Jump to content
Българският форум за музиканти

Ноти Тромпет


Ston3

Recommended Posts

Здравейте. Като ученик свирих няколко години на тромпет. Обаче от около 10-тина години, не съм свирил. Сега реших да си закупя тромпет обаче съм позабравил някои неща. Та въпроса ми е, някой можели да ми помогне с схема или незнам и аз какво точно :), как се възпроизвеждат нотите от 2ра октава и съответно, заедно с # и "бемол". Дано съм успял да формулирам правилно въпроса си. Не мисля да ставам музикант, но ми е интересно да си припомня някои неща и да се опитам (чисто любителски) да възпроизведа нещо. Но понеже съм в чужбина нямам възможност да ходя на уроци тепърва :). Благодаря за вниманието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Колега, схемата е много проста. Когато не натискаш машини се възпроизвеждат натуралните тонове. Те са същите като обертоновия ред от основния тон. Машините служат за понижаване на съответния натурален тон. Аз свиря на валдхорна, но допускам, че и п ритромпета ще е така:

1 машина понижава с 1 цял тон

2 машина понижава с половин тон

3 машина понижава с един и половина тон

Сиреч - каквото свириш с 1+2, това ще изсвириш и с 3. Проблемът е правилното интениране. и на различните инструменти може да се използва различен гриф, особено във висок регистър.

Принципно, с каквито машини свириш в първа октава, със същите машини можеш да свириш и във втора октава (става въпрос за същите тонове). Проблемът, обаче, отново е доброто интониране и трябва да намериш най-удачния гриф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.