Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам въпроси и то странни :)


Recommended Posts

невярвам да и стане нещо на китарката :D кво кат е със по дебели струни  на нея и е се ено  :D  даже са и е по готино малко разнообразие да има ;)  аа аз си паза възглавничките  :headbang:

Е, не - не знам за другите, ама аз се потрисам... Може и да се смееш сега, ама за мене каквато и да е китара(и най-изкорубената и очуканата) е нещо повече от припалки за камината с нестандартна форма... С тия дебели струни съсипваш грифа, просто, да не говорим как в един (не)приятен момент той ще се отпори от тялото като хастар на овехтяло пАлто, дето викат по некои краища на България... И не й е все едно на китарата, 'ма си няма езиче да ти издума. Гласче има и съм убедена, че проплаква.

 

'Баси - само аз ли си уважам инструментите и труда на тоя, дето ги е изработил?!? :-(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оффтопик://

 

Винаги съм смятал, че в емотиконите на форума силно липсва - "прекръствам се три пъти" и подобните за другите религии ... :-/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи във това да експериментираш няма нищо лошо , напротив отваря ти нови врати ;) както смених тънките струни със дебели така на тарамбуката махнах мембраната и изпънах ена мушума (аз така си му казвам) и бях супер изненадан от звука който вади мушумата мушума саунд :D

се върна към китарата ;) тва за подпалките . . . явно визираш някой друг :P или просто така си го споменаваш :headbang: относно грифа като малък го бях счупил обаче ми го оправиха и то много яко със болтове от горе от долу железарка стана :-( така че няма опастност да се "отпори от тялото като хастар на овехтяло пАлто" :P и китарката си има гласче :D са е със по дебел тембър възмъжава :P на около 20 години е все пак ;)) и си търси друга китарка със тънки струни голям гриф и малко тяло :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сънчо - пиле шарено - и аз искам такава емотиконка вече ;):headbang::D (засега тройно се дзверя само)

 

 

Човеко DummTekKa - все се е случвало да пореставрирам някой и друг 'струмент - това с болтовете не ми се чини да е сносно, но - ти си знаеш... Просто... Експеримент не е да съсипеш нещо готово, а да направиш от (почти)нищо - нещо ново. Експеримент е да си изработиш(или да ти изработи някой кадърен в областта) тяло на китара, което ще може да издържи на струните, които искаш да сложиш - на мен ми се е искало да си направя класическа китара със седма(или седма и осма) струна - басова, ей така - за едни класики на Карули и Сор, дето мисля, че биха паснали. Но засега не съм си осъществила въжделението, че т'ва ми е кусурът, дето се вика. По-натам - дали аз сама, дали с другаря Pacman, или с един друг разбиращ човек от форума(май пловдивчанин) - все ще се изпълни и тая хрумка...

 

 

И в заключение - на бас можеш да сложиш струни от китара, но не и обратното. Казвам го с най-добри намерения - не си ме засичал досега из форума, че ме нямаше близо година, но всеки по-"стар" ще ти каже, че аз съм крайно против разприте - да не решиш, че нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със болтовете и върна животеца ;) повече от 5 години не е мръднала и затова съм сигорен че и грифа няма да се изтърбуши.Пък и не вярвам да е толкова голямо натоварването , защоот преди бяха 6 струни сега за 4.Просто махнах 4те най тънки струни и добавих 2 дебели , незнам защо мислиш че съм я съсипал.Даже така и е по кеф защото по често се заигравам със нея :headbang:)

и аз съм против караниците и не си мисля че ми се караш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

твоето дете е наясно с цените.

въпросът беше да се избере компромисно решение,

т.е. да се изберат Ла и Ре от скъпа марка и Ми и

Сол - от евтина, тъй като струни Ла и Ре са много

по-употрбяема в началното обучение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оффтопик://

 

Винаги съм смятал, че в емотиконите на форума силно липсва - "прекръствам се три пъти" и подобните за другите религии ... :-/

Да се добави моментално!!!! :)

 

 

 

а ве юнаци. няма нужда да си атомен физик, за да познаваш (поне донякъде) свойствата на материалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въпросът беше да се избере компромисно решение,

т.е. да се изберат Ла и Ре от скъпа марка и Ми и

Сол - от евтина, тъй като струни Ла и Ре са много

по-употрбяема в началното обучение.

Е това е доста авангардно...

Защо мислиш така? Все едно да кажеш, че в началото не се използват всички гласни струни, а само някои. Но няма да е вярно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

За първи път чета темата и невероятно се забавлявах!

Свиря на няколко инструмента и от опит знам,че дори и само да удариш един акустичен инструмент,звукът му се променя...........,защото той има душичка-тя е звука,тя е инструмента.

Някои от предложените експерименти са мн.забавни,а други-понаболяват.

 

И все пак,как продължава приказката,какъв е този неочакван край по впр. във форума :(

 

Сега свири ли човекът на цигулка и въобще к'ва я е свършил?????????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Snowwhite, относно червото от коч, за алергичните към латекса си се продават презервативи от... "organic membranes", които не съм виждал в БГ :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

O.K.

 

Аре вече без простотии, че докато изчета темата направо се ядосах (както никога до сега!!!! ;) ).

Ами пича не знае бе обяснете му!!!

 

Оня ден се сдобих с цигулка и естествено в ентусиазма си, като не зная, че ключовете се вадят, скъсах 3 струна Ре и за да си взема 1-ия урок, сложихме с даскала 4 струна от комплект Ернибал за електричка (докато си купя нови) !!! И стана!

 

Ха сега моля някой компетентен и зарибен пич (без надувки), ако може да ми даде информация:

 

1) Има ли опастност за грифа на цигулката или космите на лъка от тази пригодена струна! Защото за 3 часа свирене не се случи нищо на космите, но за грифа???Логично е, естествено, нещата да се иползват с елементите (струните) измислени за тях!!! Но сега точно нямам отделени финанси в размер на 25 лв. както прочетох по-горе, а и не съм сменял тези на електричката от 3 месеца!

2) На каква цена вървят струни подходящи за един начинаещ цигулар, които да отговарят на задоволяващо (небходимо) качество???

3) Прочетох по-горе за лъка! Колко струват естествените и колко изкуствените косми??? И кога се сменят??? Какво се прави когато се скъса косъм? Колко косъма тр. да се скъсат за да се смени цял комплект!

 

Съжалявам ако засягам информация побликувана в др. тема, но сега точно нямам време да търся! ;)

 

Тhanking you in anticipation!!!

Greats!

Bye!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1) Аз се съмнявам, че ще има проблем за лъка и струните, но все пак звученето едва ли ще е същото... Но не мога да коментирам съвсем компетентно, като не знам как звучи с китарната струна.

2)За начинаещ може да си вземеш и най - евтините, които намериш. Едно време имаше български - "Гашевска" се казваха, бяха около 10 лв комплекта. Не знам дали още съществуват. Ако пък все пак ти се доискат хубави, намери 65 лв и пиши ЛС да ти кажа от къде и кои да вземеш.

3) За цени за косми не мога да ти кажа, но ако си начинаещ по - добре сложи изкуствени.

Като се скъса косъм просто го отрязваш от двата края(най - добре става с нокторезачка). Аз като нямам под ръка нещо за рязане ги късам и режа после каквото остане.

Сменят се като останат прекалено малко, за да е удобно или се прецакат много. За съжаление по - подробна информация не мога да ти дам - то си е до конкретна преценка. Най - добре е да питаш учителя си. Тук следва един съвет - от време на време (след известна употреба) космите се цапат и трябва да се перат. Прави се със сапун, вода и четка за зъби, като предарително си ги махнал от лъка или си го увил с хавлиена кърпа. След това се оставят да изсъхнат върхи равна повърхтност(маса например, не два стола с дупка между тях) и ги търкаш хубаво с колофон след като вече са сухи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) за изчерпателната информация!!! Мн. ми е полезна!!!

Ами аз оня ден като ходих да си купувам str. за kитарата, питах само за струните! Най евтините имали Китайски- 14 лв. след туй са до 80 лв.! Абе аз и куфар тр. да си взема, ама и те имат хубави цени!!! :)

 

Мерси пак САРМА В МРАКА :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.