Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте микрофон за (видео)записи


vessk0

Recommended Posts

Здравейте,

искам да си взема висококачествен стерео микрофон за камерата. Търся линейно записване с възможно най-малко изкривявания и максимално близък звук до реалния. Трябва да издържа и на относително висок SPL.

Препоръчват масово Rode Stereo VideoMic Pro. На мен обаче не ми харесва тъй като реже басите и не може да запише коректно сигнал под 90-80Hz. А на мен ми трябва по възможност да записва добре поне до около 18-20Hz. Може и да няма такъв микрофон, който да отговаря на тези изисквания, но ме интересува този, който най-много се доближава до това изискване.

 

Например в

, стоковият микрофон на апарата е далеч по-добър от Род-а.


Благодаря за вниманието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Интересно ми е какво ще записваш, че ти трябват от 18 херца честотите.....????

По принцип в ниския регистър е по-добре да ги няма - създава се чистота на тоновете и не гъгне. Да не говорим, ако има музикален фон какво се случва :)

Не разбирам от видео микрофони. Погледнах Родето - изглежда ми ок. Реже под 40 херца. Освен това разликата в тона на микрофон от 300Е и от 3000Е е не повече от 10%. Помисли дали си струва инвестицията :)

Може да ползваш 2 кондензаторни, които да разположиш както решиш...или един стерео микрофон.... но при всички положения ми звучи като нещо, което ще струва доста :)

Успех.

Ще следя темата да видя мнения на хора с опит :)

Не си посочил бюджет ;)

edit: Пропуснах да попитам в какво ще включиш микрофона? (допълнителен преамп или не)

Редактирано от aarab
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Привет, благодаря за мнението. Отговарям веднага на въпросите. Апарата е Panasonic FZ150/200 и ще ползвам входа за външен микрофон. Ако препоръчания микрофон е с XLR интерфейс и има нужда от фантомно захранване - няма проблем, това е решението. Иначе по стандартен начин или преходник. 18хц ги дадох просто така, иска ми се да е линеен като измервателен микрофон, например Behringer ECM8000. Rode-то всъщност реже по официални данни от 80 надолу без HPF филтъра. Чудесен микрофон е, особено за парите си, но има проблем с бас-а и по-конкретно липсващия такъв. Такива тонове ще се записват в домашни и закрити обстановки и затова искам като абсолютен критерий да записва ясно поне 30Hz. Хубаво е да има "gain" опция.


Ако няма решение, накрая ще си взема 2 измервателни микрофона като Берингер-а и ще намеря начин да ги вържа стерео, ако няма проблем.

Редактирано от vessk0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"линеен като измервателен микрофон" нещо ми се струва, че ореш чужда нива... измервателния микрофон служи за... измервания(изненада) и определено звука му няма да ти върши работа. Я си кажи какво искаш да правиш и колко парички имаш, за да ти кажем направо какво да си вземеш... хем искаш качество, хем да пресъздава X, Y, Z, хем споменаваш берингер и някакви ейпълски боклуци?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На този етап не съм определил бюджет, за да разгледам какво се предлага на пазара и да се информирам като цяло кое си заслужава и кое не. Все пак предполагам, че бих отделил до около парите на Rode-a, но не го заклеймявам. Ще се пазарува втора ръка.

Иначе предположих, че линейността в честотния спектър ще е достатъчна основа за що годе качествен звук, а измервателните микрофони по презумция трябва да са много прецизни.

Като цяло искам микрофона да записва максимално детайлно инструментите излъчени от озвучително тяло или на живо. Да не маже особено това, което "влиза" в него и да пресъздава въздуха и емоцията максимално близо до реалността. Ако с това умее да се справи, ще се справи и с всички останали задачи. :)

Редактирано от vessk0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За RODE:

http://www.rodemic.com/mics/stereovideomicpro

Пише си от 40хц до 20Кхц...... как реши, че реже под 80Хц незнам......

Колегата по-горе ти обясни за измервателните микрофони..... то ако беше така всички щяхме да ползваме тях..... нали в крайна сметка идеята е да запишеш звука максимално точно, за какво им е на другите да ползват други микрофони????

Така и не разбрах какво искаш да запишеш, но според мен микрофона е на второ място. На първо ще стои разположението му ;)

Зачетох се вчера по темата и видях, че масово хората са доволни от Rode видео микрофоните.......

Винаги имаш опцията да наемеш микрофони под наем и да спестиш няколко хилядарки.....

И ако искаш конкретен съвет дай повече информация за да знаем ние какво ще записваш - група, разговор, ако е в стая, третирана ли е и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето графиката:

 

3b0bc6170f90f96c.PNG

 

Това е теорията (40хц на -10дб), а на практика, всичките клипчета, които гледах в YouTube, записани с такъв микрофон тънеят и им липсват ниските честоти. За снимане на концерти е супер, но за друго не става...

 

От конкуренцията Beyerdynamic имат прилични микрофони, които на теория горе-долу ми изпълняват критериите, но за жалост не мога да открия клипчета, които да ми покажат какво могат.

 

П.П. Бях написал, че микрофона ще се ползва за всевъзможни неща, а едно от нещата ще е запис на висококачествени музикални системи, тоест, ако става за това, ще стане и за всичко останало.

Редактирано от vessk0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, не ми се спори, но кое на графиката ти показва, че реже под 80хц?????

Малцина са щастливците, които изобщо чуват какво има под 30хц......

Ето ти графика на един от най-широко използваните студийни микрофони в света Neumann u87 ai

0860.png

 

Аз не бих се колебал за Rode-то :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както колегата каза, вземай този, който се е доказал и не се осланяй толкова на графики - не ги интерпретираш правилно и си вадиш грешни изводи - звук не се гледа на графика, а се слуша, освен ако не си инженер и знаеш как да ги ползваш :) За да ти е "линейно" под 100хц, трябва да изсипеш още доста торби с пари, за да го направиш и не би станало с 1(един) микрофон ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Beyerdynamic правят отлични микрофони, но стерео микрофоните не са им силата. От прочетеното досега, мога само да вметна, че ако не искаш компромис с качеството, може да се наложи да инвестираш малко повече. Мога да ти дам пет предложения - нареждам ги не по цена или технически параметри, а по преки впечатления по отношение на възможностите им:

1. DPA 3503 Stereo Kit w. 4003 (ако цената няма значение)

2. Neumann RSM 191 (не съм сигурен произвежда ли се още и дали не го замениха с някаква модулна система)

3. Sennheiser MKH 418-s

4. Audio-Technica BP4029

5. Sony ECM 680s

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за съвета, ще поразгледам тези модели и ще видя как се движат цените на старо. Благодаря и на всички отзовали се в темата. В краен случай може и Rode-а да ми свърши работа, пък после като излезе Videomic HD, ще закупя него, който ще е базиран на NTG-3 модела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.