Jump to content
Българският форум за музиканти

ямаха или фендер


peshoy2k

Recommended Posts

за класически китари (щото май всички за тях отвориха дума) - Фендер са с по-плосък и тесен гриф от стандарта. един вид за да ти е по-лесно. Ямаха правят страхотни класически китари, всичко си е по стандартните мерки. преди години когато си купувах хубава класическа китара много се двоумях между двете марки. в крайна сметка си събрах още пари и си купих Ямаха ЦЖ131 , от концертните серии, със горна дека тип "солидно дърво", неверятен звук. нищо общо с ефтините Фендер и Ямаха от сериите тип "стюдънт". ако имаш пари -това ти препоръчвам - китара която има толкова хубав, плътен , богат тембър. кара те да свириш. в последствие свирих на нея половин година по 8-12 часа и си почти стигнах до тендовагинит и трябваше да спра да свиря за 3 месеца :rolleyes:

между другото винаги се продават прекрасни запазени класически китари на старо - прегледай обявите.

ако си търсиш акустична китара не знам какво да ти препоръчам. аз си търсих миналата пролет електро-акустична китара, пробвах всичко до 1000лв по магазините, включително и Фендер и Ямаха и накрая се спрях на Силвертон. най-много ми допадна, не знам защо. може и да съм сгрешил, но просто я усетих най-близко до мен като звук и гриф.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пари нема действайте нали го знаеш тоя лаф :rolleyes: , няма спор за скъпите ямахи ама сравнение между евтините и фендерите ме интересува. ямахите по 1000 луева са 10х ама в ценовия диапазон 200-250 където са и фендерите си е дилема да ти кажа. все пак моята българска китарка дето ми е останала от първите уроци демек отдавна резонира при определени честоти/тонове много гадно и после трябва да махам бас заради тия тонове и става манджа с грозде. така че и един стаг за 100 е по-добър от нея за запис, но все пак мисля това, което купувам да не е съвсем учебно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами за тези пари са учебните серии. не си взимай такава. аз моята Ямаха ЦЖ131 я продадох на TONY за 200лв, запазена като чисто нова. много хора продават класическите си китари. купи си на старо хубава китара. ако е запазена е перфектна. старите китари са по-добри от чисто новите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе имаше един пич от пловдив ама мн далече :rolleyes: беше постнал много яка китарка. и все пак ключовата дума е ЗАПАЗЕНА ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами пак ти казвам - старите китари са по-добри от чисто новите, и това не е мое мнение. първо дървото е изсъхнало и има по-добър звук, и второ - ако е имало фабричен дефект се е проявил :rolleyes:

мисля че има в базар.дир.бг обяви от време на време за класически китари

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не че ти се бъркам в избора,но ако мислиш да даваш пари за това защо не помислиш за Guild,Martin или Washburn?

 

p.с.Едва по-късно видях че говориш за 200-250лв....

Не си мисли за тези 3те по-горе.Интересно какви са тия Фендъри на тази цена или това е Squier?

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз като напълно незаитересован от кухарките, и като човек, който веднъж е свирил на фендер custom юбилеен модел ще кажа само: ФЕНДЕР !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за "Fender"-a по една единствена причина - на "Yamaha"-та звукът е твърде матов и поради това дори неотчетлив на моменти."Fender"-ът вади по-кристален звук.А един такъв винаги може да се помътни леко,докато матовият и да го "изостряш" все ще звучи замазано.Просто по-силно и шумно...Замазано...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...аз моята Ямаха ЦЖ131 я ...

йо а ма мен :godbless: Тази китара е много много добра между другото.

 

Учудващо за мен обаче Фендер класическите не са лоши. Отчетливият звук, присъщ, повече за разновидноста наречена "фламенко" китара обаче не винаги е подходящ. Не за друго ами, защото в повечето случаи аз поне не го намирам за "отчетлив", а по-скоро за леко "кух" с повече изразени среди, което спомага за отчетливостта, но пък и си е определен тип тон, който не се харесва на всички.

Още по-супер учудващо за мен е, че тъй като преди месец търсих класическа китара (за почти начинаещ) и в крайна сметка се спрях на изненадващо добър "фламенко" екземпляр - производство на родната Кремона. Проблема е че почти нямат консистентност в качеството. Демек - тва сигурно е 1 на 100-200-300 такава китара. В крайна сметка обаче си заслужаваше обикалянето де.

Определено обаче Ямахите на мен повече ми харесват тоже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

начи аз поне забелязвам у ямахата няколко неща на пръв поглед:

 

1) мн голяма динамика, което за контактен микрофон, който е чувствителен на бас :think: , може и да не е мн подходящо. иначе е мн хубавко така за ушенцето;

2) като че ли по-малък състейн. демек звучи как да кажа по-стегнато /може да е и от струните/

3) изработката е по-добра според мен по-пината е: лак, дървесина, ключовве

 

пп говоря за по-евтините ямахи и не съм ги чувал в един магазин така че го давам на спомени

 

смятам да ходя пак ама тоя път си взимам микрофона и слушалките и така ще ги слушам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.