Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Текстурата не е перфектна, но много ме кефи по дърво :).

Освен ако не търсиш продажба и съответно преценяваш, че боядисана ще струва повече, бих я оставил така.

 

Аз лично много бих се кефил на китара, нелакирана, да усещаш порите на дървото, което не знам как би звучало в сравнение с лакирана такава.

Съответно, китарата ще е уникална и то точно с всичките си несъвършенства.

Особено и както е с този светъл фретборд, който също е... габър?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На мен много ми допада, как става китарата. Относно лакирането - убеждението, до което с времето стигнах е, че нелакирана, или лакирана доста тънко китара, звучи някак си по-отворено, което лично на мен, ми допада повече.

 

Разбира се, ако търсиш гланцов финиш, трябва да пълниш порите на дървото с основа (грунд), самото дърво ще изпие някакво количество от него, и вероятно китарата ще започне да звучи повече като лакирана, дори ако направиш относително тънко покритие от боя и лак.

 

От друга страна, може и да решиш да направиш покритие(байц и отгоре лак, или цветен лак без финиш) , което не е гланцово, а служи по-скоро, да не се цапа дървото. Може и да избереш, да направиш покритие от ленено/тунгово масло, или (не знам до колко е подходящо, за тази дървесина) шеллак, въпреки, че за солидбоди инструмент, шеллакът по-скоро е изхвърляне.

 

Понеже по принцип си мераклия, моята препоръка е, да прочетеш относно различните възможности, и да си избереш такова покритие, което ще отива на цялата концепция за мераклийски къстъм инструмент.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

emosms  фретборда също е от габър - да.
За тънкото покритие имам наблюдения , тъй като от известно време си имам Лес пол студио от satin  серията която е с точно такъв финиш.  Супер приятно е усещането на порите на дървото, особено по грифа. Но махагона има съвсем различна структура от елшата. 
Не искам да отварям онзи вечен спор влияе ли лака  и колко на звука, но и според мен лаковите покрития оказват влияние в посока отрицателна, особено ако е дебело лакиран грифа ....
Инак не целя продажба,  така или иначе  такъв проект  не би се продал с печалба- само времето което съм инвестирал  не би могло да се оцени. Освен това крайният резултат е все още под съмнение , дали ще излезе нещо читаво :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.