Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Занимавам се непрофесионални с DJ-йство от няколко месеца, като заниманията ми се състоят в това да миксирам музика на Traktor DJ Studio 2.6 през свободното си време. Направил съм няколко микса, забелязвам си някои от недостатъците, обаче ми е трудно да ги оправя. 

https://soundcloud.com/vaidin

Това ми е каналът в саундклауд, като траковете са подредени така, че най-новият да е най-отгоре. Моля някой, на който му се занимава, да ги чуе и да изрази професионалното си мнение. Искам критики към тракчетата и съвети как да ги оправя и да ги направя по-добри от сега. Благодаря на всички, които се отзоват! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Правиш основна грешка, като застъпваш темите на различните парчета и става какафония...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи по-добре да правя някакъв преход между тях?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разбира се!

Това е все едно да застъпиш вокали.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако парчетата са в еднаква скала/тоналност не би било проблем (освен ако застъпиш вокали както казаха горе), но ако има дори и малка разлика става мазало.  Даже понякога си мисля че доста от продуцентите които Dj-стват със собствена продукция разделят парчетата на две части като два отделни трака за да се смесят и да направят това парче, което са имали предвид live, но това е моя доста конспиративна теория :)

Edited by dontwarrior

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, разбирам, благодаря за съветите, кой каквото има да сподели, както се казва от всеки може да се научи нещо. Между другото напоследък имам проблем с програмата...Минах на уиндоус 8 и сега не мога да добавям сетове и да миксирам музика, дава ми Version Mismatch, а трактора ми е на версия 2.6.1. Писах тема и тук, обаче никой не ме отразява или не могат да помогнат...нека който може да ми помогне, да го направи, ще ви бъда много благодарен...така не мога да миксирам песни, вече от няколко седмици съм така и ми е кофти...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Обикновенно повечето парчета в електронната, а и не само музика, имат интро и аутро част, където няма много мелодични линии и това е най доброто място за смесване, поне като начинаещ DJ. С времето, като надобрееш ще можеш да миксиряш почти навсякъде стига да си подбрал добре парчетата и в зависимост от това, колко "агресивен" искаш да е микса. Има парчета, които просто не са едно за друг,о и както и да ги мъчиш микса просто не се получава достатъчно добре. В повечето случаи ако пуснеш два мелодични трака едновременно се получава боза, но можеш да си поиграеш с миксера, като например използваш едната медодия, вкарвайки я ритмично с фейдъра и/или еквилайзера. И пак, изборът на парчетата е много важен, както и стила мизика.

 

Слушай миксове на добри DJ в различни стилове. Това е може би най-добрия съвет, който мога да ти дам. Като казвам "добри" нямам предвид Тиесто или Арми Вармин...

Най-добрите DJ-и са тези, които са популярни сред другите DJ-и.

 

Успех! 

Edited by Ground

Share this post


Link to post
Share on other sites

Окей, благодаря, ще пробвам и това...значи оставям да се повтаря дадена част от интрото/аутрото на дадено парче като бекграунд и вкарвам друго в същото време, като следя да са подходящи и като за начало мога да ги комбинирам по-мелодично с по-немелодично? А мога ли на дадено парче да отделя лирикса от мелодията? И имам проблем с ефектите, не знам как се пускат...пробвам да ги пусна, но не се активират в трактора. Как се пускат?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да оставиш да се повтаря или просто да миксваш преди да да започне мелодичната част. Пак - слушай миксове! От там  ще дойде основната част от първоначалните ти познания и разбирания за миксирането. Ако не можеш да установиш кога DJ-ят започва да смесва парчетата, ще ти е много трудно да си избистриш в главата, какво представлява добрия микс и съответно да правиш такъв.  

Можеш да изолираш вокалите (ако това имаш предвид под "лирикс") с помощта на софт. но ще влошиш качеството на парчето а и обикновено не е това целта. По-добре си намери трака без вокали. Често синглите , които излизат на плочи имат 2-4 варианта на парчето върху плочата, като единия е само инструментал. Можеш да се опиташ да си го намериш в нета рипнато(ако не те е срам), или да си купиш трака на мп3. Не знам какво ще е това, толкова яко парче, което ще те накара да си направиш целия тоя труд :)

 Не съм работил с трактора - само, колкото да имам представа какво тредставлява, но всички програми имат хелп, а там има сърч, чрез който да намериш бързо каквото те интересува. Убеден съм, че и в тубата има предостатъчно туториали - търси и чети.

Edited by Ground

Share this post


Link to post
Share on other sites

Трактора с какво го управляваш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямам хардуер...ползвам лаптоп. Научих се как да правя ефектите и сега продължавам с миксовете...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.