Jump to content
Българският форум за музиканти

Dimo_Mitev

Относно сетъп на бас Ibanez SR 506 BM

Recommended Posts

Здравейте, от 3-4г. притежавам Ibanez SR 506 BM,  но с течение на времето незнам дали, защото му се наситих или просто се побърквам, звука му все по-малко ме радва ( тона му ми се струва все по мътен и глух, има само среди и никакъв обем и плътност). Поради тази причина реших да му направя един лек сетъп, който мисля да огранича до смяна на адаптерите ( които в момента са BARTOLINI mk-1) и евентуално електрониката ( ако се налага разбира се). Разгледах доста неща из нета и форума. Спрях се за сега на следните 2 вида адаптери - Bartolini MK Shape 6 или евентуално Nordstrand. Ако някой се е занимавал с посочените видове адаптери, бих желал да ме посъветва на коя от двете да се спра ( а може и друга марка да ми бъде порепоръчана), Също така ако може да ми разясните дали ако примерно се спра на Bartolini MK 6 ще се наложи да сменям и активната електроника. Предварително ви благодаря за съветите , които не се и съмнявам че ще са ми от полза.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bartolini mk1 са доста ....незнам какво да кажа.Щом инструмента ти харесва,каквото и да сложиш ще се "отпуши".Електрониката също е кофти ,и тя ще трябва да замине.Баса щом ще се копае,лично мое мнение обаче,че бих разгледал и EMG,не че съм голям басист но какъвто бас съм чул с тях,не се "загубва" в микс.Norstrand е страхотен избор,тях съм чувал само на запис,и звучат супер,но за тоя бас не бих дал такива пари за ъпгрейд,не знам какъв модел искаш,но струват повече от инструмента,като сложиш и преамп става скъпо вече.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Баса ми е доста удобен и не искам да се разделям с него, на този етап, и за това предпочитам сетъпът като вариант. За EMG, наистина не се бях замислял до момента, но ще разгледам и тях. Електрониката щом ще се сменя предполагам че е най-добре да се обърна към лютиер за въпросния сетъп , защото аз едва ли ще успея да си го направя сам ( дори не съм си го и помислял :) ). Благодаря ти за съвета.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първо, сменял ли си скоро струните на тоя бас?

 

Второ, ако в началото звукът на инструмента ти е харесвал, а сега - не чак толкова, това може и да означава, че с времето си променил възгледите си за "хубав" звук. Предполагам на много хора се случва. Аз смених 4-5 баса, докато попаднах на такъв, който не ми "писва" с времето.

 

Трето, смяната на адаптери и електроника с чистата цел "експеримент", т.е. без да знаеш със сигурност какъв точно звук търсиш и дали ще успееш да го постигнеш с конкретната комбинация на инструмент/дървесина-адаптери-електроника, е скъпо удоволствие. Помисли добре, преди да се хвърлиш с рогата напред в тая посока.

 

Ако си наясно с изискванията си за звук, тук има доста хора, които могат да ти дадат адекватна насока към какво точно да се ориентираш.

 

Четвърто, ако все пак решиш да сменяш адаптерите, може би единствено с Bartolini MK6-CBC няма да се наложи да дълбаеш дървесината, тъй като са 1:1 като размер с оригиналните. ;-)

 

Успех!

Edited by yordaniy
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Струните ги сменям редовно ( на 3-4месеца), пробвал съм рализни видове и от тях ( DR, ELEXIR, D'Dario , че дори и Fender), но .... звука си остава мътен особенно в ниските честоти, няма яснота а само боботене. Предимно свирим инструментали в трио ( китара , барабани, бас) , и това е недупостимо :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Димчо, ха ДОБРО УТРО!

Димчо, при теб се появи този проблем, който се появи при мен преди около 2 г. Ситуацията е почти същата. Пак Ibanez, пак басист, пак от Ямбол...Според мен, не се хвърляй на ремонти! Просто възприятието за звук ти е променено. Отишъл си на следващо ниво, така да се каже. Ти знаеш какво направих аз. Взех си друг бас. Не казвам, че трябва да си вземеш като моя бас, но си вземи друг. Друг според вече другите ти изисквания. Защото ако се хвърлиш на ремонти, каквото и да сложиш, един филм остава в главата, и все си викаш - "Да, ама тука сега има пак нещо не ми харесва..."

 

Китарите брато, са като гаджетата. Веднъж като ти избледнее, после каквато и рокля да сложи, каквато и прическа да си направи....все тая.

 

Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бих нарекъл промяната, която планираш по-скоро ъпгрейд, отколкото сетъп. 

Според мен идеята ти има повече недостатъци, отколкото предимства

- ще чуеш крайния резултат чак след като платиш новите  адаптери и електроника ( и евентуално изкопаеш баса ако размерите на новите адаптери са различни)
- ако звукът не ти хареса  трудно би възстановил вложените средства - съмнявам се, че цената на инструмента втора ръка би покрила и  добавената стойност на сменените части
- звукът на адаптерите се определя и от акустичните качества на инструмента т.е. не винаги е лесно да прецениш кои адаптери биха паснали на твоя бас и на твоята представа за добър звук докато ги слушаш на друг инструмент или пък (недай си боже) по Интернет. 

Естествено, може да направиш промяната и да си щастлив и доволен години наред, но имай предвид евентуалните подводни камъни. 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз минах през този момент с Ibanez BTB-то ми. Просто осъзнах, че колкото и да е як баса като изработка, това не е моя инструмент като звук. Сметнах цената на ъпгрейда и реших, че рискът е прекалено голям и това, което направих е - покупка на нов бас, който покрива изискванията ми за удобство и звук. При новото басче електрониката е на EMG и определено в комбинация с махагончето стана нещо незаменимо като краен резултат. Явор ти го каза най-точно. Ако налееш тези не малко пари като ъпгрейд в този инструмент и откриеш, че това пак бяга от желанието ти за звук, няма да успееш да избиеш цената, която си сложил в електроника и лютиерска работа, ако решиш в един момент да го продадеш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.