Jump to content
Българският форум за музиканти

Джаз стандарти


Recommended Posts

Ами хора както заете в Джаза има определени стандарти в смисъл схема от поредица акорди. Поради факта , че адски много искам да свиря джаз макар да знам колко е трудно все пак трябва да се почне с нещо. Та можете ли да ми помогнете някви сайтове дори от някъде от където да мога да си поръчам дори книжка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси аз едното го видях ама там пише по каква школа се водят а аз питам от къде да си намеря школа по която да се вода а за другото мерси мисля че ще е от полза :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами намери си някъде някое издание на Real Book и почвай яко да копаеш. Не е лесно и ти препоръчвам да отидеш на учител докато влезеш малко в час. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да свириш джаз или искаш да обогатиш свиренето си и музикалната си култура с "джаз елементи :headbang:) " ...за първото ти трябва учител ( те са общо взето 3-4 в България и изисква сериозно посвещение ) , за второто може да минеш и с някоя добра школа,...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и за второто ти трябва учител. Опита ми е показал, че дори и най- елементарната школа без учител се усвоява 10 пъти по- бвно. А про джаз стандартите се изисква и доста теория :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам откъде си, но ако си от София от септември започва Ново Музикално Училище, там преподавател е и Мартин Иванов, мисля че може да ти е полезен за джаз теорията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен дали разбираш какво означава джаз стандарт първо. Това е известна мелодия, която е тръгнала например от някой мюзикъл навремето или е композирана по друг повод. Самата мелодия, заедно с прилежащата и хармония, започва да се нарича "джаз стандарт" в даден момент и се използва като основа за изсвирване на джаз импровизация от различни музиканти и встрани от контекста, под който първоначално е била композирана дадената мелодия. "Джаз стандарт" не е просто шаблон от няколко акорда, или няколко такта. "Джаз стандарт" е цялостна композиция, с дефинирана форма, тема (известната мелодия) и хармония. Не че си твърдял обратното, но не стана ясно какво точно имаш предвид. Стандарти са "Autumn Leaves", "My Funny Valentine", "Summer Time" и т.н. Някои от стандартите имат доста уникална хармония, която може да се използва при построяване и на други стандарти, т.е. два стандарта ползват една и съща хармония. Например стандартът "I've got Rhythm" на Гершуин използва хармония, която се нарича "Rhythm Changes" и която се използва и в други стандарти, например "Oleo" с различна мелодия отгоре. Има още куп стандарти, които ползват точно тази определена последователност от акорди. Това е рядък случай на съвпадане на хармонията между различни парчета, освен в блуса. Другият такъв случай са така наречените "Coltrane Changes". Но така или иначе говорим за цялостни парчета. Иначе в джаза има малки хармонични шаблони, като най-разпространеният е така нареченият ii-V-I. Например следната последователност от акорди: Dm7 - G7 - Cmaj7 в мажор или Dm7b5 - Galt - Cm7. Тъй като това е кратка последователност от акорди, преобладаващата част от джаз стандартите съдържат в себе си тeзи или подобни последователности (с различни алтерации) на едно или повече места. Повечето джаз стандарти са описани в големи сборници, с ноти за мелодията и буквени означения за акордите. Буквените означения са силно формализирани, като например триъгълник може да означава мажорен септакорд и т.н. Освен това специфичното джаз звучене често се подразбира от специфично озвучаване на дадения акорд, а не просто подреждане по терци на съставните тонове на акорда - това се учи от слушане на записи и/или четене на теоретични книги. Акордите, описани в стандарта могат да бъдат рехармонизирани - т.е. заменяни с подходящи други, по усмотрение на импровизиращия. За това също се слушат записи или се четат книги. Джаз стандартите се свирят обикновено веднъж цялостно с изписаната мелодия, а след това се правят импровизации върху същата хармония, но със соло, което е по вкуса на свирещия, обикновено базирано на ладове, които съответстват на дадените акорди :metalist:

 

Сега, имайки предвид изложеното от мен накратко, кажи по-конкретно кое ти трябва? Трябва ти книжка, в която е описано всичко това, трябва ти само книжка за четене на хармонията, или пък за импровизация, с описани различни ладове, трябват ти само книжки със самите стандарти или...?

Редактирано от CyberGene
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 4 years later...
http://thepiratebay.org/torrent/4819400/The_Complete_Jazz_Guitar_Method_by_Jody_Fisher_(4_pdf___4_cd) ТОВА Е МНОГО ПОЛЕЗНА ШКОЛА ОТ 4-ЧАСТИ ЗА ДЖАЗ КИТАРА ИМА И ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ НЕЯ И МУЗИКАЛНИ ПРИМЕРИ НА МП3 ЗА ВСИЧКИТЕ 4-ЧАСТИ.УСПЕХ
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Школите на Джоди Фишър са много добри и дават много добра основа на желаещите да се занимават с джаз.

 

Не че ще добавя много към написаното от Евгени преди 5 години, или пък е много трудно за заинтересованите да потърсят в Гугъл или википедия значението на "джаз стандарти", но все пак:

 

Jazz Standards

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.