Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване


elfish

Recommended Posts

Здравейте. Занимавам се с музика от близо 7-8 години, свирил съм по концерти, в заведения, по сватби, но винаги е имало някой интелигент, който да ни озвучава. Сега реших лека полека да си понакупя нужната техника за да не съм зависим относно озвучаването. Бихте ли ме посъветвали какво трябва да купя, какви да са параметрите му и т.н. - говорим за озвучаване на площ от максимум 250-300кв.м.

 

П.П - моята импровизирана група е от 4 човека.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поразгледай из форумните теми, колега. Темата ти е широко дискутирана тук.

 

Не знам подробности около групата ти (какви инструменти използвате най-вече), но предполагам, че поне без смесителен пулт не можеш да минеш. Ако имате електрически инструменти (китари, бас китари, цигулки... главно струнни), можете да озвучите всяка с отделен усилвател (тип кубе), като тези усилватели по време на live се ползват като монитори от съответните музиканти. Клавирите обикновено се включват директно в пулта, както и микрофоните, с които се озвучават вокалисти, акустични инструменти (китари, барабани)... След пулта вече имаш усилватели, които да ти озвучават цялото помещение или открита площ съответно.

 

В настоящия ми пост само са маркирани някои основни положения. За повече информация виж по другите теми във форума ;)

 

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

elfish

^^ Забравил си във въпроса си един доста съществен момент. Апаратурата сама не върши работа.

"Композирането" на системата за озвучаване иска "Интелигент", за да се конфигурира правилно, и съответно да върши работа.

Още един интелигент е нужен за да работи с вече композираната система.

Можеш разбира се да отделиш няколко години, за да се квалифицираш и сам да свършиш тяхната работа, но ако не държиш на качество и публика, ще минеш и без такава квалификация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето една доста опростена схема, която дава добри указания кои са основните елементи. Като каза 250-300 м2 това е закрито пространство предполагам. Не съм особено компетентен за да дам окончателен отговор на този въпрос, затова ЕТО линк към един калкулатор, който ще ти свърши работа, и още един лик към тема, която е полезна при тези изчисления. Поздрави.

 

Pa-schematic.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви за бързите отговори. С групата ми свирим предимно народна музика, сръбско, балади, естрада и тук там малко чалга. За композирането на системата горе-долу си имам понятие, защото съм наблюдавал къде се слагат колоните. Просто исках информация относно какви колони, усилватели и какъв пулт да си взема. Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, не, че нещо, но за 7-8 години участия не си ли добил представа какво представлява едно PA и какво ти трябва? Ако си във варна, върви в някой голям магазин - примерно динакорд, питай там, хората ще те посъветват какъв вариант да избереш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към dontwarrior: Ами бюджета варира, защото мисля да отделям всеки месец по малко от заплата, което ще рече че няма да мога да купя всичко наведнъж.

към 7thString: Иначе знам за какво служат усилвателя и пулта, как се свързва схемата (електротехник съм все пак), просто исках да ме насочите към марки и модели, както и мощността - среден клас (нисък в най-лошият случай). Искам нещо читаво, което ще ми върши работа, но пък да не е от най-скъпите.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ok, но колко месеца ще събираш и по-колко пари? Ако ще го правиш така, по-добре отиди както каза 7thString в Динакорд, и купи системата наведнъж, но на изплащане. Да , оскъпява се така, но поне от самото начало ще имаш системата, конфигурирана от специалист.

Според мен ще ти трябват поне два усилвателя с около по 1000 (2 X 500) вата, кросовър, колони, миксер, микрофони ако нямаш, една-две DI кутии. Добави кейсове за тях и става дебело, лесно ще отидеш към 5000-6000, за среден клас, даже може и да не ти стигнат. Не си писал и какви инструменти имате, за 250 квадрата ще трябва да предвидите и микрофони за барабаните, защото няма да се чуват иначе. Това ще ти оскъпи миксера, защото ще ти трябват повече канали.

Преди година бях в същия филм и за около 3000 събрах система от RCF 8" топове по 300 вата, и един 12" съб от 1000.

Усилвателите са Crest и Crown, crossover LD. Не търсих големи говорители, защото системата трябваше  да е портативна, но от друга страна не исках от пласмасовите или активни колони, защото подръжката е по-трудна, така че има много променливи специфични за целта. Ако си напишеш всички изисквания, може и да успеем да помогнем, но така аз в момента не мога да ти кажа нищо конкретно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В групата ми няма барабани - има рототоми които се използват за пълнеж, синтезатор, гайда и певец. Относно другото - бас няма да ми е нужен понеже в колата имам 1 - 600 вата и в мазата един 800 вата, които предполагам ще са предостатъчни за бас. Други колони имам 2 х 200 вата които мисля, че ще могат да се използват за монитори ?

 

п.п - няма да имам възможност да взема на изплащане, защото току що си взех синтезатор на изплащане. Не съм и казал, че апаратурата трябва да е чисто нова, може да взема и втора ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената на сета за който писах е също втора ръка. Така както си го представям си вземи две активни колони от по-реномираните (над 750 вата). Баса от мазата го захрани със стъпало (ако е активен и с кросовър, още по-добре), ще ти трябва кросовър за да разделиш сигнала за баса и топовете. Малък миксър за микрофоните на гайдата и вокала, повече от 4 микрофонни входа няма да ти трябват.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.