси кой го е казал това ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.