Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте!

Извинявам се, ако повтарям вече разискван въпрос - не успях да намеря такава тема досега. 

В момента издирваме място да си установим малка репетиционна за приятели - около 7-8 човека, все аматьори, с малки изключения. 

Тъй като имам много бледа представа как се облича подобно помещение, търся съвет от вас? Търсим евтини и ефективни начини за звукоизолация например. Също, какво ни трябва като техника за да можем да уравновесим инструментите (като акустични барабани и китари със собствени усилватели) и вокала? Какъв миш пулт трябва да търсим, какви колони и усилвател?

Къде бихме могли да намерим евтино някаква вата за подобрение на акустиката и за приглушаване на звука? 

Благодаря предварително! Както виждате, невежи сме, така че ако някой вече го е правил това, всички съвети и препоръки са добре дошли.

Влади 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има теми, потърси повече :)

 

За начало можеш да започнеш с този материал и подробно разглеждане на най-различните линкнати статии.

 

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

 

Основните неща, които могат да се направят като изводи:

* Избягвайте помещения, близки по форма до куб. По-добре е дължината и ширината да се различават, височината в общия случай е фиксирана на около 2.60, освен ако не е някой склад

* При малки помещения не е особено ефективно да се прилага разсейване (diffusion), добре е да се наблегне на поглъщане(absorption)

* Сериозен фокус върху третирането на ъглите както между съседни стени така и между стени + таван и стени + под

* Има публикувани измервания на свойствата на разни вати. Общо взето ватата е евтиния начин, можеш сам да си прецениш за плътността и колко дебела вата ще приложиш. Продава се по строителните магазини, както и Практикер, Бриколаж и подобни. Къде е най-евтина ще трябва да потърсиш и да видиш към конркетния момент на закупуване и спрямо размерите, които ви трябват

* Ако правите някакви козметични неща, избягвайте "плаващи" плоскости от гипс-картон

* Пак в същия сайт съм срещал линк към видео, в което се дават препоръки за разположение на озвучителни тела за просвирване на музика в репетиционно помещение, смятам, че препоръките са добри и в случая, в който ще "просвирвате" вокали.

* Пултът ви трябва да е съобразен с нуждите ви и това, за което ще го използвате. Ако ще включвате само един вокал към него не ви трябва нещо кой-знае колко голямо, ако искате по-сложни неща вече е друга дълга тема :) Специално от гледна точка на вокала може да се поинтерсувате какви подходящи за вокали вградени ефекти има, освен ако нямате или не смятате да се снабдите с някакви външни такива.

* Относно усилвателите - не ги усилвайте повече от необходимото. Ако имате претенции към конретен звук, който се получава при конкретни нива на усилване запознайте се с приложението на устройството, наречено атенюатор. Има инфо из форума, ако потърсите

 

И няколко допълнителни:

* корите за яйца служат за поставяне на яйца в тях, не за акустично третиране

* дунапрена на пирамидки помага, но не е панацея, особено при малки помещения. Ниските честоти не го "забелязват" при разпространението си.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавайте къде е мястото, може да се окаже че шумоизолацията (дори и солидна) не е достатъчна за да не предизвиква недоволство на околните :)

Най-най евтиния вариант е кори за яйца от разни складове. Това би 'приглушило' звука, за да не кънти вътре.

Но няма да спре звука да излиза извън помещението, ако това е проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-най грешния вариант е кори за яйца. Корите за яйца служат за поставянето на яйца върху тях и тяхното транспортиране и нямат нищо общо със звук, изолация и т. н. свързано с музика и звук. Това, че приличат по някакъв начин на дифузери не означава, че са такива.

Отделно дифузерите се поставят на определени места в помещението и са акустичен елемент от цялостната концепция и нямат нищо общо със звукоизолация!

В помещение налепено с кори за яйца се получава лудница, която не желаеш. Колегата @MaPuHcKu е обяснил как се прави в общи линии само дето нямо кой да чете колега @emosms.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами не съм забелязал да се получава никаква лудница, в малко помещение - гараж. Доста приятено разсейване се получава.

Може да се свири доста силно, ако не са съседите и факта, че просто главата ти бръмва, колкото и добър саунд да имаш.

Особено с третирането на тавана се получи супер.

Аргумент срещу корите за яйца - падат разни боклуци от тях, повреждат се и поставянето им е ДОСТА трудоемко.

Освен ако не ги вземеш без пари или супер евтино не се занимавай. Не ми се мисли за по-голямо помещение.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен само едно нещо ми е чудно. Дали само в България битува това извратено религиозно убеждение, че корите за яйца са удачен, че и добър вариант за акустично третиране.

 

@emosms, факта че ти "бръмва" главата би трябвало да те наведе на някои разсъждения относно акустичните качества на въпросния гараж :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Спорим за нещо напълно изпитано. Формата на корите за яйца е много добра, проблемът е че материала не е достатъчно здрав за облицовка на стени, чисто механически не е траен, велпапе.

Много добре си спомням разликата преди и след третирането. Дори и да е най-некачествения вариант (и то поради естетически и механически съображения), ефекта е Огромен и то положителен. Заради здравина и удобство, а и изглежда по-добре, някой участъци са преоблицовани с велтер.

Не ги отричайте, само защото са евтини и върши работа и нямаш усещането, че си плащаш за качество с цел да си повдигнеш себеуважението. Особено ако се третира Чуждо а не собствено помещение... Има ли смисъл?

 

Относно това че ми бръмва главата, изобщо не се опитвай да намериш слабост в корите за яйца от това ми изказване. 

Саунда е много по обран и мек, щадящ за слуха, от репетиционни в които съм бил, облицовани с корк и дръво.

Причината, че ми бръмва главата, е че просто силния звук дразни и уморява. Една причина да не обичам особено музика на живо.

Бил съм на концерт, където едвам разбирах какво се свири заради звуковото налягане, а бях на добро място. Чак после, когато го гледах по бнт, разпознах някои парчета... И качеството на звука наистина е било супер.

Така че, не ми е бръмва главата от корите и лошо акустично третиране :)

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сори ако нещо :)

Зачекнах се по темата, защото  в крайна сметка качеството на материалите ще зависи от бюджета.

Също така, третираното с не особено качествени материали помещение, ще даде осезаем резултат, в сравнение с голо, нетретирано помещение. Струва си дори и такъв вариант.

 

Мартински споменава и нещо много важно в неговия изчерпателен пост - за разликата между разсейване и поглъщане на звука.

На тавана на нашия гаден вариант, изпълнен с кори, на едната дълга стена има стиропор 4 см (също на стената срещу барабаните, но го махнахме). Изобщо не е най-подходящия звукопоглъщащ материал, но има и такива свойства в известна степен. Също така имахме материала наготово.

Цялата стена зад барабаните е куха, пълна с парцали, дюшеци, парчета стиропор и облицована с велтер (там просто няма стена) :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, нищо няма, спокойно.

 

Мисълта ми е следната - всеки материал има някакви акустични свойства и да поглъща, и да отразява определени честоти.

 

Целесъобразността на прилагане на тези материали обаче опира до това дали честотната област, в която те поглъщат или отразяват ефективно съдържа честотите на резонансите, които искаме да третираме. Тези резонанси са различни за всяко помещение и не се ограничават само с високочестотно ехо, където евентуално корите за яйца биха имали някакъв ефект.

 

Пресен пример - приятелката ми махнала завесата в банята, за да я изпере. При първото ми влизане усетих разликата и че има "ехо".

Извод?: завесите за баня елиминират ехото. Плюс това са евтини. Следва ли от това, че трябва да третираме помещенията си със завеси за баня? Хем се слагат по-лесно от корите за яйца...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тежки завеси от кадифе по стените на репетиционната определено ще свършат работа :).

Но е наистина много добре, да се обърне внимание и на тавана..

Ако се навлезе научно в сферата на акустиката, нещата са много сложни. Но ако искаш да спретнеш някакво място за репетиции, не е чак rocket science.

Зависи колко желание и труд ще вложиш, също и пари - дори при най-икономичния вариант.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е да се постигне максимално задоволителен резултат в рамките на бюджета. Ако не се кара на сляпо, а се подходи малко по-целенасочено към проблема, може да се окаже, че други конструкции от други материали, разположени правилно вършат повече работа от корите за яйца. И влизат в бюджета. Иначе е малко за лудо работи .... В общия случай минерална вата с подходящата плътност, на подходящото място върши доста повече работа от кори за яйца (не струва милиони).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, само че не може просто да я наредиш на стената :D. Не може и да я облицоваш дори с кори за яйца

И се събира маалко повечко работа за да стане като хората. 

//най-добре кнауфаджиите да дойдат... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обаче можеш да си направиш акустични панели и да си ги редиш/гласиш/местиш както ти е кеф. Правиш рамка от чамови летвички, купуваш малко вата, която пъхаш в рамката и цялото го опаковаш с рехав тензухоподобен плат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за всички отговори! Наистина всичката тази информация ми е полезна - ето още няколко уточнения, които може би биха помогнали с вашите съвети:

 

- за момента сме обяснили на брокера, който ни търси място, че държим мястото да не дели стена с други обитаващи. Надяваме се, че ако това условие е изпълнено, с да речем каменна/минерална вата и други способи ще можем да ограничим звука до толкова, че да не пречи на околните. Това реалистично ли е?

- Относно пулта - най-основно ще се ползва за вокал и беквокал, но също евентуално и за синтезатор и/или дръмпад, като допълнение към акустичните ни барабани. Това ограничава ли ни избора на пулт до нещо по-конкретно? Изобщо озвучението на тези елементи каква верига изисква? Пулт - усилвател (какъв) - колони (колко вата?)

Благодаря отново!

Влади

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.