Jump to content
Българският форум за музиканти

За колко време се научихте да свирите на виола?(нму)


Recommended Posts

Здарвейте,искам другата година да кандидатствам в НМУ Л Пипков с виола(в 9-ти клас),но проблема е,че още не мога да свиря!

Започнах да ходя на солфеж,през октомври ще започна да свиря.

Вие как мислите за 9 месеца дали ще мога да се справя ако свиря +3-4 часа на ден.???

Това ми е мечтата,моля помагайте!!!

Тези,който учат там с този инструмент също много ще съм ви благодарна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наблюдавам някаква тенденция, че начинаещите наоколо искат много бързи резултати с малко труд, което няма как да стане. Съмнявам се за такъв кратък срок да овладееш инструмента, особено ако нямаш никакъв предишен опит с музика. Така или иначе щом това ти е мечта, действай смело, при това положение не би трябвало да се тормозиш прекалено за крайни срокове. Добри преподаватели по солфеж и виола са едно добро начало :) Друго важно нещо е постоянството - явно си в осми клас, а на тази възраст започват да бушуват едни хормони, не си е работа, и човек доста лесно се разсейва и отклонява от поставени цели. Не целя да звуча назидателно, но просто това е положението, всеки е минал от там. А някои все още си стоим на същия акъл :D

 

П.С. Само да вметна, все пак, въпросът е зададен кошмарно зле. Човек се учи да свири цял живот, моментът, в който си каже "Аз повече нямам какво да науча, знам всико" обикновено предполага, че му липсва голяма част от акъла за сметка на често неоправдано его. Тъй че бачкай здраво по темата.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как така изведнъж реши, че много ти се свири на виола? И то вече в напреднала (за начало на обучението) възраст. Като пренебрегвам възможността писанието ти да е рожба на скука и добро чувство за хумор нека ти кажа 2-3 приказки. 

1. Обучението на лъкови инструменти започва в ранна детска възраст и поглъща дълги години къртовски труд. Много упоритост и отказване от детски удоволствия. Здрава родителска ръка и читави учители.

2. Натрупване на обща музикална култура и съпътстващо обучение за свирене на пиано.

3. При теб нито един от изброените фактори не е на лице. Възможно е на твоята възраст да започнеш да свириш на някакъв инструмент, но в никакъв случай лъковите не са в тази група. Не знам кой те е излъгал, че това е възможно, както и какъв е този учител, който се наема за една година да направи от теб музикант. Намирисва ми на мошеничество и безотговорност. Имай предвид, че ще се състезаваш с хора, които имат зад гърба си години музикален опит. Не искам да убивам детския ти възторг, но нямаш никакви шансове. 

4. Винаги можеш да постигнеш прилично любителско ниво с друг инструмент ако толкова държиш да свириш на нещо. Но както ти каза Икарус, ученето продължава цял живот и отнема доста време, сили, а в някои случаи и средства.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fats не съм съгласна.Наистина има нещо вярно,но аз съм си го поставила за цел.Смятам,че ако дам 110% от себе си все ще излезе нещо.Не съм свирила до сега за което изкрено много съжелявам,но родителите ми нямаха тази финансова възможност :((( ако зависеше от мен....

Сега ми се отваря тази възможност и ако трябва ще свиря по 24 часа,но няма да се предам и откажа от това което обичам да правя...

Пуснах темата,защото имах нужда от съвет,а не от разубеждаване.

Така,че моля Ви...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш съвет, или искаш съвет, който да ти хареса?

 

Така или иначе нито аз, нито предполагам Fats има идея да те хока и отказва от каквото и да било, макар да е доста по-краен от мен, ама и аз съм по-близо до твоята възраст от него ;) Иначе действай, учи се, свири, не знам какъв точно съвет очакваш. Никой тук няма да ти каже, че за девет месеца ще станеш виртуоз, 'щото няма да стане. Но това е кратък период.

 

Ето ти една шеговита метафора за деветте месеца - можеш да го възприемаш като дете, ученето на инструмент - лесно зачеваш идеята, след девет месеца имаш нещо в ръцете си, следващите 18 години се мъчиш да направиш нещо от него. После може и да видиш нещо полезно от цялата работа, ако си се постарал достатъчно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има доста писано по темата за учене на цигулка(виола).

Лично аз няколко пъти съм обяснявал как става.

Намери темите и прочети.

Обикновено виолистите са бивши цигулари.Т.с.-първо са почнали на цигулка,а после-къде 5-6 клас са се прехвърлили на виола.

Нямам намерение и аз да те отказвам.По добре такива занимания отколкото други.

Но за обучение за професионално свирене ти е късно.

Плюс това професията на класическите музиканти не е никак приятна.

99.99% от инструменталистите стават оркестранти.А там с нетърпение ги чакат едни неуспели инструменталисти(не,че няма изключения),които поради тази причина са станали диригенти.И се почва едно доказване "аз" колко съм гениален,а "вие" колко сте некадърни.

Това Ви го казвам с над 50 години стаж в оркестрите.

На всичкото отгоре и със жалко заплащане.

Редактирано от lyubohar
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1-во искам да благодаря на lyubohar за мнението.

Ами не аз не искам да ставам професионален виолист.Просто този инструмент щом го чуя и настръхвам,страшно много ми харесва!

Да,като всеки човек,като напредна след няколко години и аз ще искам да печеля разни награди,грамоти,но това след време.

Сега целта ми е да напредна достатъчно,че да ме приемат в НМУ.

Ще се опитам да намеря въпросните теми и ще ги прочета. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не разбрах. Хем не щеш да ставаш професионалист, хем ще кандидатстваш в музикалната гимназия. Там не се занимават с начинаещи, особено пък след 9-ти клас. Ако знаеш от колко много неща настръхвам, как ми се иска да бъда какво ли не. Ама не става, човек трябва да има реална представа за възможностите си и реалностите в живота. Как да го кажа така, че да ме разбереш, без да плачеш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mimi_27-не разбираш за какво става въпрос.

Първо-никога няма да успееш да се подготвиш за 9 месеца.

Вече ти казаха какви предмети трябва да си усвоила за да кандидатстваш в НМУ.

Само ще припомня-свирене на пиано,Солфеж-това не е само познаването на нотите.Трябва да можеш да нотираш мелодия

която някой ти свири до теб.Нарича се диктовка.Но това е само началото.Трябва да можеш да нотираш мелодии на два гласа,на три гласа,да познаваш гамите-те са много-минорни,мажорни,диезни,бемолни,ладове.Елементарна теория на музиката и др.

Много са изискванията.Ти сигурно не си чувала за някои от изброените неща.Това се учи с години.

Това е все едно ако си във 1 клас да искат да развиеш тема за Радичков например.

Дори да те приемат в ДМУ-там се изучават максимум специални (свързани с музиката) и минимум общообразователни предмети,и няма да можеш да кандидатстваш в други учебни заведения,ако после искаш да смениш професията.

Похвален е мерака ти да свириш на инструмент,но го прави като допълнително занимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегите може и да са прави, не знам .... вероятно са прави. Но ти казваш ".....настръхвам от звука на виолата" . Значи почвай без отлагане и без да се обезкуражаваш .... дай всичките тия проценти, за които пишеш ... пък да става каквото ще! В най-лошия случай ще се научиш (добре ли, зле ли ... кой знае) да свириш на инструмент, който харесваш. Това е достатъчна полза и ще е завинаги твой актив - най-малкото ще имаш винаги нещо, което ще ти доставя удоволствие... каквото и да работиш, каквото и да завършиш, каквото и да стане в живота ти. А пък кой знае, може да имаш искрата на гения ...  а с тая искра може да се постигат и чудеса ... има примери.

Почвай и успех! Не се давай на песимистите - може и да са прави (обикновено са, за съжаление :wallbash: ) но почти всичко хубаво на тоя свят е направено от оптимисти - от хора, които, напук на разума и гадната реалност, са вярвали в нещо (или в себе си или в таланта си...) - и то когато всичко и всички са им казвали, че грешат или че нямат шанс ... Never surrender, както се пееше в едно старо парче :thumbs_up:   

Редактирано от viksps
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.