Jump to content
Българският форум за музиканти

Сваляне на action-а на акустична китара


Recommended Posts

Здравейте, темата ми не е точно въпрос, понеже имам обща идея какво трябва да направя, но съм отворен към съвети на хора, който са правили това:

 

От доста време имам акустична китара Washburn D10SB. Звука е добър за китара в рамките на 400-500лв (когато я взех).

Но забелязах още тогава, че други по-евтини или по-скъпи китари са значително по-лесни. Имам в предвид, че се правеше баре и се свиреше със висока динамика, без да има "бъз" и без да се изисква голямо усилие за натиск. Бях пробвал един Fender, който граничеше с усилието и височината на електрическа китара, а дори не беше от скъпите :)

 

Та имам няколко идеи, които ще изпробваме с лютиер и в крайна сметка той ще даде наклон на ситуацията :)

 

1. Смяна с по тънки струни.

2. Скъсяване на магарето.

3. Евентуално смяна на нъта, като краен вариант понеже при него са около 1,15мм и не е толкова високо.

 

Имам спомен, че един колега от форума свири с Washburn D10SCE, ако не се лъжа и имаше доста опит с акустична китара. Няма да му се разсърдя ако даде мнение и сподели опит. Китарата наистина си реже и изморява. 

 

 

152j76r.jpg

 

2vxqb93.jpg

eahb7t.jpg

fnzehg.jpg

2lm43nk.jpg

2lj5g78.jpg

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаше ли в пакета резервно седло? До колкото знам Washburn ги продават с две седла с различна височина точно с цел лесен сетъп. Провери и дали грифа ти е с подходящия релеф. Често само с добра настройка на грифа е възможно струните да се свалят доста.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм имал абсолютно същия Washburn и не няма допълнително "седло" каквото и да означава и релеф-а ?!?!?! какво ще рече, няма да подпомогне до нисък екшън?  :greenball: 

Моя "Бърн" беше с много нисък "екшън" но аз си го избрах из между няколко бройки в магазина. Понеже го разбих на малки парченца преди доста време си запазих някои чаркове от него. Мисля, че "нъта" е някъде вкъщи ако ти трябва пиши ми на лични да ти го дам, че и без това ще се наложи пилене. Ще имаш резервен вариант.

 

Провери дали грифа е прав. Това става като натиснеш едновременно 6-та струна на първи праг с едната ръка а с другата на 15-ти праг в сучая. След това виж какво е отстоянието на струната между другите прагове. Трябва да има отстояние но да е малко, мери се с луфтомер за прецизен сетъп. Сам провери колко трябва да е то :)

Отсоянието м-у "нъта" и първия праг пак се мери с луфтомер, като за определен тип инструменти си има нещо като стандарт (провери и това нещо в нета :) ) там вече има пилене на самия "нът", като най-лесно става със стара струна и не приемай стандарта за правило. След, което пак си има стандарт за свалянето на екшъна от магарето долу. Пак мериш с луфтомер на съответен праг и пилиш. Тая цялата работа се казва сетъп и може да ти я направи лютиер или рискуваш да си прецакаш "нъта" и "магарето".

П. П.

Вземи си натисни до край копчетата на магарето за да не те удари някоя струна през пръстите. ;)

В общи линии това е процедурата мисля, че от цялото море инфо в нета ще намериш нужното за да се справиш сам, а във форума има контакти на лютиери ако мислиш, че сам няма да можеш.

Баш ми е драго! :virtuoz: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това:

e90e6ce52bb73742.JPG

 

f0fb6ab6e834a9dd.JPG

 

е сетъпвано от мен по гореспоменатия начин, като е свалена малко повече от оказаното от "Епифон" та както написах стандарта може да се модне  :greenball: китарата няма "бъз" на нито една позиция и екшъна на живо е доста нисък но аз като избирам китара оглеждам доста преди да купя нещо  :hooray: въпрос на бройка. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Махни тия струни. Вземи си нов комплект 10-47 за акустична китара и настрой тръс рода. Сподели как е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@lyu_records, релеф мисля, че трябва по-скоро да е neck relief.

 

Иначе има абсолютно идентичена тема в същия раздел от съвсем, съвсем скоро. А и авторът е избрал един добър вариант, да отиде на лютиер. Тъй че не виждам особен смисъл от темата, а не знам какво можем да даваме акъл тук и да си чешем езиците, подозирам, че лютиерът ще свърши по-добра работа. Колкото до по-тънки струни - авторът трябва да си прецени, тъй като е въпрос на вкус. На мен, например, десятките на акустични китари са ми неземно противни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така като го гледам не знам дали знае кое го кефи. Споменава, че китарата реже и е твърда. По снимките ми се струва, че 6-та е размер поне 12, другите са от комплект за електрическа. Да си сложи 10-47, пък ако не го изкефи да се обади да му дам 12-те лева за струни. Отделно, че с хомогенен комплект ще има равномерно натоварване на грифа, за сет 10-ки е по-малко от това сега, може и тръс рода сам да се поизпъне. Дай сега като сме чули, че акустичната китара звучи най-добре с 12-ки или 13-ки да си счупим ръцете. От проба глава не боли.

 

П.С. пак съм писал едновременно .. лютиер си е най-добре. Относно размера - varbanov се хвали тук там какво си е харесал, gibson custom-и едно друго, едва ли му е проблем да си вземе няколко размера и да види колко неземно противни са му кои точно

Редактирано от Петьо Бояджиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Съгласен съм с теб, не исках да прозвучи мнението ми като заяждане, както може би е станало? Нямах такова намерение :) За чупенето на ръцете също съм съгласен, макар че не е случаят, че съм бил прочел някъде че 12-ки и 13-ки звучали най-добре - свиря от достатъчно време, за да преценя това сам за себе си. И точно понеже пръстенцата са ми кекави, а на всичкото отгоре предпочитам и по-висок екшън, свиря с 11-ки в стандартен строй, като компромис между звук и удобство.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

 

П.С. пак съм писал едновременно .. лютиер си е най-добре. Относно размера - varbanov се хвали тук там какво си е харесал, gibson custom-и едно друго, едва ли му е проблем да си вземе няколко размера и да види колко неземно противни са му кои точно

 

Както и направих в крайна сметка. :>

 DV019_Jpg_Regular_713141.jpg

 

Благодаря на всички за мненията. 

 

lyu_records, защо я сполетя такава съдба твята китара, че я разглоби на съставни фибри? :>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Icarus: Сори човеко, така като си чета поста, явно съм бил на работа.... Естествено, че не си прочел някъде за 12-ките и 13-ките, сигурен съм, че си пробвал и то много повече от мен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Вариянти

1.Въртиш Тръс Роад което значи не само натягане 

2.Избор на струни 

3.Нарязване на горен мост или игра с долния мост за необходимата височина и акордиране което е по сложно

Много зависи китарата дали има еластични качества на грифа и реагира на действията докато остане в определен опън спрямо струните

Не приемай лекия бъз за нещо отрицателно.

Инструмента е добър в ценовия си клас и за разлика от Фндер акустичните. Поне има някое истинско дръвче по него а не е от шпертпад.

Дебелата струна не винаги значи по добър тон.Ако струната е в голямо напрежение .Напротив ефекта е обратен.

Не ти препоръчвам дънлоп струни.Еластичноста им е доста лоша.Освн изравняване на регистрите и хармониците, държат строй добре. другото оше не са го докарали.Наистина направиха ярка Реклама и особено с метъл китаристите които харесват флажолетите на тези струни но дотам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.