Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Поправете ме, ако греша, но нещо ми убягва.

За намиране на помещение наемате брокер, а за една сложна и обемна работа, като изграждане на репетиционна, която изисква знания по звукотехника, електроакустика, силова електротехника и още много други области, не си търсите специалист, а се допитвате до форум, където получавате спорни препоръки.

Добавяйки липсата на елементарни познания в споменатите области, се вкарвате в рисково влагане на капитали, без да имате никаква визия за крайния резултат.

Наистина във ТОЗИ форум има много информация, която е меродавна, но вие не сте в състояние да прецените, кое от наличната информация е удачно за вас. Нямате нужната квалификация, за да отсеете правилното от неправилното, изгодното от неизгодното, качественото от некачественото. Заедно с вярната иформация има много невярна и подвеждаща информация от некомпетентни "специалисти". Никой не носи отговорност за последствията.

Щом така сте решили, така да бъде. 

Само искам да отбележа, че проблемите ще се появят в последствие. И тяхното оправяне обикновенно излиза доста солено. Или не ги оправяте и оставате в посредствеността.

 

ПП. Да не пропусна - Някои проблеми са опасни са живота!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малии то бива, бива ма чак пък толкоз, а  има ли все още нормални тук?

Има читалища със свободни помещения. По закон няма как да има наем в подобен тип помещения но ако не предложиш наем няма как да имаш помещение, такава ни е цялата работа в БГ но поне има евтини помещения все още! В общи линии подобен тип помещения са в окаяно състояние и на дали възрастовата граница на младежите би позволила нормален ремонт а да не говорим за акустични панели, изолация и т. н., но въпреки това се написаха две страници с глупости.

 

П. П. Моя съвет е след намирането на помещение да не се занимавате с глупости, просто свирете и се забавлявайте другото е залудо! При това с каквато техника намерите. В последствие ако нещата се развият ще се оборудвате и ще научите много през годините. СВИРЕНЕ МУ Е МАЙКАТА!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Parni_Valjak

 

Здравей! 

Осъзнаваме много добре каква квалификация ни липсва. Ние нямаме намерението да се занимаваме професионално, нито имаме амбициите да се опитваме да пробиваме. Всичко това правим от любов към музиката и свиренето - в момента се събираме от време на време в хола на един приятел и се забавляваме. Със сигурност, каквото и да направим, ще е по-добре от това. Това е идеята. За съжаление, няма как да си намерим място без брокер - дори и обявите в сайтове като имот.бг пак всичко минава през брокерска къща. 

Най-доброто, което можем да направим, е да съберем възможно най-много информация, от възможно най-много места. Това се и опитвам да направя. Оттам нататък, ще се мъчим както можем. 

@lyu_records

 

Благодаря! Точно това смятаме и да направим - просто помещение, което да ни върши по-добра работа от един хол и едни компютърни колонки. Не всеки може да си направи студио, отговарящо на нормалните изисквания, пък хората пак са си свирили и са се забавлявали. Така че, каквото дойде! 

Поздрави,
Влади

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има живущи е нереално да смяташ, че можете да свирите безпроблемно, особено с минимален бюджет. Преди време свирихме в един нетретиран подземен гараж на жилищен блок, който беше на -2 ниво (минус второ), а и "партера" така да го кажем беше от офиси. Хората вдигнаха ръце, направиха подписка и ни изритаха. Просто джангъра си пълзи нагоре и си го има и на 15-тия етаж сигурно. Различните честоти имат различно разпространение в различни среди. И ако след 3-тия етаж не чуваш китара, то нискочестотните вибрации нямат спирачка направо. :)

 

Принципно може и да може да се направи, но е много сложно и много скъпо.

 

По-добре търсете необитаемо място, складове, някакви офис сгради, в които след работно време има най-много някой пазач... Доста е трудно, но пак е много по-лесно от това, дето го питате тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Напълно подкрепям Baby Thomas! Това е може би най-важното условие: опитайте се да изключите варианта да пречите на някой, защото това е единственото нещо, което няма оправяне. Вие пречите на него - той на вас и накрая всичко води до смяна на помещението и загуба на вложени пари и труд. За пример - нашата репетиционна е в завод "Витоша". Наоколо има само офиси и складове, които след 19:00 са безлюдни. За съжаление съм почти сигурен, че в момента няма свободни помещения. 

Ще си позволя да дам няколко насоки в допълнение, дано са полезни - акустиката си е цяла наука, не съм компетентен, само ще споделя, че ние изолирахме цялото помещение със стъклена вата - 100% от площта на стените и тавана са покрити - това поглъща звука повече, отколкото е нужно - хубаво е да има неизолирани площи за известно отразяване на звука. Ако използвате такава вата - хубаво е да е покрита с нещо, защото не е безвредна при вдишване на малките власинки, които неминуемо отделя, ние използвахме хастар. 

Малко се каза за техниката - там могат да се изпишат фермани - давам само първоначален примерен ориентир. Ако не сте ходили по репетиционни, отидете на 2, 3 репетиции и вижте как са направени нещата там. Повечето, в които съм бил аз залагат на стандартна схема: 

Всяка китара в собствен усилвател, бас - в бас кубе, барабаните акустично. Тези неща могат спокойно да не се озвучават допълнително, освен може би касата на барабаните (1 микрофон). Мощността на усилвателите зависи от силата на акустичните барабани, те са константа, значи ви трябва нещо, което да може да ги "надвика" (тук нещата варират много, но в общия случай тръгваме от ампове над 30 вата). През пулта минават и клавир (2-ри мик.), глас (3-ти), бек вокал (4, 5 -и итн, колкото са) - надявам се това да дава ориентир колко канален да е пултът! Централното е общия случай мишпулт, крайно стъпало и колони (може би като ориентир 2 х 400/500 вата ще свършат работа). Не е лошо да се сложи и ефект за вокала.

Това са бегло нещата, с които е хубаво да разполага една нормално действаща репетиционна - било за кеф, било за профи музиканти - разликите са в големината и техниката - принципите са сходни. 

Смятам, че ако човек има общ поглед, какво му трябва като цяло - може да прецени как да степенува нещата и според финансите да ги набавя постепенно. 

 

Успех! 

Редактирано от iwanski
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Iwanski, добър ли е резултатът със тази стъклена вата, колко силно се чува извън помещението?

Аз си мислех за някаква схема със стиропор, по-лесно и безвредно

Редактирано от Notko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как точно и колко ще помогне стиропора и за какво? Има измервания и таблици с различни материали и коефицентите им на поглъщане на звуковите вълни (които са и различни за различните честоти). Просто слагане на какво да е не е особено рентабилно занимание. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не само е нерентабилно, глупаво е. Когато се дават некомпетентни мнения, плаща този, който ги получава, ако ги приеме, пак поради незнание.

Колкото и да се борим с разпространението на некомпетентността , не можем да се преборим. 

Само предизвикваме неприязън, че я изваждаме на показ . :(

За какво се пускат учебни филми, като нито се гледат, нито се разбират? След като простичко бе обяснено във филмчето преди два поста, и няма резултат, за какво да се пънем да обясняваме?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Notko,

 

въпреки че не искам да давам съвети за неща, с които не съм експериментирал, ще се съглася с последните постове, че стиро-порът :) едва ли ще ти свърши работа, а и не знам защо мислиш, че той е "по-лесен" за монтиране.

Конкретно на въпроса ти - ватата върши добра работа за вътрешна изолация - но по мое лично наблюдение няма да намериш бюджетен вариант (че и скъп)  за изолация, която да спаси съседите от шума (освен ако не издигнеш по една допълнителна стена успоредно на всяка съществуваща :) ). Това беше и първоначалната ми идея да се включа в темата - има ли обща стена - няма спасение с каквото и да изолираш. По-добре да се намери помещение, което да е така локализирано, че да не пречи дори без изолация. Като се справите с тази (според мен по-трудна за изпълнение) част, може да се мине към изолиране - а за там трябва доста да се почете и погледат клипчета: защо да не започнем с прост пример как нещата стават постепенно: http://www.youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E&feature=player_embedded

 

При нас вдигането на шум дори е заложено в договора за наем, искахме да имаме поне 2 реда черно на бяло, че това е разрешено от наемателя, именно за да не ни секне кефа, непосредствено след като е започнал :)

 

Поздрви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.