Jump to content
Българският форум за музиканти

Знае ли певецът какво пее


Свилен Бас

Recommended Posts

Към модераторите:

Съжалявам, че махнахте някои ат най съществените постове.

Ако "махнахте" е равнозначно на "изтрихте" - тук теми и мнения се трият само в краен случай,всичко друго отива в "Проблемни теми",или гальовно - "Кофата". :)

Темата не съм чистил аз,но в мненията преместени от колегата не намирам нищо "съществено":

Тук.

 

Няма смисъл да ми отговаряте,влиза в графа "Офтопик" и ще си замине.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Групата е едно цяло. Всички трябва да са координирани и да знаят какво правят. Не може ти да си пееш каквото си искаш и другитре да се съобразяват с теб. Съобразяване трябва да има когато някой сбърка и тогава другите трябва да го прикрият и да не личи тоя гаф. Една песен обикновено не се свири като се използва само една тоналност, защото ще е монотона, скучна. Това исках да кажа и затова написах, че певеца трябва да знае хармонията на песента. Той трябва да има добре развит хармоничен и мелодичен слух, да чува какво става около него и да направи всичко възможно, за да вучи добре. Не се гордея, че съм прочел скромната книжка, за която писах, но там нещата са обяснени разбираемо и затова ти я препоръчах. За да се постигне желания резултат трябва да се свърши предварителната работа. Като знаеш и можеш това, което ти трябва няма да имаш проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та въпросът ми е:

От къде, уважаеми певци, имате тази силно развита музикална памет и всичко, идващо с нея (самочувствие, например), та ви мързи едно До да научите, а успявате по 40 - 100 парчета да изпеете?

:wall:

 

 

Мога да те уверя че всяко дете с добър музикален слух може да пее без ноти. Без да знае нито тоналности, нито октави.

Както и да свири котешкия марш! ;)

Или да каже наизуст 4 стихчета без да познава още буквите.

С пеенето играта е още по-лесно запомняща се. И 50 песни слушайки детски касетки може да ти ги изпее. Естествено че ще ги пее с детско гласче и интонация. ;) Пък може и интонация да ти я докара и на възрастно ръмжило с малко повече усилия... :D без да го интересуват нотите, важното е касетофонът да акомпанира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Абсолютно съм съгласна с Taka li e,защото 90% от певците незнаят какво се случва в цялата песен!От собствен опит знам,че без да си наясно с хармонията и всичко останало и най-важното- БЕЗ ДА СЛУШАШ останалите докато свирите,просто не се получава.Аз самата съм пяла в групи и просто,когато всички са подготвени няма проблем и репетицията тече абсолютно гладко.Друг е въпросът,че има страшно много мързеливци,които си мислят,че знаят песента,а не е така.

Според мен е СРАМОТА да не знаеш какво пееш(или свириш).Всеки,който нарича себе си "музикант"е длъжен да е абсолютно наясно с всичко!Евала на тези,с абсолютен слух,но само това не е достатъчно.

И понеже съм на джаз вълна от много време,заедно с приятелят ми(той е китарист)се отказахме да търсим сериозни хора за работа и се хванахме да правим стандарти и тн.Еми колкото повече пееш джаз,разбираш колко ти е НУЖНО да знаеш акордите и всичко останало,за да можеш да направиш една не само вярна,но и интересна импровизация.Мисля,че който се чувства обиден от истините,за които говори taka li e ,значи трябва да се замисли.

Ако си наясно и имаш нужните знания няма защо да се обиждаш.

Това е мойто мнение-за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен!

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен!

Хм... нова ме навежда на една асоциация. Един художник трябва ли да познава всички цветове в природата за да може да нарисува една хубава картина? И какво те кара да мислиш, че един "грамотен музикант" е добър творец? Има такива, които създават музика (разбира се повечето от тях много добре знаят какво свирят, НО има и изключения, които по някога са доста чести) и такива, които "изяждат" теорията и нотите с надеждата един ден да изкопират това, което по-горните са създали.

Ще дам един пример. Имам позната която преди няколко години завърши консерваторията и в момента се занимава съвсем сериозно и професионално с пеене, но ако я накараш да седне на пианото и да ти изпее нещо и да си акомпанира просто ей така.....забрави! Пълна скръб!

Така че нямаш ли нещо в главата си, нещо което искаш да споделиш, без значение колко си "грамотен" си оставаш посредствен "грамотен" музикант.

 

P.S. Май ще трябва да разграничим музикантите от творците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
-за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен!

Хм... нова ме навежда на една асоциация. Един художник трябва ли да познава всички цветове в природата за да може да нарисува една хубава картина?

Не, не трябва, но е добре да ги различава :)

 

И аз имам една асоциация - един писател трябва ли да може да пише, за да може да пише?

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не е нужно художника да познава цветовета,нетрябва поне да е делтонист :thumbs_up:

Но ако музиканта няма ухо,грамотноста е необходимоат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно че човека, който е пуснал темата я е пуснал визирайки конкретно някой, който е МНОГО ЗЛЕ.

 

Лично на мен ако ми се чукне тон на баса мога да кажа кой е тона и да изпея три тона нагоре или надолу без да ги изфалшивя.

 

Въпроса с вокалите в БГ е малко "по-различно" стоящ, отколкото с колегите ни на запад. Говоря конкретно за хеви метъл. Тук обикновено една банда си наема вокал (който и попадне) и почват да свирят нещо, много често дори изпято с грешен текст. Просто няма кадърни кадри, няма и голям избор. Това е проблема. На запад не е така. Ако искаш да пееш с някоя по-сносна банда, отиваш, казваш им какво ще изпееш. Казваш им дали е транспонирано или е в оригиналната тоналност и го изпяваш акапела. Чисто и ясно. Всичко се вижда. Има дори такива маниаци, които държат певците им да могат да пеят на

"прима виста", но аз съм категорично против подобни изгъзици.

 

А относно самочувствието - един добър вокал е длъжен да има самочувствие, дори да е малко наперен, даже нагъл. Затова наричат вокала фронт мен (фронт дама). Иначе щяха да викат така на баса. Обикновено когато една банда се издъни винаги мазното го обира певеца дори и грешката да не е негова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съм съгласна със Starlight относно това което казва за самочувствието.Но и за това че в Бг вокалите са кът не съм съгласна.

Напротив талантите са много повече тук отколкото в чужбина.Но истината е в това че почти винаги тези които не могат да пеят са по нахални

и имат повече самочувствие,а истинските таланти са скрити.За което изобщо не трябва да се радваме,но за съжаление това е факт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.