Jump to content
Българският форум за музиканти

Лютиер в София


Recommended Posts

Привет съфорумници, днеска се сдобих с нова китара втора ръка Ibanez RGT42. Настроих 6 и 5та струна в офиса на куриера подрънках на тях и звука беше невероятен направо я грабнах но ето, че изникнаха проблеми 3,2,1 струна от средата на грифа до почти до края му не изкарваха нотите като при 1вата почва най-отрано проблема и 4та го няма изобщо. Когато загледах праговете на тези места полвината от дължината им я нямаше, та можете ли да ми препоръчате лютиер, който да погледне китара и да ми каже поправима ли е. Помежду другото можете ли да ми кажете какво е дървото на грифа мислех, че е палисандър но е мн по тъмно от другата ми китара.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1515/64320459119948060811372773112xSvXMJsZ9TRxvDa4ZgqS.JPG

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1900/112641429178632909113727731331TGDuKq8fb03g45tJGxf.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно се налага настройка на височина на Floyd Rose-a.

Но праговете ми изглеждат износени, макар че не мога да ти кажа колко точно, тъй като снимките не ми позволяват да си дам обективна представа.

Може би ще се наложи да се тунинговат, а може и да се наложи смяна на праговете.

Препоръчвам ти лютиер Христо Георгиев.

 

http://hristogeorgiev.hit.bg/

 

GSM:   0886-385029

 

Наскоро занесох един Ibanez RG при него и съм много доволен от свършената работа по китарата.

 

И да, дървото на горната част на грифа (fingerboard) е палисандър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отначало помислих, че фингърбордът е от абанос, но на втората снимка ясно си личи, че е палисандър, явно просто по-тъмен. Праговете не ми се виждат невъзможно износени, може би можеш да минеш и само с изравняване, но една смяна с пресни също не е лоша идея, заедно с цялостния сетъп от лютиер, тъкмо да си имаш цялостно освежена китарка :) От снимките е трудно да се определи наистина.

 

Да не съм съвсем off-topic, друг вариант за лютиер е Валери Градинарски, телефонът му е 0898 955 472. Мисля, че ателието му е някъде около метростанция Сердика. Лично не съм ходил, макар че се каня от известно време, но съм чувал добри неща за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно сте прави за дървото, никога не съм хващал китара с абанос, това което ме учуди е, че принципно палисандара хваща патина докато тази е доста стара а дървото си е твърдо и няма никакъв слой по нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фингърбордът е от розууд / палисандър. Цветовете му варират от много светлокафяв до тъмен, както е в твой случай. По тваята китараняма патина а ужасна мръсотия, предишният собственик явно не е подозирал, че след свиренегрифът се бърше с мека кърпа. Да не говорим, че от години палисандърът не е виждал почистване и мазане с масли при смяна на струните. На снимките не се вижда добре колко са износени фретовете, това ще прецени лютиерът. Христо е много добър майстор, но силата му са акустичните инструменти. В твоя случай е по-добре да се обърнеш към Градинарски, запознат е по-добре с "магиите" около електрическите китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Отнобо благодаря на всички за насоките, но днеска се престраших и поне реших да сменя струните на китарата и от там почовърках флоида а след това и тръс рода и магия всичко си доиде на мястото не чувам никакъв бъз от струните а грифа взе да пее  :hooray: Колеги да ви кажа от индийски кедър да минеш на махагон е голям душевен оргазъм. И да имаше доста кир от пръсти по другата, трябва да се грижа по-добре за китарите си...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Скоро ми се наложи да потърся лютиер за китарата ми, защото имаше проблем на 13-то прагче на 5-та струна, имаше бръждене там. Освен това имаше и "звънтене" на 3-та струна на позиции 1,2,3,4,5,6, което не ми харесваше. Моята китара е Ibanez , но е Лес Пол тип китара. Но пък екшъна е доста нисък за този вид китари. Исках да бъде сетната и оправена, без да има бръждене или звънтене. Потърсих в нета инфо за лютиер в София и намерих контактите на Емилиян Лалев - Аурелиано. Ходих при него и съм доволен. За да я оправи трябваше да поушкурка някои прагчетата, защото явно не бяха равни. Стана бързо. Не ми взе и много пари. Дадох си китарата и на следващия ден си я взех. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.