Jump to content
Българският форум за музиканти

Правим си репетиционна


Recommended Posts

Здравейте! Ние сме млада група и ни писна да свирим по гадните репетиционни и да даваме пари за наеми, затова решихме да си направим собствена такава, за да можем да си творим на воля колкото си искаме. Но понеже не сме запознати много много с нещата бихме желали да ни помогнете. Китарата и баса смятаме да ги озвучаваме директно в пулта (свирим с процесори)... Понеже бюджетът ни не е особено голям се спираме на http://www.thomann.de/gb/behringer_pmp_530_m_bundle.htm ... Този пауър миксер достатъчно мощен ли е да захрани колоните и дали всичко това ще надвика барабаните (барабаниста ни бие силно). Другият вариант е да вземем по отделно миксер и стъпало. Има много втора ръка. Но какво трябва да е стъпалото (откъм мощност), че да захрани тези колони? И въобще какви и колко колони са ни нужни?

П. С. Бюджетът ни е скромен - 800-1000 лв. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2х300W стъпало и то Бери. А колоните даже са по 150W само. На Бери ги смятайте на половина ватовете. :)

Съмнителна работа с тоя комплект, даже доста.

 

По-добре вземете един какъв да е пасивен миксер с достатъчно входове + активни колони, които могат да се ползват и самостоятелно (примерно за монитори да си ги носите на лайв).

 

Ето тия имат достатъчно тяга:

http://www.thomann.de/gb/behringer_b115mp3.htm

 

Тези са по-евтини и също могат да станат, макар че няма да спестите особено много, а мощността е доста по-малка:

http://www.thomann.de/gb/behringer_b112d.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усилвателчето е моно, 1х300W, 4 ома. Комбинацията с озвучителните тела, които са по 150 вата, 8 ома, е точна. Естествено е да се очаква, като се продават в пакет.

Каквито и препоръки да се дават, няма да са удачни. Всичко зависи от нивото на ползващите.

Ако не схващат разликата между моно и стерео, между качество и беееерингер, между музика и дж-дж, може да си вземат каквото са решили.

Освен това финансирането на проекта е в пряка зависимост от качеството, мощността и акустиката на помещението. Кривата е много стръмна и пътят е "Stairway to heaven".

Споменах акустиката, а за нея изобщо не се споменава. Нейното влияние е огромно. Както върху качеството, така и върху парите.

Та така, можем да си чешем езиците безкрай, защото темата е безкрайна. 

А писмото на автора е с адрес "на село за тате" (да поясня за всеки случай - истрел в тъмното, напосоки.) Незнанието е голяма сила.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май втора ръка ще е по добре да потърсите, това не са много пари дори и за малко PA.

 

Писах нещо подобно в съседната тема за саунд карта и монитори: за този бюджет е по-добре да се вземе едно нещо което да става и друго възможно най-евтино, докато не се вземе по-добро, отколкото две които не стават. Какво имам предвид:

 

2 активни колони за почти целия бюджет:

 

http://www.thomann.de/gb/solton_mf_200a.htm    не са top-notch но не са и Берингер. 840 лв.

 

възможно най-евтиния миксер с идеа за ъпгрейд : http://www.thomann.de/gb/samson_mdr_624.htm : 140 лв.

 

Както писа Валяка, не си писал за изискванията за миксер, освен вокал, бас и китара, друго ще се свързва ли?

 

Иначе има и пакети : http://www.thomann.de/gb/samson_xp_308i_bundle.htm ,  960 лв, но този има колони с по-малки говорители, на басиста може да не му хареса.

 

ето сет с 15 инчов бас:

 

http://www.thomann.de/gb/the_box_cl_108115_basis_bundle.htm 1000 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи Самсона ще ти стигне като входове. Взимаш Солтон мониторите и си пей сърце.

По-добре ще е от пластмасовите колони а и по-нататък можеш да вземеш пасивната версия (http://www.thomann.de/gb/solton_mf_200.htm) и да ги захранваш със тях, със speakon изхода. Това не е задължително естествено, всяка пасивна колона от 8 ома може да се захрани оттам. Гледай само мощността да е до 150-200 W, според спецификациите, стъпалото е 200 RMS /400 peak, по-мощни колони няма смисъл, тъй като няма да може да ги захрани.

 

Друг вариант е да вземеш само пасивната версия (500 лв чифт), евтино стъпало и Самсона, но ти си прецени.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия чорба я сърбах....докато се нагласите, купите всичко, изолирате, платите ток, вода, СОТ, наем, и най-отвратителната репетиционна под наем ще ви изглежда като студиото на Dream Theater..a 10-те лева на час ще ви изглеждат като 10-стотинки за кафе-машината...

Идеята китара и бас в централното....хм....хората са измислили комбо-усилватели...

марки като Бери и производните му...два пъти Хммммм....

просто мнение..без ангажименти

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето, очаквах някой да каже как НЯМА да стане, можете да си сверите часовниците.

Приятел, това че на тебе не ти се е получило може би се дължи на грешно отношение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай малко!

Навлизаме в нещо, което е известно в нашата детска литература - "Райко многознайко"

Човекът не казва, че не се е получило, а че е нерентабилно.

Това е едно много вярно твърдение. Още по-вярно е, когато подобни решения се опитват от хора, които нямат възможностите да правят нещата сами (впрочем тези които могат са пренебрежимо малко). 

Когато човек има за цел да получи все пак някакво качество, а не да се мине метър, се опира до външни специалисти. А знанието и възможностите струват пари. Сериозни пари! Прибавени към материалите и изработката става страшно!

Нека не коментираме популистки! Това само сваля и без това ниското техническо ниво на участниците във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз предложих апаратура съобразена с бюджета, докато ти и рокстарр не казахте нищо конкретно, освен намеци че нивото на питащия е ниско и че апаратурата за тези пари не струва. Не мисля че идеята тук е да се мине метър, темата е отворена за да се сондира най-удачния вариант в тази ситуация. Не всеки има 5-6 хиляди за да екипира озвучаване за репетиционна. Ако имах по-голям бюджет щях да предложа по-реномирани марки, но в никакъв случай не искам да обезсърчавам или да се държа елитарно, всички тук сме от един отбор и дали нивото е високо зависи изцяло от участниците в дискусиите и то от форумците които пишат редовно.

Съгласен съм че е по-скъпо да поддържаш собствена репетиционна, отколкото да ходиш за по 2 часа някъде, но има хора които предпочитат да свирят през своите кубета (миксери, колони), и също така предпочитат да не се налага да ги мъкнат всеки път.

В доста случаи, собствената репетиционна е мястото където ще се направят и демо записи, ще се сложи и съответната апаратура и когато си дал мило и драго за да я придобиеш не би искал тя да бъде опустошена от колегите след теб.

Ако това не се харесва на хора които държат репетиционни, опасявайки се че ще останат без желаещи наематели, значи въпросните хора правят нещо грешно, било то с отношението към музикантите или хигиената на подобни места.

Ще цитирам пак Jurassic 5 от друга тема тук, която бе заключена и изтрита след като тръгна в същата посока:

 

Either you are part of the problem or part of the solution, what is your contribution in life?

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако приемем, че всички музиканти от групата свирят с нисък клас инструменти и ефекти/процесори, мисля, че общата сума на въпросните китари, басове, барабани, микрофони и т.н. ще надхвърли горепосочената сума. Не съм запознат по отношение на цени, но ми се струва, че дори една що-годе читава изолация на помещение ще глътне поне значителна част от тези пари. А без нея все едно нищо не правите.

 

Не искам да ви обезкуражавам, момчета. Евала, че искате да осъществите едно такова начинание, но ви приканвам наистина да се замислите дали си струва. Лов на маймуни с трици обикновено не става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитираната сума  (5000-6000) беше за озвучаване, не за китари, педали, кубета и барабани, както и изолация/акустично третиране.

А и ние не знаем къде е помещението за да гадаем дали въобще е нужна изолация. Без акустично третиране няма да мине за да не му кънти, но темата не е за това. Въпроса е лесен:  какво да се вземе за да се озвучи репетиционна с 2 микрофона, бас и китара без кубета, минавайки през процесори (т.е. доста вероятно с амп моделинг) за до 1000 лв. Оттам нататък всеки го тълкува през собствения мироглед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И в миксера ще се свързва 2 микрофона, китара и бас

Така свирехме преди 20 години ..

Явно в бг нещата не се променят след 20 а след 200 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитираната сума  (5000-6000)...

От къде изникна тази сума? В тази тема не я видях?

Имаше друга - "П. С. Бюджетът ни е скромен - 800-1000 лв"

 

Освен това, момчетата не са запознати с друго, освен, че са виждали наличие на Хапаратуръ която е необходима за да се изкара звук от инструментите. Ако останем в сферата на техните знания, ще ги насадим на пачи яйца и няма да сме им полезни! Много по-смислено ще е да "добавим" това, което което не им е известно, но съществува.

Така, че темата не е за озвучаване, а за "правим си репетиционна" !

Правенето на репетиционна не е събиране на няколко неща накуп, а една цялостна концепция, за да може да се върши работа.

Да не зачекваме ли въпрса за сигурността, която изобщо не им е хрумвала на младежите?

За да ги оставим да се изпържат? 

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.