Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с пианото ми


andres03

Recommended Posts

Здравейте ! 
Предварително се извинявам,ако има подобна тема във форума и в момента спамя,но не успях да намеря проблем като моя.Така,на скоро 2 от клавишите на пианото започнаха да потъват.Отворих горния капак и забелязах,че чукчетата не се прибират като останалите,а остават по-напред.Единствено се прибират на мястото си,ако изсвиря стакато.Пианото няма и година,чисто ново е и грижа се добре за него.Не знам защо се появи този проблем.Понеже живея в Стара Загора и в града няма акордьори се обръщам към вас за помощ :) Благодаря предварително ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Стара Загора има музикално училище, има културни институции с пиана/рояли. Абсурд е да няма акордьор.

Не пипай нищо сам. Всеки може да те съветва по нета, но ако почнеш да пипаш, ще направиш беля.

Надявам се грижата да не включва буркани с вода в пианото и пипане по механиката.

Марка и модел на пианото, ако може?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уча в музикалното училище и от там знам,че в града няма нито един акордьор в момента.В музикалното викат човек от София.Не съм пипал нищо по механиката.Марката на пианото е Schumann.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акордьор за какво е необходим?

По принцип един ремонт на пиано, свързан с подмяна на струни или друго по звукопроизвеждащата част на пианото би изисквал настройка от акордьор и следва като естественото обединение "дерматовенерологичен кабинет" при все, че и така няма да се наложи трябва парите от ремонта да бъдат делени между двама (акордьор и техник).

Обаче аз протестирам, някой калпав акордьор може да е по-вреден от машинен инженер, който никога не е виждал пиано, защото инженерите не учат за конкретни машини, но учат Теория на Машините и Механизмите, учат Статика, Кинематика и Динамика, учат Съпротивление на Материалите, учат Материалознание... какво ще направи акордьорът?!

Сега ако има някакви специализирани инструменти за пиана, то това ще бъде плюс за варианта акордьор, но един комшия/роднина машинен инженер в трезво състояние или читав техник...

Моето мнение е, че е по-добре дори само да му се хвърли един поглед от някого, отколкото да се продължава да се свири, защото аз стакатото си го превеждам като по-отривисто свирене и клавишът отскача като инерцията му помага да преодолее триенето и да се върне.

Сега това триене означава, че механизмът поради някакви хлабини не работи в равнината си а закача нещо и отнемането на материал от търкането и неудобството при свиренето с невръщането са малки проблеми, то какво става ако хлабавото му захващане доведе до напрежения и счупване и съответно ремонтът, който първоначално би се изразявал в наместване и затягане на елемент от звеното на механизма на въпросния клавиш(и), се видоизмени до ремонт, изразяващ се в подмяна на счупена част и амортизация на други?

Музикантът е като водач на мпс и както водачът може да кара кола за 1 милион, така и музикантът може да свири на инструмент, който при инцидент цял живот да работи на ангария не би могъл да изплати, затова е длъжен да се ослушва и оглежда за тропания, търкания, ненормално поведение на клавиши и т.н. по инструмента, както и да не го излага на слънце и под саксии, да го удря и т.н.

На мен и състудентите веднъж в ТУ-София, по време на лекция по Машинни Елементи, лекторът ни зададе въпроса "Може ли една машина да работи с точност по-висока от проектната и?"

И сега не-то те напира като отговор, така че едвам го сдържаш, ама  веднага след като един се обади и каза "Не!", аз се обадих и казах "Отричаш прогреса!" и лекторът само ме посочи с пръст и повтори думите ми.

Ние сме машиностроителния факултет, преподавателите в електронния се оплакват, че студентите, когато предават курсовите по схемотехника гледат параметрите на елементите, които параметри важат при 20 градуса целзии, едикаква си влажност и т.н. които могат да бъдат осигурени само при експлоатация в специални чисти и темперирани помещения.

Така че експлоатацията е неразделна част от изделието и дадено нещо дори да струва един милиард, в правилните ръце...

Аз веднъж си направих експеримент да си проверя ръцете, а донякъде и зрението.

Или по прецизна техника или по оптична и лазерна техника провеждахме лабораторно упражнение "Калибрация на микрометричен винт".

Лазерният интерферометър имаше скала на отчитане с деление един микрон(0,001 мм), деленията на микрометричния винт бяха със стойност 0,01 мм.

Дадох всичко от себе си, колегите ми отчитаха и не бързах да им казвам "готово"-когато бях недоволен връщах и отново захождах и установявах и ако всичко беше наред им казвах "готово" и те отчитаха и от 8-10 отчитания към 5 бяха точно, а останалите с грешка 1 микрон отгоре или отдолу, а винтът е с деление със стойност една стотна.

Сега този винт не е направен 10 пъти по-точно от необходимото, един вид да са сгрешили, че така са го направили, защото при експлоатация от някой човек в производството, който трябва да измери стотици детайли днес, няма кой да го чака прави като мен- 10 за 5 минути.

Съответно като се замърси достатъчно уредът и малко като го поизпуснат и т.н. съвсем скоро десеторно по-голямата му точност вече не само няма да я има, ами и ще дава грешка на самите стотни.

Това също е неразделна част от изделието (поддръжката) и е нещо като миенето на краката, което е и причината аз да не бъда склонен да се съглася с ЕРП-тата, че подмяната на амортизирани участъци от електрическата мрежа е инвестиция.

Но съществува и обратният момент-ако операторът гледа телевизия докато рабори с уреда и на някоя от позициите аха да запише показанието на уреда, ама записва отстъпката от цената на офертата рекламирана по телевизията, то калибрация на уреда няма да му помогне.

Така че трябва и воля, гледах по телевизията една лекция на Даниел Баренбойм, по време на която разказа как като дете баща му го завел при някакъв немски композитор ли... няма представа дали за него става върос, та въпросният "тютор" му дотегнал с натякване за това, че трябва да има волята/желанието у себе си да произведе въпросният тон за да може наистина да се чуе от пианото, но в лекцията Баренбойм изрази съгласие с възгледа му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И след като изписа цяла камара празни приказки, с какво помогна на момчето? Заради такива празнодумни професори вече не влизам в този форум! И май не само аз...

 

andres03, можеш да успееш и сам, но ще трябва да действаш много внимателно. Първо трябва да махнеш всички капаци - горният, после големия над клавишите и този под него - да оголиш горната част на пианото. После разгледай механиката на проблемните клавиши и на съседните здрави. Може да откриеш някаква разлика и да действаш според ситуацията. Но пак казвам - много внимателно! Ако имаш познат който е на Ти с техниката, можеш да го извикаш да помага. Успех!

  Редактирано от miro2bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Майко мила, колко писане, от което оставам с впечатление, че акордьор е излишна професия. Ако машинния инженер успее да чуе биенето при чистата квинта, евала. Колкото и да е чел за нея. Или да разхвърля комата по октавата. И това няма да може. За смяна на струни да не говорим.

Аз съм от щастливите собственици на ново пиано. И при проблем не бих си позволил да пипам. Ако искаш, мога да ти дам телефоните на двама акордьори от Пловдив, да дойдат на място и да погледнат. Ще ти излезе вероятно към 60 лв. Ползвал съм и на двамата услугите и съм доволен.

 

За конкретния проблем - вероятно става дума за здраво триене. Но от какво точно е причинено е отделен въпрос.

Както те е посъветвал Миро, свали всичко и огледай. Пробвай с прахосмукачката да минеш цялата клавиатура. Ама много внимателно. Може и с четчица, ако някъде нещо е опряло. По механиката вече е сложно. Нямаш ли някой приятел от музикалното, по-голям, който да е пипал, за да погледне с теб?

Сигурен съм, че технически грамотен човек ще се справи. Въпросът е какво ще прави после, ако се окаже, че клавишът потъне с 1 мм спрямо съседните. Или започне да изисква по-голяма сила на натиск.

 

Музикантът НЕ Е като водач на МПС. Добрият музикант прави изкуство. Той дори не слуша, а чувства музиката.

Редактирано от dedo pop
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите които получих :) Пианото има 10 години гаранция все пак и най-вероятно ще извикам хората от София.Не искам да барам сам,че да не го повредя още повече.Благодаря отново :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е все пак трябваше да започнеш с това, колега. Тая гаранция не е за филанкишията, а за тебе, за да може като са ти продали смотана дефектна бройка да дойдат и да си оправят бакиите. Оттам нататък е твой проблем да ги следиш изкъсо защото знаем как се приема присърце гаранционната поддръжка по нашите географски ширини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм, че пианото е купено от магазин "Акустико". Имат представител в Пловдив. Свържи се с него и попитай дали поема гаранционните ремонти на "Акустико" София. Добър професионалист е и честен човек. Тел.: 032 96 25 40, 0885892842. Казва се Веско.

С него работим от както имаме пиано вкъщи. Дори му се доверяваме за акордирането на чисто новото ни пиано, купено от конкурентен магазин. Пианото ни се акордира редовно.

Ако все пак не поема гаранцията на Акустико, дай по-добре 50-60 лв. да дойде от Пловдив и да оправи нещата.

А за проблемът - все още китайците се учат да правят пиана. Това е.

Редактирано от dedo pop
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Никога не бях чувал НОВО пиано да прави кюляфи!!!!!Имам две НОВИ в къщи от 30 и от 50 години-Блютнер и Рьониш делукс-никога не са правили каквито и да са проблеми освен със загубата на строй по на 5-7 години.Единствено по 2 бурканчета вода седмично или на две и малко препарат за молци на Райд през година-никакви грижи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.