Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно касите.


Recommended Posts

Здравейте пичове.
От 10 месеца свиря на барабани и нещо бързите каси(Raining Blood на Slayer примерно)ми куцат.Краката ми много се натоварват и след 1-2 секунди отказват.Знам , че нещо не правя като хората.Някой би ли ме светнал дали трябва да се напрягам или пък да са ми отпуснати краката и общо взето да ми обясни подробно.Ще съм много благодарен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат,само ще те посъветвам да тренираш повече ръцете ,защото ако си начинаещ и нямаш много опит ще прескочиш яко А Б Ц..

 

Ако пък имаш кораво тремоло и ръцете ти са освободени може да бачкаш по краката.

 

Препоръчвам ти да свириш най-различни тактове с крака в бавни темпа - 80-90 bpm като ги овладееш така ,че да ги свириш перфектно , без да се объркаш започвай да вдигаш темпото и изведнъж ще можеш да свириш и бързини, но трябва да овладееш бавните темпа,да може да свириш всякакви тактове с каси - прави ,насечени,неравноделни

 

Комбинирай яко ръце , крака - примерно 

RLRRLRLL - ръце

LRLLRLRR - крака

 

Аз така правя и ефекта е уникален, но просто не трябва да се отказваш, защото всичко става мноооого бавно, но веднъж мозъка като разкодира всичко и ставаш машинка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отпускаш крака,ръце и се съсредоточаваш върху свиренето и всеки един удар да ти е закован с помощта на метроном. Старай се да няма преплясквания и разминаване...

 

може да пробваш да свириш и неравноделни ритми в 4/4 с ръце и крака.. абе експериментирай и си отпускай крайниците и не мисли за жени по време на тренинг хахаха

 

а колкото до "LRLLRLRR - крака" - това е като Gangnam Style" 

това с краката LRLLRLRR - RLRRLRLL - LLRRLRLL - RRLLRLRR е много полезно, най-вече като се прави с ръце и се пръскат тези неща по томовете - пример Mike Mangini, Thomas Lang

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе човека не може да изсвири два такта ти къде го метна по върбите с тия двамата... :D

 

Ако можеш върви на няколко урока да ти покажат и да видиш как се свири с крака (и не само). Ако няма къде - изгледай 100-200 видео туториала/ДВД-та и пробвай, като през това време И мислиш къде кога какво се прави и защо. Само с бухане не става. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно няма много смисъл да се хвърляш на касите на slayer. От това можеш само да си навредиш.Както вече са ти написали всичко става много бавно и  трябва да се бачка всеки ден.Като казвам бавно имам предвид години.Аз например правя едни упражнения на Дерек Роди, които са следните: той каза да се почне от 180 bpm, но това е нереално за начинаещ барабанист, затова си избираш темпо, което ти е  максимално удобно ( 90, 95 100 или колкото ти е удобно)и започваш.Взимаш един метроном и нещо с което да си засичаш време от 2 мин.Правиш 2 минути 4-тини десен -ляв, после 2 минути 4-тини ляв-десен, след това правиш същото с 8-мини.След това правиш RLRRLRLL  с 8-мини и пак обръщаш.Следва любимото ми -един такт 4-тини, един такт 8-мини, и един такт16-тини ( за по-удобно пускай си първо време на клика), и накрая 2 минути само 16-тини.Цялото нещо отнема около 20-25 минути.Разбира се, за да има ефект трябва да се прави ВСЕКИ ДЕН.Когато усетиш, че темпото, в което свириш ти е лесно , дигаш с 1 до 5 единици в зависимост от това колко бързо ти идва темпото.И колкото повече качваш темпата, толкова по-бавно ще ги усвояваш.За пример аз съм почвал няколко пъти различни упражнение стигам до някакво темпо и до там и след това трябва да ги почвам от бавно темпо отново(за да стане чисто изсвирено) .Тези започнах ги средата на декември от 100 и през май - на 150(същевременно записах едно парче с каса на 179).Ако си се насочил към екстремните стилове (както предполагам) е добре първо на усвоиш добре единичната каса и фуса и чак тогава да почваш с бързините.Друго, което забравих на кажа е че тези упражнения помагат и за кординацията, особено ако правиш и разни неща ръцете докато въртиш касите.Още веднъж казвам и други барабанисти ще ти кажат, че тия неща стават бавно и изискват доста време.Ето ги упражненията малко по-синтезирано:
 

десен-ляв 4-тини X2 min
ляв-десен 4-тини X2 min
десен-ляв 8-мини X2 min

ляв-десен 8-мини X2 min

RLRRLRLL 8-мин  X2 min

LRLLRLRR 8-мини X2 min

такт 4-тини; такт 8-мини; такт 16-тини десен-ляв X2 min

десел-ляв 16-тини X2 min

ляв -десен 16-тини X2 min ( може и без тях)

Успех и не се ядосвай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също така не е зле да си избереш постановка и да тренираш само нея,докато не я усвоиш напълно.

Ето едно видео в което се показват различните техники:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегите общо взето са изредили доста неща. Аз ще добавя, че при свиренето на барабани дискомфорт от всякакъв вид се появява, когато не правиш нещата правилно. Намери нещата, които водят до дискомфорт и работи по тях. За свирене на две каси (кардан) позицията и качеството!!! на столчето е особено важно - експериментирай с различна височина (но не за час два, а примерно по няколко дни на позиция). Ще се изненадаш, колко силно влияе на свиренето. Ако столчето ти не е добро - не жали средства, а инвестирай в по-добро, защото много влияе. От там нататък с времето сам ще видиш, колко много детайли се изчистват лека полека, стига да отделяш внимание, на това, което правиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди години имах почти същия проблем. Поради лоша или липсваща техника, на края на репетицията или концерта краката ми бяха тотален out... Разбира се за концертите последните две песни винаги бяха "В края на пътя" и "Бягство" които бяха ад за свирене. Стягах прекалено много краката при свирене и не използвах най-елементарния принцип, който е съществен при свиренето на барабани - "дрибъла". Както при баскетболната топка - ти я буташ надолу, тя сама се качва нагоре. При краката е същото. Трябва да усетиш къде е минимума натиск, който ти е нужен за да произведеш силен удар и просто да "дриблираш" с него. Схванеш ли принципа при по-бавно темпо, качването нагоре ще изглежда доста по-лесно. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Up heel/Down heel Провери какво е това като техника. Много важно е крака да 'почива' максимално те. с 1 движение 2 удара. Друга интересна техника е на 

Jojo Mayer

 с едно повдигане на крака 3 удара! първо Uphill и два пъти downhill особено за бързи триоли е много полезно.

Виж и това : 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.