Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилватели за мобилно озвучаване/12 V захранване


master_gamgee

Recommended Posts

Здравейте колеги. Трябва ми информация, съвет или оферта ако някой е вътре в нещата, за следния проблем.

 

Мои познати са ангажирани в предизборната кампания на една от партиите във Варна и искат да правят мобилно озвучаване - качват няколко колони на един бус и обикалят града. При това положение стандартното озвучаване не върши работа, защото няма как да се вържат в стационарно ел. табло, а няма и как да мъкнат агрегат. Така че единственото решение е апаратура, която да се захрани от акумулатора на буса.

Аз с такъв тип озвучаване не съм се занимавал, както и няколко колеги във Варна които питах. Нямам представа какви трябва да са усилвателите и каква ще е консумацията им, както и дали акумулатора може да я покрие. Знам само че хората имат 4 колони по 100 W RMS, и че ще пускат и музика (тоест мегафон не им върши работа). Подобни озвучителни системи имало в колите на цирковете, които обикалят из градовете и в движение правят реклама на цирка, но нямам представа на какъв принцип са им изградени системите, но явно захранването от акумулатора им стига.

 

В случая моите познати искат да наемат усилвател(и) до края на предизборната кампания.

 

Ще съм благодарен за информация по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правят се сметки и се предвиждат допълнителни акумулатори и разбира се, се монтират по-мощни алтернатори за зареждане.

Или се взима самостоятелен генератор, който да покрие необходимостта от допълнителната консумирана мощност.

Грубо за 4 х 100 вата са необходими 800вата до 1киловат захранваща мощност. Ако се използва един акумулатор от 12 волта, както е стандартно, ще се черпи ток от 1000:12= 83.33 ампера . Т.Е. Един акумулатор от 56 амперчаса ще се унищожи за половин час. А може и за по-малко.

От инженерна гледна точка, за описаната цел е най добре да се вземе/наеме малък генератор (дизелов или бензинов) с мощност 1 - 2 киловата, да се монтира в багажника (пикап е по-добре) да се отвори капака, и да се използват стандартни усилватели за 220 волта.

 

ПП. При 220 волта няма да са необходими ужасно дебелите захранващи кабели за 12 волта захранване..

 

ППП. Ако се окаже, че няма да се ползват 400вата ОТ, А примерно 200, съответно изискванията намаляват и тогава може да се размине външния генератор, но пак трябва да се подобри вътрешната захранваща система на автомобила - кабели, кондензатори, алтернатори и т.н.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много. Излиза че ползването на специален усилвател е свързано с доста технически усложнения, с които никой няма да се хване (то няма и време, а и смисъл няма, при положение че всичко е временно). Мисля че алтернативния вариант е много по-лесен - наемат си един малък генератор, който се слага отзад в буса и ползват стандартна апаратура на 220V - примерно еднo малко миксерче и стъпало, което да захрани колоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще кажа от опит - купуването на един малък бензинов или по-мощен дизелов генератор излиза по-рентабилно - мислили сме го и с техника на 12/24V, и с инвертори и с други варианти, но генератора е решението, което дава хем най-много сигурност, защото точно за това се ползва и не се усложнява цялата ситуация излишно, хем излиза финансово идентично или по-евтино на другите варианти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо да правя нова тема и аз искам да попитам, имам 1 усилвател за китара 10 или 15 W не помня точно и искам да го взема с мен на лозето и да го включа там защото голяма част от времето си ще прекарвам там има много работа и ще е хубаво да мога да пускам музика от някъкде. Та с нормален акумулатор дали ще стане?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвал съм няколко пъти малък бензинов генератор и недостатъка му е много шум(тракане) и много миризма на изгорели газове. Иначе си върши добре работата. Сигурно има и такива без тези проблеми, но по-скъпи.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ти ще минеш спокойно с някой евтин инвертор за кола. Да не се самозабравиш обаче и да не можеш да запалиш колата после :)

 

^ На събитията, на които съм присъствал, където е имало генератор, обикновено го слагат някъде далече - на 50-100м и зад някоя сграда или камион така, че да не се чува на мястото на събитието. Иначе и по-скъпите си миришат на гориво - това няма как да се мине без него освен ако не е на газ - те са и много по-икономични, и не миришат, и работят по-тихо, но цената май е към 2 пъти по-висока - демек около 3 бона за 5квт генератор

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

За озвучаване от автомобил могат да се ползват стандартни средства:

Усилвател за кола - двуканален в бридж е достатъчен, защото стереото не е приоритет.

Голям и зареден акумулатор от камион за временни решения - 1-2 часа;

или ползване на автомобил с голям акумулатор и алтернатор.

За изходни мощности до примерно 200W може да се ползва стандартното захранване на автомобила с по-дебели и къси жици до акумулатора. Задължително предпазител на плюса. За щадене на алтернатора е по-добре фаровете да не се включват.

За високоговорители могат да се ползват два професионални топа или рупори за външно озвучаване, примерно http://oberton.com/bg/index.php?option=com_sectionex&view=category&id=27&Itemid=126. Добре е честотите да се отрежат отдолу на 200 херца.

Живото изпълнение в движение е трудна работа. По-добре запишете всичко предварително и правете нещата по най-простия и надежден начин.

 

Осъзнавам, че темата е стара, но проблемът изниква периодично и е добре да има повече варианти за решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Осъзнавам, че темата е стара, но проблемът изниква периодично и е добре да има повече варианти за решение.

Това за следващата предизборна кампания, да се надяваме да е по-скоро (в смисъл да не чакаме дълго за да бъдат проверени съветите на практика и да бъдат споделени впечатления ;)) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.