Jump to content
Българският форум за музиканти

Пружинен реверб


Recommended Posts

Изгоря ми едната бобина на реверба който е Accutronics 4BB2A1B. Някакви съвети от къде мога да си купя такъв нов в България ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В България нов не можеш да си купиш, поне не от магазина. Точно този модел не го виждам и по онлайн магазините в Европа. Всъщност има го в Tubeampdoctor.com, обаче цената му е леко "завишена".

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм склонен да пробвам да я пренавия, макар ,че едвам виждам проводника. Ти откъде намери толкова тънка тел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като нямам микромер, направих една проста сметка. Излезе ,че бибината е навита с 15 метра медна тел (кръгло сечение) 0.04мм. Така съпротивлението излиза 200 ома. Това е на изхода.

Ти с каква дебелина я навива ?

Редактирано от vlai4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да е зле да си преценявате възможностите, за да не рискувате сърдечната операция да е с летален край.

Проводникът е 0.05...0.06 mm. Има и още по-тънки в някои модели. 

За да се извади макаричката трябва да се разглоби магнитната система, която се състои от ламели с особена форма, занитени с диамагнитен материал.

За да се извади магнитната система, трябва да се демонтират окачванията на пружините, които са запоени в държачи с миниатурни отвори.

Дотук може и да стане нещо.

Но след навиването (което да ме извини rocker_vn, не се прави с винтоверт, а със специална машина за да се контролира опъването на проводника с дебелина на косъм), трябва да се въстанови всичко разглобено до момента. Това не е работа за хора, които не са наясно какво правят. Защото съм виждал "ремонтирани" ревербератори, които изобщо не могат да се нарекат ревербератори.

Има параметри, които за да се постигнат, са необходими материали, ръце, умения и знания, които не се намират на пътя.

Само "уцелването" на миниатурните отвори може да скъса нервите на майстора. За друго няма да споменавам.

И накрая - трябва да се измери резултата от цялата дейност. Ама не само дали има верига, а и други нещица, от които да се разбере дали са покрити параметрите на ревербератора. Защото, когато не са достигнати, няма да има ревербератор, а парче ламарина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за полезната информация. Тази вечер всичко ще стане ясно. Ако се окаже, че проводника е 0.06мм ще опитам да го пренавия. Това ме навежда на мисълта , че трябва да седна да си оправя вече генераторчето за да мога да измеря импеданса. Дотук добре, а как трябва да изглежда идеалната АЧХ , или просто да измеря само при 1kHz дали имам търсените 2250 ома (+/- 10%)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако за някой представлява интерес, всъщност се оказа наистина доста пипкава работа, но не и невъзможна. Реверба е поправен. Успях да пренавия бобината с една идея по-дебела тел. Оригиналната е около 0.055мм , а най-близката която можах да намеря от едно реле е около 0.06мм. Това са данни по не знам колко точен микромер.от старото материал. Та навих изходната бобината по данните които дава производителя , а именно 200 ома. При честота от 1kHz съпротивлението е приблизително около 1180 ома. Нямам в момента осцилоскоп да измеря дали подавам наистина 1KHz (вярвам на деленията на потенциометръра на генератора). Ами това е засега. В крайна сметка от към техническата част по ваденето на бобината , не е голяма философия, просто трябва да се внимава. Мерси на всички които имат нерви да помагат тук във форума !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

парни_валяк  да ме извиняваш ама си го навих и си работеше, и точно си беше по тънък от косъм проводника и точно с винтоверт го пренавих и въобще не ме бърка че било пипкава работа ;)

 

разглобих си го, размотах намотката до където беше прекъсната, запоих я и я навих отново....въобще не е толкова сложно като за космонавт както го изкара ти. за съжаление отдавна се разделих с маршала, инъче ей така за спорта бих го сложил на тест да видим колко и как се е променил звука на реверба...

 

виж адаптер също съм си навивал на първия ми орфей в 8-ми клас. ама там е друга работа, нормален адаптер не се хващам да навивам, абсурд :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да стане без да си подготвиш условия за работа

http://www.youtube.com/watch?v=8u5ilHfmv1E

само не ми е ясно, как са без магнити, ей така намагнетизирани сърцевини и толкова

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.