Jump to content
Българският форум за музиканти

Jackson колебания... дайте акъл


Aquarelle

Recommended Posts

Здравейте :)

 

Тъй като в последните години наблегнах повечко на китарата, реших, че е време за ново електрическо животно (имам си вече два Ibanez-а в "гаража" - RG370 и RG7420, и двата японски), обаче отдавна имам една неутолима страст към Jackson и съм решила да се оборудвам със следното нещичко: Jackson SlatMGQ3-7 TR QM, което обаче няма къде да го пробвам, а не съм сигурна дали ще ми е удобно (все пак ръката ми не е особено голяма) и имам консултационна питанка към тези от вас, които имат наблюдения и върху двете марки и по възможност върху конкретните модели  :rolleyes:

Нещата, които аз принципно харесвам в Ibanez, са версатилността като цяло, както и удобството на грифа - и двете китари от тази марка, които имам, са с грифчета като вафлички и са ми страшно удобни, дори и 7-цата, която не е баш мислена като за женска ръка ;)

Имах някакви идеи да извършвам (някой да извърши, заради хубавите ми сини очи  :rolleyes:) намеси по тези китари, обаче сметнах, че нещата, които ми липсват в случая, а именно стабилно тремоло (ще полудея от моите вече!), както и хубави адаптри, ме водят по-скоро към избора на гореописания Jackson, тъй че бих била благодарна, ако споделите своят опит относно споменатите инструменти :)

 

Благодаря предварително на откликналите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то тези неща са сменяеми и като цяло 2 броя "стабилно тремоло" + 4 броя "хубави адаптри" струват по-малко от горепосоченият Джаксън. Ако просто искаш да си я купиш, това е друг въпрос.
Сподели за нестабилността на тремолата ти, щом са японски наистина е чудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам наблюдение в/у конкретната китара, но доколкото съм хващал китари от двете марки, Джаксън са с по-тънки и обли грифове, докато Ibanez отзад грифа става по-плосък, което на мен лично не ми е неудобно, но ми беше странно когато "прехождах" от предната китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема с тремолото и на двете ми китари е, че се появява един проблем, който се изразява в това, че като дръпна ръчката нагоре (назад), не се връща в изходно положение и стои близо четвърт тон по-високо... Мислех си, че е въпрос на сетъп и на струни, обаче се оказа, че не е така, а и имам приятели, които си купиха Jackson по същото време, по което си купих Ibanez-а и техните Floyd-ове държаха стабилно доста време след като моя се прецака. С втората ми китара (7-цата) беше същото положение и затова реших, че проблема е генерален... иначе да - както вече описах, имам пристрастия към Jackson и тъй като имам и зачислен бюджет за целта, просто правя рисърч :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да права си не е въпрос на сетъп, доста често срещана хава е, просто в края на фигурата, която изпълняваш с тремолото прави леко вибрато и така ще се върне където трябва. Дали при тази китара ще е така - един господ знае. То при различни бройки се държат тремолата различно понякога. Като гледам пише флойд роуз тремоло, не пише кой, модел точно, но поне ще си е на фирмата, а не лицензиран джаксънски "флойд", които понякога са ок понякога - не. Най вероятно няма да имаш такъв проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто се насочи към 7 струнен шектър и забравяш за всичките проблеми, терзания, неволи и колебания! Пробвай и ще се изумиш колко много ти харесва, аз съм с флойд, вадя го, крива го, опъвам го на макс и въобще му е*авам майката отвсякъде не мърда и с хилядни от тона... държи се идеално. Просто пробвай преди да тръгнеш към Джаксъна... Преди свирих с Джаксан... ЛИЧНО мнение - по-скапана марка от тази няма! За да получиш нещо добро от джаксън трябва да се бръкнеш много пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом правиш рисърч,трябва да я пипнеш/чуеш  и сама да прецениш щом и големината на ръката е проблем !!!

От разкази едва ли ще добиеш представа,Мисля в "Томан" си я видяла можеш да я поръчаш чрез "динакорд" и ако не ти хареса в няколко дневен срок можеш да я върнеш !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И моя японски Ibanez имаше проблем с неточното тремоло (макар и доста по-лек), тъй като някой умник беше въртял стъдовете под напрежение и беше им разказал играта. Купих си нови от Томан и оттогава вече 6-7 години гък не е казало тремолото!

Правилен сетъп, добро отношение, поддръжка/смазване винаги са добре дошли за инструмента. Както ние се грижим за него така и той ще ни служи през годините, които сме заедно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата Ибанес-а са с тремоло системи различни от Edge (или LoPro Edge). Това до някъде обяснява защо не се връщат в изходна позиция.

Иначе колегата по-горе го е казал - пробвай със смазка на "ножовете " и болтовете (стъдове). Възможно е проблема да изчезне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не че имах проблеми с тремолото, но реших да му капна по една капка масълце на ножовете. Резултата е осезаем. Някак по мазно стана  :greenangel:  Определено идеята е добра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смазката определено помага, но ако ще взимаш нова китара, според мен Jackson-a е може би най-добрия вариант за парите, ся дали би го намерила удобен....А ако искаш да хванеш нещо различно от Ibanez, в TeleSound има един Schecter с подобни на Jackson-a характеристики, само дето Schecter-a е с bolt-on гриф(според моите наблюдения свръзката с тялото е от голямо значение) и нек адаптера е EMG 85-7....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пробвала съм Schecter-и, няколко при това, но хич не са ми удобни... имам усещането, че грифовете им са два пъти по-широки от на Ibanez и самия профил ми е нещо странен...  <_< Иначе Jackson-ите, които са ми попадали, са ми били ок като грифове, обаче нямам наблюдения върху новите модели, та затова си питам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един доста ламерски въпрос. На някой етап ще трябва да взема и аз 7-string, понеже доста от нещата, който слушам се свирят с такива. Отказах се да вземам още в началото евтин такъв по няколко причини. 

1. Наплаших се, че като не е Neck Tru конструкция, постоянно или ще ми криви грифа или ще излиза постоянно от настройка. Та се отказах от Les Paul формата за такъв тип китара.

2. В случая този Jackson e хем 7-стринг, хем с тремоло. Образовай ме моля те как успява това тремоло да се преборва с тоя опън на струните и да си запазва настройките.

 

От тоновете информация, която съм изчел за Heavy Guitars, навсякъде виждах едно и също - avoid Jackson, get a Schechter. В случая разбирам, че е въпрос на удобство при свиренето, конкретно за Джаксъните съм чувал, че са им доста тънки грифовете, на което някой се радват, други се оплакват, че ги болели палците :) Иди разбери, опира до лични предпочитания. Та мислиш ли, че тоя Jackson, очевидно в среден клас ще има проблем с тремолото и грифа? Пак казвам нямам опит със 7-string и за момента съм се насочил и аз към Jackson но King V серията от висок клас 7-стринг: http://www.thomann.de/gb/jackson_corey_beaulieu_king_v_7_tr.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.