Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно сетъп на бас Ibanez SR 506 BM


Dimo_Mitev

Recommended Posts

Здравейте, от 3-4г. притежавам Ibanez SR 506 BM,  но с течение на времето незнам дали, защото му се наситих или просто се побърквам, звука му все по-малко ме радва ( тона му ми се струва все по мътен и глух, има само среди и никакъв обем и плътност). Поради тази причина реших да му направя един лек сетъп, който мисля да огранича до смяна на адаптерите ( които в момента са BARTOLINI mk-1) и евентуално електрониката ( ако се налага разбира се). Разгледах доста неща из нета и форума. Спрях се за сега на следните 2 вида адаптери - Bartolini MK Shape 6 или евентуално Nordstrand. Ако някой се е занимавал с посочените видове адаптери, бих желал да ме посъветва на коя от двете да се спра ( а може и друга марка да ми бъде порепоръчана), Също така ако може да ми разясните дали ако примерно се спра на Bartolini MK 6 ще се наложи да сменям и активната електроника. Предварително ви благодаря за съветите , които не се и съмнявам че ще са ми от полза.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bartolini mk1 са доста ....незнам какво да кажа.Щом инструмента ти харесва,каквото и да сложиш ще се "отпуши".Електрониката също е кофти ,и тя ще трябва да замине.Баса щом ще се копае,лично мое мнение обаче,че бих разгледал и EMG,не че съм голям басист но какъвто бас съм чул с тях,не се "загубва" в микс.Norstrand е страхотен избор,тях съм чувал само на запис,и звучат супер,но за тоя бас не бих дал такива пари за ъпгрейд,не знам какъв модел искаш,но струват повече от инструмента,като сложиш и преамп става скъпо вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баса ми е доста удобен и не искам да се разделям с него, на този етап, и за това предпочитам сетъпът като вариант. За EMG, наистина не се бях замислял до момента, но ще разгледам и тях. Електрониката щом ще се сменя предполагам че е най-добре да се обърна към лютиер за въпросния сетъп , защото аз едва ли ще успея да си го направя сам ( дори не съм си го и помислял :) ). Благодаря ти за съвета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо, сменял ли си скоро струните на тоя бас?

 

Второ, ако в началото звукът на инструмента ти е харесвал, а сега - не чак толкова, това може и да означава, че с времето си променил възгледите си за "хубав" звук. Предполагам на много хора се случва. Аз смених 4-5 баса, докато попаднах на такъв, който не ми "писва" с времето.

 

Трето, смяната на адаптери и електроника с чистата цел "експеримент", т.е. без да знаеш със сигурност какъв точно звук търсиш и дали ще успееш да го постигнеш с конкретната комбинация на инструмент/дървесина-адаптери-електроника, е скъпо удоволствие. Помисли добре, преди да се хвърлиш с рогата напред в тая посока.

 

Ако си наясно с изискванията си за звук, тук има доста хора, които могат да ти дадат адекватна насока към какво точно да се ориентираш.

 

Четвърто, ако все пак решиш да сменяш адаптерите, може би единствено с Bartolini MK6-CBC няма да се наложи да дълбаеш дървесината, тъй като са 1:1 като размер с оригиналните. ;-)

 

Успех!

Редактирано от yordaniy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните ги сменям редовно ( на 3-4месеца), пробвал съм рализни видове и от тях ( DR, ELEXIR, D'Dario , че дори и Fender), но .... звука си остава мътен особенно в ниските честоти, няма яснота а само боботене. Предимно свирим инструментали в трио ( китара , барабани, бас) , и това е недупостимо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Димчо, ха ДОБРО УТРО!

Димчо, при теб се появи този проблем, който се появи при мен преди около 2 г. Ситуацията е почти същата. Пак Ibanez, пак басист, пак от Ямбол...Според мен, не се хвърляй на ремонти! Просто възприятието за звук ти е променено. Отишъл си на следващо ниво, така да се каже. Ти знаеш какво направих аз. Взех си друг бас. Не казвам, че трябва да си вземеш като моя бас, но си вземи друг. Друг според вече другите ти изисквания. Защото ако се хвърлиш на ремонти, каквото и да сложиш, един филм остава в главата, и все си викаш - "Да, ама тука сега има пак нещо не ми харесва..."

 

Китарите брато, са като гаджетата. Веднъж като ти избледнее, после каквато и рокля да сложи, каквато и прическа да си направи....все тая.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих нарекъл промяната, която планираш по-скоро ъпгрейд, отколкото сетъп. 

Според мен идеята ти има повече недостатъци, отколкото предимства

- ще чуеш крайния резултат чак след като платиш новите  адаптери и електроника ( и евентуално изкопаеш баса ако размерите на новите адаптери са различни)
- ако звукът не ти хареса  трудно би възстановил вложените средства - съмнявам се, че цената на инструмента втора ръка би покрила и  добавената стойност на сменените части
- звукът на адаптерите се определя и от акустичните качества на инструмента т.е. не винаги е лесно да прецениш кои адаптери биха паснали на твоя бас и на твоята представа за добър звук докато ги слушаш на друг инструмент или пък (недай си боже) по Интернет. 

Естествено, може да направиш промяната и да си щастлив и доволен години наред, но имай предвид евентуалните подводни камъни. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

И аз минах през този момент с Ibanez BTB-то ми. Просто осъзнах, че колкото и да е як баса като изработка, това не е моя инструмент като звук. Сметнах цената на ъпгрейда и реших, че рискът е прекалено голям и това, което направих е - покупка на нов бас, който покрива изискванията ми за удобство и звук. При новото басче електрониката е на EMG и определено в комбинация с махагончето стана нещо незаменимо като краен резултат. Явор ти го каза най-точно. Ако налееш тези не малко пари като ъпгрейд в този инструмент и откриеш, че това пак бяга от желанието ти за звук, няма да успееш да избиеш цената, която си сложил в електроника и лютиерска работа, ако решиш в един момент да го продадеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.