Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за текстописането или как става цялата работа? :)


Recommended Posts

Здравейте, мили хора! Имам един въпрос. Аз пиша стихове от доста години и направо си умирам някой да изпее някой мой текст :) но си давам сметка, че вероятно има разлика между стих и текст на песен, та въпросът ми е - как става цялата работа - тоест трябва ли да пиша текста по музика или може и обратното - някой да напише музика по текста ми? И въобще как музикантите се свързват с текстописци?  Всъщност - има ли според вас някакъв шанс въобще някой да поиска да изпее текст на някакъв неизвестен непознат писател или да изтрия това от списъка си с желания? :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко може да стане песен.

 

вероятно има разлика между стих и текст на песен

 

Разлики от стих и текст за песен има, зависи какъв е търсеният резултат: рими, брой срички, послание...

 

И сега по конкретните въпроси:

 

трябва ли да пиша текста по музика или може и обратното - някой да напише музика по текста ми?

 

И двете са практически доказани решения.

Когато има създадена музика има два варианта:

- когато има готова мелодия

- и когато има само акомпанимент (акордна прогресия, ритъм, но няма ясно изразена мелодия).

 

Става ясно че при първият вариант текста трябва да се напасне ритмически и като времена с готовата мелодия

При вариант две, отново трябва да се напасва но доста по свободно тъй като още няма мелодия.


 

И въобще как музикантите се свързват с текстописци?

 

Чрез форуми като този :D, телефони и всякакви други средства за комуникация...

Естествено по-голямата част от текстописците на песни са музиканти и те самите.

 

Обобщавам че всичко, казано по-горе са мои разсъждения, от интереса ми по темата отколкото някакви правила или факти. :)

 

Всъщност - има ли според вас някакъв шанс въобще някой да поиска да изпее текст на някакъв неизвестен непознат писател или да изтрия това от списъка си с желания?

 

Тук отговора е кой искаш да я изпее и какво искаш ти в замяна.

 

Тъй като комуникацията като нов член ти е ограничена, пиши ми на skype: mike86bgtsubasa

да видим можем ли да направим мелодия и песен от някой твой стих.

 

п.п.

Ще се радвам, някой по опитен и с повече практиката по темата да драсне своя отговор и виждане

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доказано най-лесният начин да намериш кой да композира и изпълнява песни с твои стихове е да пуснеш някакво демо тук в темата и да докажеш уменията си на текстописец. А иначе аз лично съм на мнение, че от всеки ритмичен текст става песен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързите отговори! :)

 

Ами, Mike_MnD, нищо не искам в замяна, достатъчно ще ми е удовлетворението. Бих имала само леки претенции относно стила - предпочитам да е рок или метъл, или някаква балада... (много си го представям в стил Nickelback, но може би много пък искам :) ) Само не и поп фолк или нещо подобно (не ме разбирайте погрешно, нямам против всеки да слуша каквото си ще, просто наистина не искам стиховете ми да се сдобият с такава мелодия) :) След малко ще те намеря в skype, благодаря ти!!!

 

hand_of_doom - ще пусна тук няколко линка към мои стихове, само искам да поясня, че не претендирам с никакви умения като текстописец, не се имам за някакъв мега талант, затова и задавам въпроси, а не се предлагам :) Пиша това, което ми харесва и го правя за себе си :)

 

Ето 2-3 мои писания:

 

"След като прегръдката ни свърши"   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Sled-kato-pregradkata-ni-svarshi/156833.html

 

"Прах и свещи"   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Prah-i-sveshti/133430.html

 

"Тя е..."   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Tya-e/62823.html (това е бая старичко)

 

Всъщност не знам дали избрах подходящи, но това е профилът ми http://www.stihovebg.com/authors_info/author/DominuS/

 

И моля ви, в случай, че не ви харесат, не казвайте обратното само от любезност, както повечето хора правят. Критиката не е лошо нещо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох ги трите, най-много честно казано ми допадна това, което нарече "бая старичко". Като цяло много ми допада съдържателността на стиховете - не са просто нахвърляни поредици от думи, а от тях ясно се усеща чувството на пишещия. Положително впечатление ми направи също така използването на художествени изразни средства - на място и с вкус, без да се прекалява.

 

Ако трябва да ги разглеждам като стихотворения, а не като текстове на песни, бих отбелязал, че на места ми се губи ритмичността на стиховете (не е избрана стихотворна стъпка или по-често такава присъства, но има отклонения от нея). При лееща се мелодична вокална линия това може да бъде замазано и да не личи, но ако искаш да пишеш текстове за по-енергични песни, както и за такива, в които текстът сякаш се рецитира (не говоря само за речетативи), трябва да наблегнеш към спазване на съответните стихотворни стъпки.

 

В обобщение на казаното дотук - не смятам, че ще бъде пресилено, ако кажа, че определено ти се отдава да пишеш. Мога само да добавя, че за да получаваш все по-добри резултати, трябва да не спираш да пишеш. Виждам, че имаш добра езикова култура и усет при писане. Не спирай с четенето на художествена литература - наистина обогатява много, а и често е източник на интересни вдъхновения ;)

 

Успех! :thumbs_up: :thumbs_up: :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за това, че отдели време да прочетеш и коментираш! Съгласна съм с теб, стъпките наистина ми куцат на места, пък често ги има, но пак някак не се чете гладко - просто трябва да поработя повече над това :)

Разбира се, че няма да спра да чета (нито пък да пиша).

Благодаря ти отново! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Браво.На мен много ми харесаха текстовете.Обикновенно в такива аналогични теми ми идва малко в повече патоса. А това са едни хубави нормални текстове , подходящи да се изпеят с удоволствие.
 

P.S. 

 

"Пада пепел... пада на талази
от тавана – пепел на парцали."
Това много ме изкефи, защото тук излизаш от клишето - казваш нещо ново с твои думи..апък , то това е важното






 

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че са ти харесали :)

Дано наистина са подходящи да се изпеят, че ми е голям мерак някой да го направи (е, не задължително тези, просто някой мой текст) :) Благодаря, че отдели време да прочетеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз ще се включа практически зависи от стила на музиката, при рапари принципно първо се пише текста след което се прави беат-а по него, не всички правят така някои правят текста по мелодията като мен напримерно, при чалгата напримерно се свири по текста и така се записва, при всеки стил е различно и няма точно доказано как е правилният начин, всеки както може бих казъл аз.. относно това дали готов текст може да пасне на инструментал които не е подходящт за текста почти не-възможно трябва да си много добър певец за да направиш такава магия... това исках да кажа, благодаря. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти благодаря. 

 

относно това дали готов текст може да пасне на инструментал които не е подходящт за текста почти не-възможно трябва да си много добър певец за да направиш такава магия... 

 

Аз имах предвид дали има значение кое е първо - музиката или текста, тъй като не ме бива много в писането по музика. Граница си е. Иначе сигурно даден текст трудно ще пасне на инструментал, който не е подходящ за него :) 

Благодаря ти за отговора :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В нашата скромна формация Ghost Warfare обикновено китаржията съчинява музиката и после по нея аз правя мелодията на вокалите и пиша текста. Напоследък обаче не рядко се случва той да измисли и музиката, и текста, и ритмичното му поставяне. Понякога и на мен ми се случва, но както и да го въртим - в най-голям процент от случаите първо правим музиката, след това текста. Засега има точно 1,5 изключения които подех аз с едни текстове, които ми дойде нуждата да напиша - Fall и Comprehension (Flight Of The Fallen). На Fall той съчини музиката по текста, а за Compehension - аз, само дето в един момент, докато пишех, текста свърши, а песента - не! (затова 1,5, а не цели 2 изключения) :D Тааа ще се доработи, де, но мисълта ми беше, че, както казват и съфорумците по-горе - формула няма! Каквото ти дойде най-напред - това пишеш, а след/заедно с него - останалото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравей Фей! И аз като теб пиша текстове (само от време на време и не са много) и съм си задавала същите въпроси. Много от изпълнителите сами си пишат и музиката и текстовете, но все пак има шанс "някой да поиска да изпее текст на някой неизвестен писател"..защото на мен ми се случи :)..всъщност не беше по мой текст , а по тяхна музика написах нещо..А между другото ти имаш много по-голям потенциал..Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

здрасти, Фей.. аз пиша песни от 1 година насам, доста ми куцат текстовете обаче. прочетох едно твое стихотворние "В трето лице" и много, много, много ми хареса,   сега ще прочета и други, но не издържах :Д и реших да ти пиша.. та.. не знам дали все още имаш желание да чуеш твой стих като песен, но аз определено искам, защото и аз пиша текстове, но моите стават трудни за пеене..  пиша и на английски разни парчета, но стават много банални. имам и няколко песни които си харесвам де, но са само няколко, имам нужда от хубави текстове на български.. и аз харесвам Nikelback btw и то доста. надявам се все още да имаш желание  пиши ми ако е така на skype: shashishash или |_|Painfully_Blunt=='' или тук :) както решиш.. Peace :P
    

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.