Jump to content
Българският форум за музиканти

Taмбура


Recommended Posts

Преди няколко поста някои беше споменал за нея, ама поне се късно се усе6там, 6те се осмеля да ви питам в отделен мейл:

 

1. Интересува ме какъв е нормалния и строй? Знам само, 4е има 4етири дублирани струни, но ни6то пове4е.

2. Коя как се настройва? Конкретно, китарата стандартно е EADGBE, a тамбурата е .......кво?

3. Какви е спецификата при изпълнение на този инструмент, т.е. акордите как се строят? Пълни три - 4етиризвучия или само отделни тонове от акорда?

4. Винаги ли се свирят и двете струни от двойките?

 

Проштавайте, ако на някого се сторят смешни тези въпроси! Много ме вълнуват, така че наистина много 6те съм благодарен да ме светнете за тези не6та.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

1. Има два строя които се използват - единия е като четирите най-тънки на китарата: ЕBGA (от високите към ниските), другия е цигулковия строй EADG (пак от високите към ниските. Аз лично позвам китарния строй - много лесно се свири, не мислиш за тоновете.

2. Акорди се свирят по-рядко отколкото на китарата, предимно мелодии. Но иначе е същото - свириш колкото можеш тонове. Най-често четири.

3. Двойките струни се настройват на един и същи тон първите три, и на октави четвъртата. Винаги се свирят заедно - то е невъзможно да свириш само на едната - много са близко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са чак толкова близко ;) .Аз на тая,дето я взех от Илийката успявам на 3-та и 4-та да си плескам на горната от двойката свободна(най-често,че е по-лесно),а на другата си натискам я октавка,я квинтичка некоя,каквото дойде.

 

Има едно друго нещо,което поставя сериозен въпрос - защо,ако няма да се ползва китарната настройка,са турнати тез точки,баш като на китарата - на 5-то,7-мо,12-то и т.н. прагче?!? :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е само това,де - те ти указват определени тонове по грифа.Ако е на цигулков строй трябва да са на друго място точките.Служат за настройване :D също.Ама предполагам,че и ти сега ме бъзикаш,та няма да обяснявам повече :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не се бъзикам. точките по грифа показват прагчетата. а пък според строя - и конкретни ноти. не мисля, че се слагат на места където има конкретна нота. поне не съм чувал тази теория.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не, кажи ми. така или иначе ще попитам диригента Байчев за това, взел съм си Инструментознанието с 6 при него а то включва и народни инструменти. не е казал за това. какъв е принципа, на кои ноти се слага точка ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12-то прагче(например) ти показва не само къде е средата на дължината на грифа, но и тона, отстоящ на октава над дадената свободна струна.

Това може и да не го знаеш или да ти се струава маловажно,но...Да не знаеш, че са там точките, НАЙ-вече заради флажолетите?!? :DТе делят дължината на струната на точно определени части, като почнеш от 1/2 при 12-то прагче и т.н..Знаеш какво са парциалните тонове.Е - те тия точки ги указват къде се намират по-основните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да има пряка връзка с флажолетите, това съм го учил по история на инструмента, но какво всъщност показва самата точка когато е сложена на 12то прагче освен че там е 12то прагче ? ако е друг строй флажолетите се запазват - така че защо да са на друго място точките ?

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи по-горе ти казах, че служат и за ориентация при настройването.Ако се настрои на друг строй се обезсмисля наличието на точка на 5-то прагче.Говоря за стандартните точки на 5-то, 7-мо и 12-то прагче.Както е при класическите(в 90% от случаите) китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Ха-ха!Не съвсем, защото ако настроиш един инструмент по друг(различен от стандартно приетия)начин ти го превръщаш в друг.Така, че - китарата си трябва да си има точки на точно тия места, защото те са ключови :D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.