Jump to content
Българският форум за музиканти

Правим си репетиционна


Recommended Posts

По-горе, това беше според мен сумата за качествени, миксер стъпало и колони. Естествено не Midas, LabGruppen и EAW, но прилично качество.

А иначе бюджета в темата е все още 800-1000, та затова предложих Samson миксерчето и Solton колони.

 

 

И в миксера ще се свързва 2 микрофона, китара и бас

Така свирехме преди 20 години ..

Явно в бг нещата не се променят след 20 а след 200 години.

 

 

Бандата е млада, дано свирят след 20 години

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като Валяка ми отговори, донаписвайки стар пост, а аз нямам Edit post вече, пак искам да почетем внимателно какъв е въпроса. Хорат правят собствена репетицонна и имат въпрос относно озвучаването за нея. Не акустиката, не изолацията, не техническото им ниво или инструментите които свирят, не е и СОТа, който трябва да вземат (което според мен си е чиста загуба на пари, имайки предвид стойноста на апаратурата), просто озвучаване за репетиоционна за доста скромен бюджет, в това всички сме съгласни.

 

Ясно е че за тези пари може да не им хареса звука. Но е очевидно че са отворили темата за съвет, а не за подигравки, или ги посъветвайте нещо конструктивно или замълчете. Освен това има хора които правят хит след хит със стартов клас апаратура, въпроса е колко е креативен един човек се вижда точно тогава когато техниката няма много възможности.

 

Сори за :offtopic-001:  ето един такъв: http://www.soundonsound.com/sos/jun12/articles/benny-blanco.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боже, боже...

Как си личи мисленето...

Не говоря за сигурност в полицейски вариант !

Говоря за електрозахранването!

Колко теми вървят с въпроси за удряне на ток, за брумове и заземявания и още и още...

Ама не случайно говоря да не се ограничаваме в мисленето на конкретна персона!

Толкова много неща не са засегнати във началния въпрос, които са със Съществено значение! Някой ги вижда, друг не може.

Важното е да налага собственото си виждане докрай.

Моля, предпочитам да спра, за да не се ядосвам. Нищо, че после други ще се ядосват ;) .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се ядосвай, не мога да си представя какъв си като се ядосаш. Естествено че като ми кажеш сигурност, ще си помисля за електрозахранването :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обосновка:

1. 2 наема - 1 текущ и един депозит - 400лв

2. СОТ - 60лв инсталация плюс 20лв на месец

3. Ток - 40лв (промишлен)

4. Вода - 20лв

5. Ключове за всички - 20лв

6. Правени колони, за вокали - 1000лв със стойките

7. Правен амп - 400лв

8. Каменна вата, най-евтината - мин 100лв

9. Плат за над ватата - 50лв, Илиянци

10. Кабели - 100лв

11. Барабани комплект - 1000лв

12.Стойки - 200лв поне

13. Микрофони по желания, моя е 270лв с отстъпката

14. Труд без пари, ама бензина е с пари

15. Смесител си имаше единия пич

 

Китари, комбота - кой каквото има...

смятайте с калкулатора

Редактирано от rockstarr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз искам да се включа в дискусията, тъй като и с моята група сме долу-горе в същото състояние, каквито са и авторите на темата. Тежат ми на сърцето едни неща и искам да ги споделя:

 

Първо да започнем с бюджета - да, това е проблем, но когато става въпрос за група, чиито членове са ученици или студенти (както е в нашия случай примерно) е малко неудобно да искаш сумати пари от вашите за инвестиция в хоби, при положение, че тези хора инвестират в живота и образованието ти. Много добър ще е варианта в който всички си имаме добре платена работа и 1000 лева на човек няма да ни изглеждат кой знае колко, при положение че могат да бъдат спестени за 2-3 месеца. Дай боже на всеки любител-музикант да стигне до този момент.

 

Репетиционна под наем vs. Домашна репетиционна. Безспорен е фактът, че най-добрите неща обикновено се измислят в процес на джем, ако хората от групата се познават добре по между си и мислят по сходен начин. Тук идва обаче въпросът с атмосферата, който винаги ме е притеснявал в репетиционните под наем. Притиснат си от времето, а колкото и да са приветливи, пак не могат да ти създадат чувството че си си у дома. Винаги си някак напрегнат и не чак толкова склонен към пълно отпускане и отприщване на творческият ти гений :) Именно за това, особено ако се пише авторска музика е най-добре да си имате едно ваше си място, да можете да ходите там когато си поискате и да творите на воля необезпокоявани от никого.

Естествено има го и варианта да си измисляте песни в домашни условия с акустични китари и миди клавиатури и да си пращате файлове по Skype, но това е съвсем различен подход и резултатите също са доста по-различни накрая (не по-лоши, просто по-различни).

 

Техниката. Мен винаги повече ме е интересувал въпросът с композирането, пред този с техниката която се ползва за запис или за изпълнение. Ето тук нещата не са ми много ясни. В последната година станах свидетел на един парадокс. Първоначално ходихме да репетираме вече измислените песни в една репетиционна в София, която се води много добра, има възможност за запис на репетициите в реално време, непрекъснато има човек, който ви регулира нивата, техниката е на ниво (според тези които държат репетиционната - аз пак казвам, не разбирам от техника). Обаче някак не звучеше. Да, чуваш си идеално инструмента, чуваш и останалите инструменти, но всичко беше някак сухо и без живот. И впоследствие ние си помислихме че проблемът е в нас, че просто не ставаме за група на живо. Няколко месеца по-късно се събрахме да репетираме на вилата на барабаниста. Барабаните му са в една малка стаичка в мазата. Нямаше абсолютно никаква изолация. Техниката ни беше две кубета (по 15 вата), към едното бяха включени едновременно китара и лаптоп с миди клавиатура, а към другото - само китара. Наложи се барабанистът да свири една идея по-тихо. И въпреки кънтенето което имаше, въпреки че с трудност чуваш ясно всеки един от инструментите поотделно, някак цялостният микс беше много по-добър. Имаше живот. И тогава решихме, че е по-добре да си направим наша си репетиционна. Наистина не знам на какво се дължи тази разлика в резултатите. Дали защото сме си само ние, дали защото инстинктивно намираме някакъв чар в Low-Fi-я, или е нещо друго.

 

В крайна сметка и ние в момента се чудим каква техника да си купим - предполагам вариантът с хубави тонколони и миксер и 2 микрофона за вокалите е окей (другото от кубетата). Тааа защо написах всичко това. Тук като давате някакви конфигурации с бруталните (за нас) бюджети и казвате, че другото е боклук - ами ето, че не е задължително всичко да е до такава степен на ниво, че да се получават добре нещата. Може аз да греша, не знам, но според мен не е вярно, че вариантът с платена репетиционна е по-добър от този с репетиционна тип DIY.

Редактирано от The_Final_Cut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка и ние в момента се чудим каква техника да си купим - предполагам вариантът с хубави тонколони и миксер и 2 микрофона за вокалите е окей (другото от кубетата). Тааа защо написах всичко това. Тук като давате някакви конфигурации с бруталните (за нас) бюджети и казвате, че другото е боклук - ами ето, че не е задължително всичко да е до такава степен на ниво, че да се получават добре нещата. Може аз да греша, не знам, но според мен не е вярно, че вариантът с платена репетиционна е по-добър от този с репетиционна тип DIY.

 

Въпрос на вкус според мен. Ако се замислиш, при цена от 8-10 лв/час бюджетът ще стигне за поне 1 година свирене по платени репетиционни (ако си уредят отстъпка за редовни клиенти особено ;) ).

 

В крайна сметка всеки се разпростира според собствената си черга. Конфигурациите с брутални и дори умопомрачителни суми колегите не вярвам да ги дават, за да се похвалят какво самите те притежават :D Просто пичовете бая да се замислят, за да не си чукат после 800-1000 лв в главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В платените репетиционни винаги някой чака след теб,никога няма свободен час за спонтанно свирене когато ти се иска,според мен не може да се стигне до сериозен прогрес по този начин.Всички сериозни които познавам имат собствена репетиционна или студио,тъй че няма какво да го умувате толкова.Парите които ги давате за техника не ги хвърляте защото тя си остава за вас.Ъпгрейдвайте се постепенно Рим не е бил построен за един ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Помещението е голям проблем, аз не бих се хванал нищо да правя в някакво място под наем, освен ако няма да капят кинти от там. Разход е и е кофти усещане да кихаш всеки месец.

Но останалата част, всеки най-вероятно има някакви неща, ще се съберат пари за каквото няма.

 

Mернах нещо и ми стана любопитно - правен амп - 400лв....???? Правени колони .... 1000 лв........

Ако ще струва толкова, какъв е смисъла да ги правиш :D, :D

Барабаните - бог да пази барабаниста и да му дава кеш :P, зависи колко е маниак

 

п.п. както барабаниста трябва да се бръкне дори за минимален читав комплект, така много добре ще е и китаристите и басиста да си намерят поне минимално свястно озвучаване, всеки за себе си. 

Доста по-лека задача от на барабаниста.

А пулта и колоните за други работи да ползват, така може да минат с по-малка мощност.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 лентови колони с 19см щпертплат, колко по-малко да струват....ако се намерят по-добре звучащи  НОВИ в тая ценова рамка , аз ще висна от моста Чавдар, завързан за мъжкото достойнство...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен сметките придобиват съвсем различен изглед в зависимост от каква гледна точка/амбиции изхожда бандата.

 

За група, която няма особени амбиции инвестиция от 2-3 хиляди лева изглежда безмислена /не говоря дали е посилна или не/. За друга, която обаче има бъдеще /според хората в нея разбира се/ и са налице мераци за нещо сериозно сумата изглежда доста по-смислена. Също много зависи колко често и по колко се свири.

 

На мен действително ми стана интересно и набързо сметнах, че свирим средно 2 пъти седмично през последната година. Заради малка пауза през лятото го "сложих" 1.5 пъти /една репетиция бидейки 2 часа/, което автоматично прави около 1100лв за последната година. Говорим за може би най-евтината репетиционна, 7 лв/ч. Ако е някоя от по-реномираните /10лв/ч/ то числото става почти 1600лв.

 

В общи линии излиза около 90-130лв на месец, което може би е достатъчно да покрива текущите разходи на собствена репетиционна или почти да ги покрива/наем, ток, сот/. Само че това е ако се свири по 3 часа седмично /колкото съм заложил в сметката/. Ако се свири повече става друго. Т.е. поне за мен с първоначалната инвестиция за техника си купуваш комфорта да свириш когато и колкото искаш. Останалите разходи са константа.

 

Сериозен дръмър би трябвало да си има комплект, а басиста и китариста да си имат усилватели с необходими кабели и микрофони за тях си. Остава да се влага в звукоизолация, централно с пулт плюс ранзи битови удобства - столове, печка за зимата, вентилатор /ако не и климатик/ за лятото и т.н. Примерно 3000лв, което е 750лв на калпак. За работещи хора, които имат амбиции да се занимават сериозно с хобито си, мисля, че не е непосилна сума. Още повече, че толкова струва една китара от ниските слоеве на средния клас.

 

Т.е., както и при всичко друго много е важна гледната точка :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това имах предвид като казах че всеки гледа през собствения си мироглед. Въпросите повдигнати тука са няколко, но не от този който отвори темата.

 

1. Дали е по-изгодно да се наеме собствено помещение или да се наема на час: Икономически по-изгодно е да се наема почасово, но това има и недостатъци: Мъкнене на техника всеки път, ограничение с времето в което може да се свири и пр. Още със задаването на въпроса е ясно че групата е избрала собствена репетиционна и е намерила помещение, така че да ги убеждавате че това е по-скъпо няма смисъл, групата си е претеглила плюсове и минуси и си е направила сметката.

 

2. Дали това помещение има изолация, акустично третиране, читава електро-инсталация и СОТ не е известно. Факт е че не всяко помещение има нужда от изолация или СОТ, това зависи дали е в сграда където ще е проблем шума или не, и дали е сигурна срещу крадци. Акустично третиране е необходимо, но със скромен бюджет от около 200 лв това е постижимо. След като въпроса е какво озвучаване ще трябва, приемаме че и помещението има електрическа инсталация. Дали тя е проблемна, или не също не знаем, предположението ми е че е заземена, 3 X 16 A, дали това е офис или частна сграда също не е известно, така че дали ще е промишлен ток или за частни потребители може само да се спекулира.

 

 

Въпроса в темата е дали примерните колони ще са достатъчно мощни за да са по-силни от барабаниста, цитирани са модел усилвател и колони, както и бюджет. Този бюджет е САМО за озвучаване, поне с това впечатление останах. - миксер за 2 микрофона и 2 линейни входа, стъпало и колони. Всичко допълнително, стойки, инструменти, акустично третиране и/или изолация си се трупа отгоре.

 

Според много от нас, и мен вклч. този бюджет е недостатъчен за качествена техника, въпреки, че във репетиционна за 10 лв. тя също няма да е  top-notch. Но, на групата им се свири и не могат да отделят по-голяма сума.

 

Какво става във форума обаче: един не харесва избора апаратура, друг се е видял като форумния гуру и си измисля всевъзможни причини да не каже нищо конкретно, трети все още претегля че ще е по-евтино да ходят да репетират почасово. Това е все едно да питам дали да си купя Рено или Форд, един ми казва че единствено Мерцедес са коли, а друг че с такси е по-евтино. Това не е помощ, а философстване, айде по същество.

 

Основния въпрос е какви, възможно най-мощни колони могат да се вземат за 1000 пари.

Моето мнение съм го изказал горе, има и още едно с примери. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.