Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис от китара на компютър- съвет


sbondokov

Recommended Posts

Здравейте. Бихте ли споделили как правите запис от китара на компютър, включително и ако свирите синхронно с някоя песен? Най-лесно ми се струва с микрофон, но ако е така какъв микрофон да използвам, за да се получи горе-долу сносен запис. Ако пък включа китарата в микрофонния вход на компа няма как да се чува песента, освен ако не смесвам после, което си е голяма играчка. Дайте съвет :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, 

Гугъл е отличен помощник, но щом питаш: нормалният начин е с усилвател + кабинет, или кубе и пред него слагаш микрофон (Shure SM57). Има десетки кубета и микрофони, затова не питай кое е най-добро ;) Иначе варианти има много, при липса на някой от по-горните неща :)

Неизвестни са китара? модел? адаптери - активни пасвини? стил музика? ефекти? изолация на стая? и т.н.

Както сам разбираш има доста за четене ;)

успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Не съм музикант, но от време на време ми се налага да направя запис на китара. Мисля, че най-евтиният вариант е да си вземеш кабел от китара  към компютър - "Guitar link". Към него свен драйвър върви и една програма "Guitar Rig 3".В нея освн ефекти - бол има опция да ползваш няколко дека. На единия можеш да си пуснеш съпровода, а на другия да записваш заедно с твоето изпълнение. После при желание има програми за обработка и изчистване и т.н. За моите непрофесионални нужди върши работа. Но хората с опит може да дадат по-добри предложения. Поздрави и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guitar rig съм я пробвал за свирене, при мен не става, защото дава закъснение, вероятно ми е слаба саунд-картата. Но за запис може пък да стане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

инсталирай си ASIO драйвери и не би трябвало да имаш проблем

 

ПП: "...Но за запис може пък да стане  :)" - а как ще записваш без да чуваш какво свириш?

Редактирано от koko13
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравей.

 

Тъй като аз самият съм се чудел много време над същия въпрос и съм прекарал много време в търсене, ето до какви изводи съм достигнал:

 

1. Китарата директно в жака за микрофона не води до добри резултати. Може и да стане, дори с поносимо забавяне ако ползваш ASIO драйвери, но пак има много шум и нямаш много контрол.

2. Има няколко начина за записване на китара, които водят до добър звук и можеш да ги ползваш според твоите нужди. За всичките ще ти трябва допълнителен хардуер.

  • С микрофон и усилвател. Свириш си с усилвателя както нормално правиш, само дето микрофона е пред него и директно вързан за компютъра. Предимствата на този метод са, че ще можеш да запишеш характерния звук на усилвателя. Тези китарни усилватели не случайно се правят специално за китари, както и кабинетите. Обикновено говорителите които се ползват (независимо дали са в комбо усилватели или кабинети) имат специфичен звук. Всеки производител е различен, но този специфичен звук и фабричните настройки (EQ) са нещото което различава усилвателите един от друг и обикновено е главната причина да си ги купиш. Fender са супер за джаз и по-леки неща, Marshall за хард рок, Peavey за метал и т.н. Това разбира се е генерализация, но идеята е ясна. С микфорона улавяш тези специфики най-добре. Както на амп-а така и на говорителя/кабинета. Минусът е, че улавяш и всичко останало. Ако стаята ти не е добре звукоизолирана ще има ехо, което ще се запише. 
  • Китара директно с аудио интерфейс. Това е добър избор ако нямаш усилвател, или искаш да ползваш компютъра за такъв. Включваш директно китарата в аудио интерфейс и записваш чистия сигнал, след което добавяш ефектите (distortion, reverb, etc). Имай предвид че в 99% от случаите дисторшъна на външните усилватели е по-добър от този който ще постигнеш с компютъра. Все пак са правени специално за това. Недостатъка е, че губиш аналоговия звук на усилвателя и разчиташ единствено на софтуера за обработка на сигнала. Предимството е, че не улавяш никакъв шум.
  • С усилвател и аудио интерфейс. Този метод е същия като с микрофон, само дето микрофонът е заместен от аудио интерфейс. Има кабел директно от изхода на усилвателя (без да минава през неговия говорител, а директно отива в аудио интерфейса). Недостатъка е, че не улавяш характеристиките на говорителя (който уж е правен специално за това). Предимствата са, че така останалия шум и звуци в стаята нямат значение. Може да е по-шумно, но китарата ти ще е ок.
  • Има и други начини с direct box, но няма да се впускам в тях, тъй като са по-сложни и правят комбинация от записи (няколко трака, които след това трябва да се миксират).

Общо взето трябва да си отговориш на въпросите какво точно искаш да правиш и според тях да избереш начин. Дали искаш да записваш директен сигнал, който след това да обработваш с ефекти или искаш направо да запишеш готовия дистортнат сигнал от усилвател. Разбира се дори да е 1вия вариант, пак имаш възможност ефектите да се прилагат в реално време (т.е. да ги чуваш докато свириш). Софтуери като Guitar Rig и Amplitube правят точно това.

 

Общо взето в началото гледах да мина тънко и да не си купувам допълнителни устройства, но така или иначе стигнах до момент в който си купих. Ако си сериозен и искаш да свириш, погледни някакви аудио интерфейси, тъй като така или иначе в някакъв момент ще ти се наложи да си купиш. Аз ползвам TASCAM US-144 MKII който е един от най-евтините, но пак ми върши работа. Ако имаш конкретни други въпроси, ще се радвам да отговоря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изключително подробния отговор! Ще изпробвам един по един всички варианти. Междувременно се сблъсках с един непреодолим засега проблем: при използване на входа за микрофон латенцията е огромна- повече от секунда. Това става и при използване на микрофон и при включване на китара. Правих какво ли не, инсталирах ASIO драйвери, ровичках в настройките- нищо! Някъде в чужд форум прочетох, че при Уиндоус 7 този проблем е нерешим. Някой да знае нещо повече по въпроса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... проблема може да е на много места. Софтуера, драйверите и т.н. Ако ползваш ASIO обикновено в system tray до часовника излиза една иконка. Кликни я за да отвориш един панел с настройки за ASIO-то и пробвай да си поиграеш с Buffer Size. Колкото по-малък буфер, толкова по-малка латенция, но пък се товари процесора. Не съм сигурен дали това ти е проблема, но истината е, че каквото и даправиш, минимална латенция ще има. Затова съм ти препоръчал да си купиш аудио интерфейс :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без аудио интерфейс не става. И то за китара (по-точно с високоомен вход)

Дори и най-евтиния китайски боклук е прекрасен, в сравнение със звуковата карта на компютъра.

Латенцията с гитар риг е минимална и почти незабележима, в програмата може да свириш върху трак и да се записваш, всичко в реално време (+ няколко ms)

В микрофонния вход на компа може да стане само ако записваш чист звук, в реално време, и после реампваш в програма като рийпър или друга, където добавяш гитар риг или друго като VST плъгин. 

Дори и този вариант не става в 'реално' време без аудио интерфейс.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробва ли Аsio4all?

На долнопробните вградени карти понякога това е разрешението - друг интерфейс (драйвър) който работи по-добре като ASIO от фабричния. 

 

По принцип може да свалиш Reaper за звукозапис и да вземеш един от 1/4 към USB адаптери като този например:

http://www.musicworld.bg/bg/m_1410000/i_34967/Alesis_Guitar_Link_Plus.html

 

Инсталираш драйвърите и NI софтуера (емулацията) и ги посочваш в Reaper и трябва да си готов.

 

Като активираш за запис трябва после в Reaper да зададеш настрока за "passthrough" или "signal monitoring" за да може да чуваш миксирания сигнал.

 

Друг идиотски вариант ако ти трябва бързо и ако имаш сносен телефон които прави въздушни записи или диктофон да слошиш акомпанимента на слушалки и да дадеш 1-2-3-4 на китарата през усилвателя като дойде началото на песента, после да импортираш в софтуера от телефона записа и да синхронизираш 1-2-3-4 с началото на парчето. Налагало ми се е да го правя понякога като нещо се продрискваше в Уиндоуса. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оле, това май надхвърли техническия ми интелект ;) Да ви кажа, след като си поиграх 2 дена с Guitar rig 5, като едва на втория ден успях да извлека звук от нея реших, че... просто трябва да си купя по-хубав усилвател :)

ПП. Да, asio4all+guitar rig намалява доста латенцията, но... май не си струва все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробва ли Link Plus? Това е кабел с вградена аудио карта, би трябвало да oправи латенцията. При добри случай съм докарвал до 4 м.секунди с моятa карта (Presonus) и почти не се забелязва. Иначе софтуерна емулация много, има даже и безплатни който не звучат зле. 

 

За жалост това си е проблем и с усилвател ако трябва да се записва. Разрешава се най лесно с карта която има опция да се миксира влизащия сигнал с плейбека от компютъра или с мишпулт в който се слага също втори канал от директен звук от усилвателя. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.